
Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαμε γράψει ένα άρθρο σχετικά με τους πολλούς ξένους που απέκτησε ο ΠΑΣ Γιάννινα το περασμένο καλοκαίρι, γεγονός που τον κατέστησε «πολυπολιτισμικό», αφού οι 32 παίκτες του προέρχονται από 11 διαφορετικές χώρες! Από χθες, βέβαια, με την αποχώρηση του Κακούμπα, ο ΠΑΣ διαθέτει 31 ποδοσφαιριστές από 10 διαφορετικές χώρες.
Παρά την «επένδυση» στο ξένο στοιχείο, όμως, σαν το ντόπιο τελικά δεν έχει… Και θα γίνουμε πιο σαφείς. Το Σάββατο στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης ο Γιάννης Πετράκης χρησιμοποίησε 13 Έλληνες παίκτες από τους 14, 10 στο βασικό σχήμα και 3 ως αλλαγή. Μοναδικός ξένος ήταν ο Κροάτης Σάντι Κρίζμαν.
Αν μη τι άλλο είναι ένα παρήγορο στοιχείο, αλλά όχι και τόσο απλό όσο ακούγεται. Άλλωστε υπάρχει στην Ελλάδα η ξενομανία, όχι μόνο των παραγόντων, αλλά και των φιλάθλων που περιμένουν κάθε μεταγραφική περίοδο τον «σωτήρα» από τη Λατινική Αμερική. Δυστυχώς, όμως, η πλειοψηφία όσων έρχονται από το εξωτερικό δεν αναβαθμίζει το «προϊόν», αφού δεν τηρούνται κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές στην επιλογή τους, όπως το να έχουν παίξει έστω σε κάποια εθνική κι ας είναι και η U17. Τώρα μάλιστα που έχει αρχίσει να παράγεται μια πρώτη γενιά ποδοσφαιριστών από τις Ακαδημίες των ΠΑΕ και μπορούν να είναι τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο των ξένων που επιλέγονται από το… «καλάθι», δεν θα ήταν άσχημο να συμπεριληφθεί ως πρόβλεψη στον κανονισμό των μεταγραφών παικτών του εξωτερικού να έχουν παίξει τουλάχιστον 1 ματς σε μικρή (ηλικιακά) Εθνική.
Στον αντίποδα του ΠΑΣ Γιάννινα ήταν το ΠΑΟΚ – ΑΕΛ. Μόλις 4 Έλληνες (2 για κάθε ομάδα) ως βασικοί ή αλλαγές από τους 21 που έπαιξαν…
Του Γιάννη Γιαννάκη