Μια καλά οργανωμένη κίνηση εξωστρέφειας στην αναπτυσσόμενη επιχειρηματική αγορά της Αλβανίας και σύμπτυξης εμπορικών δεσμών με τη γειτονική χώρα, πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, κατά τη συμμετοχή του στην 25η Διεθνή Έκθεση των Τιράνων (KLIK EKSPO GROUP & Tirana International Fair).

Η έκθεση έλαβε χώρα κατά το διάστημα από τις 21 έως τις 24 Νοεμβρίου 2018, στο Μέγαρο Συνεδρίων της Αλβανικής πρωτεύουσας και τη διοργάνωση είχε ο Όμιλος Klik Ekspo Group. Συμμετοχές από 25 συνολικά χώρες και εκατοντάδες εκθέτες, με την ισχυρή παρουσία της Τουρκίας, της Σερβίας, της Ιταλίας, του Μαυροβουνίου κτλ., αναβάθμισαν φέτος, αισθητά το σημαντικό εμπορικό και επιχειρηματικό γεγονός της γείτονος χώρας.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων είχε μια άρτια οργανωμένη παρουσία, με το δικό του περίπτερο, στο οποίο φιλοξενήθηκαν οι επιχειρήσεις – μέλη του που εξέφρασαν το ενδιαφέρον. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που εκτέθηκαν από τις Γιαννιώτικες επιχειρήσεις, κέντρισαν το ενδιαφέρον των χιλιάδων επισκεπτών της έκθεσης και τις επόμενες μέρες, θα γίνει από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ο ακριβής απολογισμός των εμπορικών συμφωνιών και συνεργασιών που έκλεισαν στη διάρκεια της έκθεσης.

Να σημειωθεί εδώ πως στην Έκθεση των Τιράνων από την Ελλάδα, συμμετείχε μόνο το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και η βιομηχανία αλλαντικών ΥΦΑΝΤΗΣ.

Από το Νομό Ιωαννίνων συμμετείχαν ακόμα, οι εξής επιχειρήσεις:

  • ΠΙΠΕΡΙΔΗΣ ΑΒΕΤΕ (Μηχανήματα CNC Royter – Plasma – Γερανογέφυρες)
  • ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΠΕ (Προϊόντα Ζύθου)
  • BIOENGINE (Ιατρικά ανταλλακτικά – κρεβάτια – ιατρικά μηχανήματα – κλωσσομηχανές)
  • ΜΕΛΙΓΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ Ο.Ε. (Παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων)
  • ΒΙΟΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Μ. ΙΚΕ (Εργαστήριο αναλύσεων τροφίμων – υδάτων)
  • ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ ΧΡ. – ΝΤΟΥΜΑΣ ΑΝΤ. E.Ε. – «ΖΑΓΟΡΙΣΙΟ» (Παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων)
  • ΒΙΟΜΕΤΑΛ Α.Ε. (Υδρορροές – μεταλλικές στέγες – μονωτικά στέγης)
  • Χ. ΠΑΠΑΡΟΥΣΗΣ – Μ. ΛΥΤΣΙΚΑΣ ΟΕ – «Π & Λ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ» (Εταιρεία Μελετών)

Στη διάρκεια της έκθεσης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Μήτσης, είχε συναντήσεις με την Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ για θέματα επιχειρηματικότητας της Αλβανίας, κ. Sonila Qato και με την πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αλβανίας κ. Ines Mucostepa. Στις επαφές αυτές, και από τα δύο μέρη, εκφράστηκε το έντονο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των εμπορικών συνεργασιών μεταξύ των Ιωαννίνων και της Αλβανίας, στόχος που το επόμενο διάστημα, θα λάβει με πιο απτό τρόπο μορφή, από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που έχουν δρομολογηθεί.

Σε δήλωσή του, αναφορικά με τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στην 25η Διεθνή Έκθεση των Τιράνων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Μήτσης τόνισε τα εξής: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια προβολής των επιχειρήσεων του Νομού μας, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία. Η Γιαννιώτικη ιδιωτική πρωτοβουλία, με επιχειρήσεις καινοτόμες και με ποιοτικά προϊόντα, έδωσε ένα δυναμικό «παρών» στην έκθεση της πρωτεύουσας της Αλβανίας, το οποίο ευελπιστώ, να μετουσιωθεί σε εμπορικές συμφωνίες και δουλειές, για τις επιχειρήσεις του τόπου μας».