Ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα, Αργύρης Γιαννίκης, παραχώρησε μία ακόμα συνέντευξη στο εξωτερικό και συγκεκριμένα αυτήν τη φορά στη γερμανική έκδοση του transfermarkt, το οποίο εκτός από ιστοσελίδα πληροφοριών για το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό «χρηματιστήριο» φιλοξενεί και ενότητα ειδήσεων και συνεντεύξεων.

Με αφορμή, λοιπόν, τις πρώτες του εμπειρίες από την Ελλάδα, ο κ. Γιαννίκης μίλησε στον δημοσιογράφο Kevin Küper.

Αναλυτικά:

Σχετικά με το πώς προέκυψε η συνεργασία με τον ΠΑΣ Γιάννινα δήλωσε ότι η ομάδα έψαχνε έναν νέο προπονητή για να «χτίσει» κάτι καινούργιο και γρήγορα παρατήρησε ότι εκείνος και η διοίκηση βρίσκονταν στο ίδιο μήκος κύματος, οπότε κλείστηκε γρήγορα η συνεργασία. Η επιλογή του είχε να κάνει με την ευκαιρία που του δινόταν να εργαστεί για έναν παραδοσιακό ελληνικό σύλλογο με καλό όνομα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα η ομάδα πηγαίνει πολύ καλά ικανοποιώντας και τους οπαδούς της. Αλλά και για τον ίδιο η επιλογή του ΠΑΣ Γιάννινα του έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσει την εμπειρία ενός νέου πρωταθλήματος, παρότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι στη Γερμανία.

Σχετικά με το αν θέτει μακροπρόθεσμούς στόχους με τον ΠΑΣ που η καλύτερη θέση που έχει τερματίσει ποτέ ήταν η 5η θέση στη Super League 1, ο κ. Γιαννίκης σχολίασε ότι είναι καλό για τη φιλοσοφία ενός ποδοσφαιρικού κλαμπ να θέτει μακροπρόθεσμους στόχους, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να επιτευχθεί ο βραχυπρόθεσμος στόχος που δεν είναι άλλος από την άνοδο και εφόσον αυτός επιτευχθεί τότε μπορούν να γίνουν και τα επόμενα βήματα για τον σύλλογο.

Για τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα ο τεχνικός του ΠΑΣ Γιάννινα τόνισε ότι η συνεργασία με τους παίκτες δεν διαφέρει ιδιαίτερα, οι παίκτες έχουν επαγγελματική συμπεριφορά, αξιόλογες εργομετρικές αναλύσεις εν συγκρίσει με το επίπεδο της Μπουντεσλίγκα και ότι η μόνη διαφορά είναι σε επίπεδο υποδομών (εγκαταστάσεων). Το γήπεδο που παίζει η ομάδα, συνέχισε ο κ. Γιαννίκης, ανακαινίστηκε πριν 2 χρόνια και μπορεί να μην συγκρίνεται με τα γήπεδα της Γερμανίας, αλλά έχει τη γοητεία του. Ωστόσο επισήμανε για μία ακόμα φορά το πρόβλημα που υπάρχει με τα γήπεδα προπόνησης. Λόγω του ότι τα Ιωάννινα είναι από τις πιο βροχερές πόλεις της Ελλάδας, αναγκαστικά πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη προσαρμογή στην προπόνηση ή ακόμα και να γίνεται όλη η προπόνηση στο γυμναστήριο. Πάντως πρόσθεσε ότι υπό ίδιες συνθήκες γηπεδικών και προπονητικών υποδομών οι τοπ ομάδες της Super League 2 θα μπορούσανε να ανταγωνιστούν ομάδες από την Bundesliga 2.

Για την ποιότητα του πρωταθλήματος εν συγκρίσει με τις τέσσερις κατηγορίες της Γερμανίας που ο ίδιος έχει εργαστεί και γνωρίζει, ανέφερε ότι τεχνικά και τακτικά οι παίκτες είναι καλά εκπαιδευμένοι καί στην Ελλάδα και ότι στον ΠΑΣ υπάρχουν παίκτες με διεθνή εμπειρία και ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Για το γεγονός ότι η ομάδα της Ηπείρου ήταν από τα «θύματα» των οικονομικών δυσκολιών του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, χάνοντας έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ο κ. Γιαννίκης απάντησε ότι υπήρχε αρχικά απογοήτευση, συγκρίνοντάς τη με την κατάσταση στον Αννόβερο ’96, αλλά έπρεπε να δημιουργηθεί μία θετική διάθεση πολύ γρήγορα και για τους οπαδούς και ως ένα βαθμό αυτό έχει γίνει και υπάρχει πλέον μεγαλύτερη αισιοδοξία για την πορεία της ομάδας.

Για το παράδοξο που συνέβη με την καθυστερημένη έναρξη και στη συνέχεια με τη διακοπή του πρωταθλήματος και το να μη γνωρίζουν οι ομάδες πότε παίζουν, ο κόουτς του ΠΑΣ επιστράτευσε το χιούμορ του λέγοντας ότι για να αντεπεξέλθεις σε τέτοιες καταστάσεις χρειάζεται ταλέντο και αυτοσχεδιασμός (σ.σ γέλια), αλλά ήταν μία κατάσταση που είχε επαναληφθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει, είναι πάντα δύσκολο να διατηρήσεις τις εντάσεις των παικτών στο επίπεδο που θες, αλλά οι παίκτες το κατάφεραν με υπέροχο τρόπο και έδειξαν πόσο πολύ θέλουν να πετύχουν.

Για το πώς έγινε ο προγραμματισμός των μεταγραφών με όλη αυτήν την αβεβαιότητα που είχε να κάνει και με τα οικονομικά, ο κόουτς Γιαννίκης απάντησε ότι φυσικά και ήταν ένα πρόβλημα ο προγραμματισμός, αλλά δεν επηρέασε την ομάδα, απλώς επέδειξε υπομονή, ευελιξία και επιστράτευσε τη δημιουργικότητά της και τα κατάφερε αρκετά καλά.

Σχετικά με το αν οι πληρωμές είναι στην ώρα τους, ο κ. Γιαννίκης χρησιμοποίησε μία γερμανική έκφραση που ουσιαστικά σημαίνει ότι για τα οικονομικά δεν μιλάμε δημοσίως.

Ρωτήθηκε επίσης για το πώς θα μπορούσε να γίνει καλύτερο το πρωτάθλημα της Super League 2, ώστε να μην είναι άδεια τα γήπεδα, όπου τόνισε ότι καταρχάς απαιτούνται κάποια εγγυημένα χρήματα για τις ομάδες από τα τηλεοπτικά τους, ώστε όλες οι ομάδες να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Και κατά δεύτερον είπε ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε προπονητικές υποδομές (εγκαταστάσεις) και σύγχρονα γήπεδα.

Για την αρχή της προπονητικής του καριέρας το 2007 στο πλευρό του Καουζίνσκι στην ομάδα Κ-19 της Καρσλρούης ο τεχνικός των Ηπειρωτών είπε ότι ο Καουζίνσκι αναζητούσε τότε έναν βοηθό, εκείνος είχε μια πρώτη εμπειρία από τις Ακαδημίες της Μανχάιμ και ήταν ευκαιρία να κάνει το επόμενο βήμα. Όταν αντάλλαξαν ιδέες με τον Καουζίνσκι κατάλαβε ότι κινούνταν στο ίδιο μήκος κύματος.

Αναφορικά με τις διαφορές που έχει εντοπίσει μεταξύ του να είσαι προπονητής ομάδας Νέων και επαγγελματικής ομάδας, ο κ. Γιαννίκης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές. Η σημαντικότερη, όμως, έχει να κάνει με το ότι αναπτύσσεις και εξελίσσεις στρατηγικές παιχνιδιού, αλλά και ατομικά τον κάθε παίχτη ως προπονητής Ακαδημίας, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει σαφώς διαφορά πίεσης για το αποτέλεσμα, που είναι πιο μικρή στις υποδομές, ενώ στη μεγάλη ομάδα έχεις μία συνολικότερη ευθύνη απέναντι στον σύλλογο και στους οπαδούς.

Για τα όσα έμαθε δίπλα στον Καουζίνσκι με τον οποίο συνεργάστηκε ως το 2016, ο Έλληνας τεχνικός δήλωσε ευγνώμων για τη συνεργασία που είχαν και ότι θα μπορούσε να μάθει αρκετά ειδικά στην διαχείριση της ομάδας, αλλά υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην αντιγράψεις κανέναν, αλλά να βρίσκεις τον δικό σου τρόπο να διαχειρίζεσαι τα πράγματα.

Τα χαμένα μπαράζ ανόδου της Καρλσρούης με το Αμβούργο στο τελευταίο λεπτό, χαρακτήρισε ως την πιο άσχημη και πιο επώδυνη στιγμή της καριέρας του ως τώρα, γιατί η ομάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην άνοδό της.

Για την πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής στην Έσσεν της Γερμανίας ο κ. Γιαννίκης τόνισε ότι η μετάβαση από βοηθός σε πρώτος προπονητής δεν ήταν δύσκολη και ότι ήταν ένα βήμα στην καριέρα του που είχε εξετάσει προσεκτικά. Ούτως η άλλως δεν υπήρχε ο κλασικός ρόλος πρώτου και βοηθού με τον Καουζίνσκι στην συνεργασία τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ήδη είχε μεγάλη υπευθυνότητα και αυτονομία σε πολλά θέματα κι αυτό τον βοήθησε να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος και για προπονητής ανδρών.

Για το πέρασμά του από την Άαλεν για ένα εξάμηνο τόνισε ότι ήθελε να χτίσει κάτι νέο, αλλά δεν λειτούργησε όπως θα το ήθελε. Ακόμα και τώρα όμως θεωρεί ότι υπήρχαν μερικοί  πολύ καλοί αγώνες που δυστυχώς χάθηκαν και η ομάδα μπήκε τελικά σε μια αρνητική σπείρα.

Για το ότι δύο ομάδες στη Super League 2 έχουν ξεκινήσει με αρνητική βαθμολογία και αν θα προτιμούσε την αξιοπιστία που υπάρχει στη Γερμανία, υπογράμμισε ότι είναι πλεονέκτημα για έναν προπονητή να γνωρίζει από τη Δευτέρα αν θα έχει αγώνα το Σαββατοκύριακο και πότε ακριβώς. Όσο ζούμε, όμως, μαθαίνουμε και κάτι νέο, συμπλήρωσε.

Τέλος για το ενδεχόμενο να επιστρέψει κάποια στιγμή στο μέλλον στη Γερμανία ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή νιώθει πολύ καλά στα Γιάννενα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να ξαναφανταστεί τον εαυτό του να δουλεύει στη Γερμανία.