Τον υπεύθυνο των Ακαδημιών του ΠΑΣ Γιάννινα στην Αθήνα, Γιώργο Γεωργουλόπουλο, φιλοξένησε η “Νυχτερινή Έφοδος” της Τρίτης με τους Αλέκο Καρύτσα και Γιώργο Γεωργουλόπουλο. Η δεδομένη τεχνογνωσία ενός ανθρώπου που θήτευσε και στον “κυανόλευκο” πάγκο δίπλα σε Παντελίδη, Τσιώλη και Πετράκη, αλλά και ως υπεύθυνος των ομάδων υποδομών, δίνει την ευκαιρία στον ΠΑΣ Αθηνών να λειτουργεί ως παράρτημα των “κυανόλευκων” στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρχει στην πρωτεύουσα μία ηπειρώτικη “κυψέλη” που θα αναδεικνύει ταλέντα που κάποια απ’ αυτά, θα στελεχώνουν μελλοντικά και τις υποδομές του ΠΑΣ στα Ιωάννινα.

Πιο αναλυτικά, στα σημαντικότερα σημεία ο κ. Γεωργουλόπουλος είπε:

Για τις Ακαδημίες του ΠΑΣ Γιάννινα στην Αθήνα και το πώς ξεκίνησε η ιδέα: «Πριν μία 5ετία είχαμε μιλήσει με τον πρόεδρο και αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα παράρτημα στην Αθήνα, γιατί είχαμε το πρόβλημα που δεν μπορούσαμε να παρακολουθούμε ταλέντα στον Νότο και να ξέρουμε τι γίνεται. Κάναμε μία Ακαδημία για να φτιάχνει παιδιά, αλλά και να δημιουργήσει έναν πυρήνα φίλων του ΠΑΣ. Είναι κόσμος στην Ακαδημία που είναι ΠΑΣ, αλλά και έγινε ΠΑΣ ερχόμενος στις Ακαδημίες εδώ. Τον ΠΑΣ Γιάννινα τον σέβονται παντού, ξέρουν ότι είναι μία ιστορική και από τις μεγάλες ομάδες. Το καταλαβαίνουν πλέον και οι γονείς των παιδιών που έρχονται εδώ.

Σκοπός μας είναι να ετοιμάσουμε παιδιά. Ήδη ένα παιδί από την Ακαδημία της Αθήνας έχει έρθει στην Κ17 του ΠΑΣ Γιάννινα, ο Δασκαλάκης ο τερματοφύλακας, και ετοιμάζουμε από πίσω κι άλλα παιδιά.

Μιλάμε συνέχεια με τον κ. Μπαδήμα και τον κ. Αγγέλη, είναι εξαιρετικοί προπονητές, πάντα προσπαθούν για την ομάδα, έχουν κάνει δουλειά και μην ξεχνάτε ότι όλοι οι μικροί που αναδείχτηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει από τα χέρια τους. Δύο φορές που πήγαν στο final-4 οι ομάδες Κ17 ήταν μεγάλο επίτευγμα, δεν ήταν απλή υπόθεση, γιατί τα οικονομικά δεδομένα των άλλων ομάδων που αντιμετωπίσαμε στο final-4 είναι μέρα με νύχτα μ’ εμάς.

Όσον αφορά εμάς στην Αθήνα, είναι δύσκολο να φτιάξεις έναν αθλητή στο επίπεδο αυτών που είναι στα Γιάννενα ήδη, αλλά δίνουμε μεγάλο αγώνα να βελτιώσουμε τα παιδιά που μας έρχονται.

Όταν πήγαμε τα επαγγελματικά δελτία των Λώλη και Γροσδάνη μάς έδιναν συγχαρητήρια. Υπερηφάνια μου που άκουγα αυτά τα καλά λόγια, αλλά κυρίως περηφάνια των προπονητών που τους ανέδειξαν, των Μπαδήμα και Αγγέλη. Αξίζει να ακουστεί το όνομά τους, είναι ήρωες, γιατί είχαν να αντιμετωπίσουν μεγάλο ανταγωνισμό, Ακαδημίες με εξαιρετικά γήπεδα, με σκάουτερς κτλ κι όμως εμείς τους ανταγωνιζόμαστε.

Οι Ακαδημίες του ΠΑΣ Γιάννινα είναι πλέον αναγνωρισμένες απ’ όλους τους αντιπάλους και το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει κάποιες φορές. Ο ΠΑΣ Γιάννινα έβγαλε Οικονόμου, Χαρίση, συνεχίζει να βγάζει παίκτες και δείχνει ότι τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Ο κ. Χριστοβασίλης ήθελε πάντα νέα παιδιά που να είναι από τα Γιάννενα ή να γαλουχηθούν στα Γιάννενα, να έχουν τη νοοτροπία της ομάδας και είναι σαν Γιαννιώτες πλέον. Θέλουμε να βγάζουμε συνέχεια παιδιά από τις Ακαδημίες μας και αυτός είναι ο σκοπός. Μεγαλύτερη περηφάνια από τον Μαυροπάνο που πήγε στην Άρσεναλ υπάρχει; Ξαφνικά μας έμαθαν όλοι και εκτός Ελλάδας.

Για το που γίνονται οι προπονήσεις και οι αγώνες στην Αθήνα: «Στη Γλυφάδα ήταν μια παλιά ακαδημία η Orion που έχει 4 γήπεδα 5Χ5 και 7Χ7 και παίζουμε αγώνες και στο μεγάλο γήπεδο της Γλυφάδας δίπλα από το γκολφ. Ο χώρος της Ακαδημίας είναι εκπληκτικός, με ανέσεις και μακάρι να τον είχαμε και στα Γιάννενα.

Συμμετέχουμε στο πρωτάθλημα Ακαδημιών Άττικα, όπου παίζουν και ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, Απόλλωνας και ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και ο ΠΑΣ Αθηνών. Είναι ανταγωνιστικότατο πρωτάθλημα και συμμετέχουν πολλά τμήματα των Ακαδημιών μας και όσα δεν μπορούν να παίζουν εκεί είναι σε πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών. Αν αξίζουν κάποια παιδιά από τις Ακαδημίες μας στην Αθήνα τα φέρνουμε Γιάννενα αφού τα περάσουμε από δοκιμαστικά. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος για μας στην Αθήνα, γιατί η Κ17 του ΠΑΣ Γιάννινα έχει αυτή τη στιγμή 4 διεθνείς που μιλάει όλη η Ελλάδα γι’ αυτούς. Τα ξέρουν ως τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ελλάδας. Άρα, λοιπόν, τα δικά μας παιδιά πρέπει να ανταγωνιστούν αυτά των Ιωαννίνων. Είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας και τη δουλειά μας, γιατί πρέπει όταν έρθουν στα Γιάννενα να μπορούν να πετύχουν. Δεν παίζουμε με τα παιδιά, θέλουμε να στέλνουμε έτοιμα όσα έρθουν Γιάννενα.

Η δημιουργία της Ακαδημίας στην Αθήνα ήταν απόφαση του κ. Χριστοβασίλη από την πρώτη μέρα που ήρθα. Από την πλευρά μου ήθελα να τον βοηθήσω και μπορούσα να το κάνω. Το σημαντικότερο είναι η ανάδειξη παιδιών και όχι η επένδυση σε έτοιμο παίκτη. Πλέον η Ακαδημία στην Αθήνα εκτοξεύτηκε, έχει πολλά παιδιά, υπάρχει συνεργασία με την ομάδα στα Γιάννενα, με τους προπονητές που έχουμε εδώ και υπάρχει και η τεχνογνωσία από την πλευρά μας να υποστηρίξουμε όλο το εγχείρημα.

Ξέρετε, έχω καθίσει με γονείς και παιδιά να δούμε παιχνίδια του ΠΑΣ Γιάννινα στην τηλεόραση και κάνουν πολύ φασαρία σαν να βρίσκονται κι αυτά στο γήπεδο. Όλοι θέλουνε την ομάδα ψηλά και τα παιδιά κάνουν τα όνειρά τους να παίξουν κι αυτά μια μέρα στη μεγάλη ομάδα.

Να σας πω ότι έχει δρομολογηθεί μία κίνηση και αν μας δώσει το πράσινο φως ο Παναθηναϊκός θα πάμε όλοι μαζί στο γήπεδο να δούμε το ματς κυπέλλου με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Θέλουν τα παιδιά να δουν από κοντά την ομάδα του ΠΑΣ που την αγαπάνε.

Για το αν έρχονται στα Γιάννενα να παίξουν σε τουρνουά: «Είχαμε έρθει στο τουρνουά της ΕΠΣΗΠ πέρυσι, θα ξανάρθουμε και προσεχώς σίγουρα. Ο χώρος που ανήκει αυτή η ομάδα είναι τα Γιάννενα. Η Αθήνα είναι απλά το μέσον να μαζέψουμε αυτά τα παιδιά. Εμείς όσο μπορούμε θα ερχόμαστε να βλέπουν και τα παιδιά τις συνθήκες που θα βρουν όταν έρθει η ώρα να ανέβουν μόνιμα στα Γιάννενα».

Για τα ταλέντα στην Ελλάδα που φτάνουν ως 25 χρόνων και ακόμα τα λέμε ταλέντα και πως θα αλλάξει αυτή η φιλοσοφία, αλλά και το αν υπάρχει ελληνική ποδοσφαιρική σχολή. «Αν μιλάμε για ελληνική σχολή με συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, δεν έχουμε ακόμα. Εμείς τα μπερδέψαμε στην πορεία τα πράγματα και πήγαμε για κάτι άλλο απ’ αυτό που ξεκινήσαμε. Είμαστε πρόχειροι και προσπαθούμε να μιμηθούμε πράγματα που δεν μπορούμε. Μακάρι να γίνει κάτι προσεχώς. Μιλώντας με σκάουτερς από το εξωτερικό μου έλεγαν ότι αργεί η γνώση να μπει στον Έλληνα ποδοσφαιριστή και λέμε ότι στα 22 έχει μέλλον, αντί να λέμε ότι στα 16-17 να είναι έτοιμος να πάρει την ώθηση που πρέπει να παίξει βασικός.

Στην Αθήνα σέβονται τα Γιάννενα γιατί όταν οι άλλες ομάδες έφερναν λεγεωνάριους, τα Γιάννενα έβαζαν μικρούς και παίκτες με φιλοδοξία και όνειρα και μπορεί αυτό να ξεκίνησε λόγω του ότι η ομάδα δεν έπαιρνε άδεια, αλλά συνεχίστηκε και αργότερα αυτή η φιλοσοφία. Και χαίρομαι γιατί οι περισσότεροι παίκτες που έκαναν καριέρα στον ΠΑΣ σε μικρή ηλικία, είναι ακόμα σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο.

Φταίμε και οι προπονητές για ό,τι συμβαίνει με τα ταλέντα, έχουμε περιορισμένη γνώση, δεν ξέρουμε τον δρόμο της επιτυχίας. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βγάλει αθλητές και αυτούς πρέπει να ακούσουμε για να προοδεύσουμε.

Πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένοι οι προπονητές υποδομών. Όταν πήγαμε με τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Χόφενχαιμ να παίξουμε ένα φιλικό το 2016, ήταν προπονητής της ένας νέος άνθρωπος 27 ετών που είχε βγάλει πολλούς αθλητές από τις Ακαδημίες του συλλόγου και του δώσανε την ευκαιρία να προπονήσει και τη μεγάλη ομάδα. Στο εξωτερικό δίνουν μεγάλη βάση στις Ακαδημίες, αλλά προσπαθούν να φτιάχνουν και καταρτισμένους προπονητές. Στην Ελλάδα σταματάμε το ποδόσφαιρο Κυριακή και Δευτέρα είμαστε προπονητές».

Για ταλαντούχους παίκτες που ενώ φτάνουν στην κορύφωσή τους, γρήγορα τελικά εξαφανίζονται: «Αυτό συμβαίνει επειδή δεν ξέρουμε τον τρόπο και τον χρόνο να τον αξιοποιήσουμε έναν παίκτη. Στο εξωτερικό υπάρχουν ακόμα και ψυχολόγοι και επιστήμονες που θα το βοηθήσουν. Δεν μπαίνουν ξαφνικά τα παιδιά και παίζουν χωρίς καμία βοήθεια από τους γύρω τους στην ομάδα».

Για το αν θα υπάρξουν κι άλα ταλέντα από τις Ακαδημίες του ΠΑΣ Γιάννινα τα επόμενα χρόνια: «Πιστεύω άμεσα ότι 2-3 παιδιά ακόμα θα στελεχώσουν την ομάδα. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προέδρου. Δεν θα γεμίσει με παίκτες που δεν ξέρουν τι είναι ο ΠΑΣ. Όταν βγήκαμε Ευρώπη είχαμε στα αποδυτήρια μία βάση παιδιών που έβλεπαν τη φανέλα και τους έπιανε ρίγος. Όποιος έμπαινε στα αποδυτήρια σε μια ώρα καταλάβαινε τι σήμαινε η φανέλα».

Για το τι σημαίνει για τον ίδιο ο ΠΑΣ Γιάννινα: «Ο ΠΑΣ ήταν για ‘μενα κάτι σπουδαίο, με βοήθησε στη ζωή μου, τη σέβομαι και την αγαπάω την ομάδα, εύχομαι να καταφέρουμε να ανέβει η ομάδα, να τη βλέπουμε με ομάδες ανταγωνιστικές και να είμαστε χαρούμενοι. Για να πας μπροστά κάποιες φορές, πρώτα πρέπει να πας λίγο πίσω για να πάρεις φόρα».

Για το επίπεδο της Super League 2: «Φέτος ανέβηκε πολύ γιατί υπάρχει και το οικονομικό κίνητρο. Το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό. Η ποιότητα του ΠΑΣ και το προπονητικό staff θα τα καταφέρουν, υπάρχει υγεία στην ομάδα, παρά τα όποια μικρά προβλήματα. Ξέρουν όλοι ότι ανήκουν αλλού και όχι σ’ αυτήν την κατηγορία. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει η ομάδα».

Για τη Super League 1: «Στις λεπτομέρειες θα κριθεί ο τίτλος, δύο ομάδες ξεχώρισαν, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός, οι άλλες είναι σχετικά κοντά σε επίπεδο μεταξύ τους, αν εξαιρέσουμε 1-2 ομάδες που έμειναν πίσω βαθμολογικά».

Για τον Παναθηναϊκό, που είναι αντίπαλος του ΠΑΣ Γιάννινα στο κύπελλο: «Έκανε φέτος μία αλλαγή που δεν του βγήκε, μειονεκτεί στην ταχύτητα δεν είναι στο πάνω level και δεν είναι από τις ομάδες που τρέμεις όπως στο παρελθόν».

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης: