Το κενό και την ανικανότητα του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1ης  Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου σε ότι αφορά την προετοιμασία των Δήμων ενόψει της έναρξης μεταφοράς των απορριμμάτων στη μονάδα ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι από την ερχόμενη Δευτέρα έρχεται να καλύψει, για το Δήμο Ιωαννιτών, η Δημοτική Αρχή.

Όπως τόνισε σήμερα με δηλώσεις του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας, Δημήτρης Κατηρτσίδης, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, που υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό και την ενημέρωση δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα σε καμία σχετική ενέργεια.

Αποτέλεσμα να μένουν αναπάντητα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τον συντονισμό των ενεργειών του τομέα καθαριότητας σε κάθε Δήμο σε ότι αφορά τον τρόπο και τον χρόνο μεταφοράς των απορριμμάτων και του υπολείμματος στον ΧΥΤΑ – κι από τη Δευτέρα ΧΥΤΥ- Ελληνικού.

«Δεν αρκούν κάποιες αποσπασματικές πληροφορίες εκ μέρους της αντιπεριφερειάρχη, Τ. Καλογιάννη. Την ευθύνη συντονισμού την έχει ο ΦΟΔΣΑ. Ο πρόεδρος του όμως δεν πρέπει να έχει το ρόλο του διακομιστή αλληλογραφίας. Θα έπρεπε να μας καλέσει, να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για μια σειρά θεμάτων που θα προκύψουν από τη Δευτέρα», είπε ο κ. Κατηρτσίδης.

Ο ίδιος εξήγησε πως ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους λειτουργίας της μονάδας ΑΣΑ έστειλε απορριμματοφόρο του προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις, κάτι που δεν ήταν υποχρεωμένος να κάνει, ενώ ο ίδιος τους ενημέρωσε για το ωράριο λειτουργίας της αποκομιδής στα Γιάννενα, γεγονός που δείχνει ότι ο ΦΟΔΣΑ δεν ασχολήθηκε καθόλου με το πως θα λειτουργήσει από Δευτέρα το σύστημα της μεταφοράς απορριμμάτων προς το εργοστάσιο, ως όφειλε.

«Ο ΦΟΔΣΑ γνωρίζει το ωράριο λειτουργίας της αποκομιδής, δεν φρόντισε όμως να ενημερώσει τους υπεύθυνους λειτουργίας του Εργοστασίου. Ούτε μπορεί να μας απαντήσει για το αν θα πηγαίνουμε όλα τα απορρίμματα εκεί, ούτε αν έχει συνεννοηθεί με την Τροχαία για τα νέα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, ούτε τι θα γίνει με το υπόλειμμα. Πως θα λειτουργήσει το εργοστάσιο χωρίς ο υπεύθυνος λειτουργίας του να ξέρει τα βασικά;», αναρωτήθηκε ο κ. Κατηρτίδης για να συνεχίσει:

«Η αλήθεια είναι πως οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, γίνονται όμως σε καλύτερες συνθήκες, ωστόσο το κόστος μεταφοράς αυξάνεται για τους Δήμους οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν τα απορρίμματα στη μονάδα ΑΣΑ αλλά στους ΣΜΑ, που όμως δεν είναι ακόμα έτοιμοι από την Περιφέρεια Ηπείρου που τρέχει τη διαδικασία».

Κλείνοντας ο αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε πως ο Δήμος Ιωαννιτών στηρίζει από τη πρώτη στιγμή τη λειτουργία της μονάδας ΑΣΑ, καλώντας όμως όλους τους εμπλεκόμενους και ειδικά τους έχοντες ευθύνες να πράξουν ανάλογα.

«Μιλάμε για μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων την οποία ασφαλώς ο Δήμος Ιωαννιτών τη στηρίζει. Αυτό όμως πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», κατέληξε.