image description

Στην χώρα μας το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ λαμβάνουν όλοι την προσοχή των φιλάθλων. Η εικόνα των γηπέδων των δύο αυτών αθλημάτων να είναι γεμάτα από οπαδούς που συχνά-πυκνά επιδίδονται σε διάφορες «ομορφιές», όπως το να βρίζουν τον διαιτητή, να πετάνε κάθε λογής αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο και να ανάβουν καπνογόνα, είναι πλέον φυσιολογική. Tι θα συνέβαινε όμως άμα αντί για το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, οι Έλληνες οπαδοί παρακολουθούσαν άλλα πιο «ήσυχα» αθλήματα, εκεί που ο σεβασμός και η τάξη είναι κύριο χαρακτηριστικό τους;

1

Tένις

Το τένις είναι το άθλημα που επικρατεί η περισσότερη ησυχία. Οι θεατές δεν επιτρέπεται να μιλούν ή να φωνάζουν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και αν το κάνουν τότε ο διαιτητής τους ζητά ευγενικά να σταματήσουν. Φανταστείτε καμιά 40αριά  Έλληνες οπαδούς να βρίσκονται στις εξέδρες και να φωνάζουν ρυθμικά προς τον παίκτη που υποστηρίζουν, να συνουσιάσει την μητέρα του αντιπάλου και να κάνει ένα καλό σερβίς. Σε αυτήν την περίπτωση και με το που ο διαιτητής θα έλεγε «ησυχία παρακαλώ», τότε εκείνοι θα φωνάζανε «άντε γ… σου ρε μ…». Aν έκανε δε και κάποιο λάθος, θα αναφωνούσαν «τι double fault δίνεις ρε καραγκιόζη;» και θα τραγουδούσαν εν χορώ  το γνωστό «παίξε καλά, παίξε καλά π… γιε». Αν υποθέσουμε ότι υπήρχαν  Έλληνες οπαδοί που υποστηρίζανε τον αντίπαλο τενίστα, τότε το πράγμα δεν θα αργούσε να ξεφύγει, με την «μάχη» να μεταφέρεται εντός του κορτ και τις ρακέτες και τα μπαλάκια να χρησιμοποιούνται ως βασικά… όπλα.

2

Γκολφ

Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό και τεράστιο πρόβλημα για τους Έλληνες χούλιγκανς. Δεν υπάρχει διαιτητής! Αυτός δηλαδή που θα γίνεται στόχος σε κάθε του λανθασμένη ή σωστή απόφαση. Ευτυχώς την κατάσταση θα έσωζε η ελληνική αστυνομία. Τα ΜΑΤ που θα φυλούσαν τους οπαδούς από τον αγωνιστικό χώρο, θα γινότανε γρήγορα η αιτία για να αρχίσει η φασαρία. Ξύλο και καπνογόνα θα συντελούσαν το σκηνικό, με τα μπαστούνια να χρησιμοποιούνται όπως καταλαβαίνετε κατά των αστυνομικών. Λιμνούλες και χωμάτινες περιοχές θα αποφεύγονταν για πεδία μάχης, ενώ και οι μεγάλες διαστάσεις του γηπέδου, θα ήταν μεγάλο πρόβλημα. Όμως σίγουρα θα λυνόταν, αφού κάποιοι «εξυπνότεροι» θα χρησιμοποιούσαν το αμαξίδιο του γκολφ για να ξεφύγουν και να γλιτώσουν την σύλληψη.

Πινγκ Πονγκ

Στο εν λόγω άθλημα, όπως και στο τέννις, η ησυχία των θεατών είναι αυτή που το χαρακτηρίζει. Όμως υπάρχει και ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό. Το 99,99999…% των παικτών της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, είναι Ασιατικής καταγωγής. Επομένως τα ρατσιστικά συνθήματα εναντίον τους από μερίδα των Ελλήνων οπαδών που θα βρισκόντουσαν στις εξέδρες, θα ήταν «φυσιολογικό» φαινόμενο. «Τράβα να ανοίξεις κανένα κινέζικο ρε» και άλλα τέτοια… φιλειρηνικά λόγια θα αντηχούσαν στο γήπεδο. Σε περίπτωση που βρισκόντουσαν αντίπαλοι δύο Έλληνες αθλητές, τα συνθήματα κατά της μητέρας τους, θα έδιναν κάποια στιγμή την θέση τους στις άγριες συμπλοκές, με κομμάτια από τα τραπεζάκια να εκτοξεύονται μεταξύ των οπαδών.

 

Ξιφασκία

«Τι θα κάνουμε την Κυριακή στο ”ξίφος επιδείξεως” εναντίον του Άρη;». Αυτό θα ήταν το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των φιλάθλων του ΠΑΟΚ αν αυτοί ασχολιόντουσαν με την ξιφασκία. Πριν την έναρξη του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη για την φάση των ομίλων του κυπέλου ξιφασκίας, οι οπαδοί των δύο ομάδων θα αντάλλαζαν πέτρες και καπνογόνα έξω από το γήπεδο, ενώ οι πιο… κουλ φίλοι του ΠΑΟΚ θα έπιναν ρετσίνα με κόκα-κόλα, σχολιάζοντας επικριτικά τα νυχτοπερπατήματα των ξιφομάχων της ομάδας σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί της πόλης. Η συνέχεια θα δινόταν εντός του γηπέδου. Οι πρώτες «ευχές» για τις οικογένειες των αντιπάλων ξιφομάχων και οπαδών θα δυναμίτιζαν το κλίμα. Ο διαιτητής της αναμέτρησης θα έμπαινε ως είθισται στο στόχαστρο των οπαδών, ενώ σε κάθε χτύπημα του παίκτη που υποστηρίζουν, θα ακουγόταν διάφορες λέξεις άσχετες με το άθλημα, όπως «π…» και «γκολ», αλλά κατάλληλες για το πικάρισμα του αντιπάλου.

Ιππασία

Βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει και δημιουργείστε την εξής εικόνα στο μυαλό σας. Είναι η μέρα του τελικού του ελληνικού πρωταθλήματος Ιππασίας, που διεξάγεται στον ιππικό όμιλο «λεωφόρου Αλεξάνδρας». Ο αθλητής του Ολυμπιακού είναι έτοιμος να ξεκινήσει την προσπάθειά του στο ντρεσάζ, που αν στεφθεί με επιτυχία μετά το πέρας των δοκιμασιών, θα του χαρίσουν τον τίτλο. Στο γήπεδο βρίσκονται και περίπου 300 φίλοι του Παναθηναϊκού που παρακολουθούν. Ο αθλητής ξεκινά την προσπάθεια του, κάτω από έντονες αποδοκιμασίες και συνθήματα, ενώ κάποιοι από τους οπαδούς των πρασίνων, τον στοχεύουν με λέιζερ και του πετούν καπνογόνα. Ο αθλητής τα πηγαίνει πολύ καλά και φέρει εις πέρας με επιτυχία τις πρώτες δοκιμασίες. Τότε είναι που ακούγονται οι πρώτες αποδοκιμασίες κατά των κριτών και τα συνθήματα ότι το άλογο του Ολυμπιακού είναι ντοπαρισμένο. Ο ιππέας ολοκληρώνει με επιτυχία τον αγώνα που του χαρίζει τον τίτλο του πρωταθλητή και τότε γίνεται ο «κακός» χαμός. Καρεκλάκια εκτοξεύονται εναντίον του ιππέα και του τεχνικού επιτελείου του Ολυμπιακού που φυγαδεύονται από την φυσούνα, ενώ και οι κριτές δέχονται καταιγισμό αντικειμένων. Από τα μεγάφωνα ακούγεται «φίλαθλοι, προστατέψτε την ομάδα μας, θα τιμωρηθούμε » όμως τα πράγματα έχουν ξεφύγει για τα καλά και σε λίγο το γήπεδο θυμίζει… στάβλο!

 

Σημείωση: Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξηγήσεως, το κείμενο αναφέρεται στην συμπεριφορά της μειονότητας των οπαδών και σε καμία περίπτωση σε αυτήν των περισσοτέρων Ελλήνων φιλάθλων. Επίσης η αναφορά σε συγκεκριμένες ομάδες και στους οπαδούς, είναι εντελώς συμπτωματική λόγω της αντιπαλότητας τους.