image description

Στο γερμανικό περιοδικό kicker μίλησε ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα, Αργύρης Γιαννίκης, όπου αναφέρθηκε στις πρώτες του εμπειρίες από την Ελλάδα και το «χάος» -όπως το αποκαλεί το περιοδικό- που υπήρξε με το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας. Ο τεχνικός του ΠΑΣ μίλησε επίσης για τον βασικό ανταγωνιστή των «κυανόλευκων», που περιμένει ότι θα είναι ο Απόλλων Σμύρνης και τις διαφορές με το γερμανικό ποδόσφαιρο σε επίπεδο μεγάλων ομάδων, αλλά και αναπτυξιακού ποδοσφαίρου. Τόνισε δε ότι ανυπομονεί εκείνος και η ομάδα να αρχίσουν να γράφονται ξανά αθλητικές ειδήσεις και όχι μόνο εξωαγωνιστικές και του παρασκηνίου, καθώς η απραξία πλησίασε τους 3 μήνες.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον δημοσιογράφο του περιοδικού, Γιώργο Βαβρίτσα, πριν ανακοινωθεί πότε θα παίξει ο ΠΑΣ Γιάννινα και πριν το ματς του Ολυμπιακού με την Μπάγερν, όπου του ζητήθηκε η άποψη για το ματς αυτό.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Το δεύτερο τη τάξει ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται στο χάος. Μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκε μόνο μία αγωνιστική και στη συνέχεια ανεστάλη λόγω διαφωνιών σχετικά με την έλλειψη κονδυλίων για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων. Ο Αργύρης Γιαννίκης που είναι προπονητής του ιστορικού συλλόγου του ΠΑΣ Γιάννινα ανυπομονεί για την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος, που δεν ξέρει πότε ακριβώς θα γίνει.

 

Κε. Γιαννίκη, πώς είναι να κάνετε προετοιμασία για περισσότερους από τρεις μήνες;

Φυσικά δεν είναι εύκολο, αλλά είμαστε ευέλικτοι. Ξεκινήσαμε την προετοιμασία μας στις 17 Ιουλίου, πιστεύοντας ότι η σεζόν θα ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου. Η διαχείριση των εντάσεων στις προπονήσεις ήταν δύσκολη, καθώς δεν γνωρίζαμε πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κάναμε πολλά φιλικά εναντίον ομάδων της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας. Δεν είναι μια εύκολη κατάσταση, αλλά με το τεχνικό τιμ τα χειριζόμαστε όλα πολύ καλά.

 

Μετά τη διακοπή το πρωτάθλημα ξαναρχίζει το προσεχές Σαββατοκύριακο. Είστε έτοιμοι με την ομάδα σας;

Ανυπομονούμε να μπούμε σε ρυθμό. Προς το παρόν υπάρχει μια προφορική συμφωνία βάσει της οποίας η σύμβαση για τα τηλεοπτικά θα πρέπει να υπογραφεί αυτήν την εβδομάδα. Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε ακόμη την ημέρα που θα παίξουμε, η οποία σχετίζεται με την τηλεοπτική κάλυψη. Ελπίζουμε όμως σύντομα να αρχίσουν να γράφονται αθλητικές ειδήσεις και όχι μόνο εξωαγωνιστικές και παρασκήνια.

 

Ποιοι είναι οι φετινοί σας στόχοι με τον ΠΑΣ Γιάννινα;

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι ένας παραδοσιακός σύλλογος με πολλούς οπαδούς και επομένως και με υψηλές απαιτήσεις. Αυτονόητος στόχος είναι η επάνοδος στη Super League 1. Ο κύριος ανταγωνιστής μας, που είναι ο Απόλλων Σμύρνης, έχει μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους, αλλά προσπαθούμε να το αντισταθμίσουμε με την καλή νοοτροπία ποy έχει η ομάδα μας. Στο μοναδικό παιχνίδι πρωταθλήματος με την Παναχαϊκή (σ.σ. 1-1), παρότι παίζαμε με παίκτη λιγότερη για αρκετή ώρα, είχαμε τον έλεγχο του παιχνιδιού σε όλη τη διάρκεια και πάρα πολλές μεγάλες ευκαιρίες να κερδίσουμε. Στο Κύπελλο Ελλάδας περάσαμε στο 2ο γύρο και θα αντιμετωπίσουμε τη Βέροια. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε κι άλλο στον θεσμό αυτό.

 

Ποιο είναι το ποδοσφαιρικό επίπεδο στην κατηγορία σε σύγκριση με τη Γερμανία;

Οι κορυφαίες ομάδες, που θέλουν να παίξουν για την άνοδο, θα ήταν καλές να κάνουν πρωταθλητισμό στη Γ’ κατηγορία στη Γερμανία. Υπάρχουν συνήθως ελλείψεις σε υποδομές, εγκαταστάσεις. Γήπεδα κτλ. Επίσης υπάρχει έλλειψη οργανωμένης εκπαίδευσης εως τις ηλικίες κάτω των 15 ετών, οι οποίες δεν αναπληρώνονται εύκολα αργότερα . Οι προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες είναι πολύ μπροστά από το ελληνικό ποδόσφαιρο σ’ αυτόν τον τομέα.

 

Και τι γίνεται με τη Super League 1; Η μείωση σε 14 ομάδες έχει φέρει ποιοτικά αποτελέσματα;

Δεν υπάρχουν ακόμα δείγματα, καθώς είμαστε στην αρχή της σεζόν και είναι νωρίς για συμπεράσματα. Οι κορυφαίες ομάδες Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ μπορούν να συμβαδίσουν με την Ευρώπη και βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Υπάρχουν όμως μεγάλες διαφορές μεταξύ των ομάδων στο πρωτάθλημα. Υπάρχει έλλειψη ισορροπίας σ’ αυτό. Τελευταία, όμως, μπορούσαμε να δούμε στο Champions League, πόσο δυσκολεύτηκε να πάρει την ισοπαλία η Τότεναμ στον Πειραιά (σ.σ. 2-2 με τον Ολυμπιακό).

 

Μιλώντας για τον Ολυμπιακό, θα είναι μια «βόλτα» για την Μπάγερν το παιχνίδι της Τρίτης;

Όχι, ο Ολυμπιακός είναι ένας πολύ σοβαρός αντίπαλος, ειδικά στην έδρα του. Έχουν ποιότητα και παίζουν με μεγάλο πάθος. Έτσι θα μπορούσαν να μειώσουν τη διαφορά ποιότητας με τη Bayern. Επιπλέον, συνεχίζουν στον πάγκο τους με τον Πέδρο Μαρτίνς, έναν προπονητή που έχει ήδη μια ξεκάθαρη ιδέα παιχνιδιού από την περασμένη σεζόν. Αν και ο Ολυμπιακός έχασε πέρυσι το πρωτάθλημα, του δόθηκε η ευκαιρία να συνεχίσει στην ομάδα, κάτι που δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα. Η Μπάγερν δεν πρέπει να υποτιμήσει τον αντίπαλο.