image description

Το δυσκόλεψε υποτιμώντας τον αντίπαλο στο α’ ημίχρονο, αλλά με την εμφάνιση του β’ ημιχρόνου ο ΠΑΣ έσβησε τις ανορθογραφίες του και έφτασε σ’ ένα άνετο 1-6 επί του Απόλλωνα Πόντου. Κι ενώ πριν από ένα σημαντικό ντέρμπι μία τόσο μεγάλη νίκη θα μπορούσε να τονώσει την ψυχολογία, εν τούτοις το ματς δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και συμπεράσματα. Η δυναμική του Απόλλωνα ήταν πολύ μικρή και μόλις δέχτηκε το πρώτο γκολ, επακολούθησε κατάρρευση, τόσο ψυχολογική όσο και από άποψη σωματικών δυνάμεων. Άλλωστε η ομάδα της Καλαμαριάς είχε υπερβάλει εαυτόν για να κρατήσει με νύχια και με δόντια το 1-0, έπαιξε ψυχωμένα, τα έδωσε όλα για 45 λεπτά, αλλά στο β’ μέρος, όταν ο ΠΑΣ μπήκε αποφασιστικά να γυρίσει το ματς, τα πράγματα πήραν τον φυσιολογικό τους δρόμο.

Η εμφάνιση του α’ μέρους έχει κάποιες δικαιολογίες. Ο αντίπαλος ήταν μία ομάδα άπειρη, ο ΠΑΣ είχε το μυαλό του στον Απόλλωνα Σμύρνης, στο ότι έπρεπε να βγάλει με όσο το δυνατόν λιγότερες κάρτες το ματς και στο ότι δεν έπρεπε να τραυματιστεί κάποιος. Τελικά το τελευταίο δεν αποφεύχθηκε, αφού ο Ξύδας αποχώρησε τραυματίας. Παρ’ όλα αυτά, όταν θες να κάνεις πρωταθλητισμό, δεν επιτρέπεται να δίνεις δικαιολογίες στον εαυτό σου.

Σίγουρα το ματς δεν προσφέρεται για ιδιαίτερη κριτική, γιατί ακόμα και η κακή νοοτροπία του α’ μέρους δεν είναι κάτι που βλέπουμε συχνά για να θεωρηθεί ότι η ομάδα κινείται σε λάθος δρόμο. Είναι όμως γεγονός ότι αν είσαι ασόβαρος ή χάσεις για λίγο τη συγκέντρωσή σου, η «ζημιά» μπορεί να γίνει κι αυτό είναι ένα καλό μάθημα τώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία της κανονικής περιόδου.

Πάμε και στην ατομική κριτική των παικτών:

Λευτέρης Χουτεσιώτης: Στη φάση του γκολ δεν έχει βγει πολύ μακριά από την εστία, μπροστά από τη μικρή περιοχή στέκεται, αλλά είναι απίθανη η πορεία που παίρνει η μπάλα από το σουτ του Τουρσίδη και τον «κρεμάει». Σίγουρα έχει ένα μερίδιο ευθύνης, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί και τελείως λάθος η θέση που έχει στο τέρμα. Απλά τέτοια γκολ μπαίνουν 1 στα 100.

Τόλης Σκόνδρας: Σπάνια χρειάστηκε στο παιχνίδι, ο Απόλλων Πόντου πέρασε ελάχιστες φορές τη μεσαία γραμμή με αξιώσεις.

Γιώργος Γώγος: Πολύ καλό ντεμπούτο για τον νεαρό υψηλόσωμο στόπερ, έβγαζε ωραία την μπάλα μπροστά και έχασε και μία μεγάλη διπλή ευκαιρία στο 45’ με τους αμυντικούς να σταματάνε κεφαλιά και σουτ λίγο πριν τη γραμμή. Στη φάση του 1-0, η ομάδα ξεκινούσε αντεπίθεση και ξεκινούσαν να ακολουθήσουν τον Κρίζμαν όλες οι γραμμές, γι’ αυτό και ο ίδιος βρέθηκε λίγο πιο μπροστά απ’ ό,τι έπρεπε και δεν πρόλαβε να μαρκάρει είτε την ασίστ είτε τον σκόρερ.

Μιχάλης Μπουκουβάλας: Δύο δικές του σέντρες απέφεραν δύο γκολ, ενώ στο γκολ του Απόλλωνα η όλη φάση ξεκίνησε από καθαρό φάουλ που δεν του δόθηκε, με σήκωμα γονάτου αντιπάλου στο πρόσωπό του, με τον «Μπουκου» να παραχωρεί εκείνος τελικά φάουλ κοντά στο κόρνερ στην εξέλιξη της φάσης.

Αντώνης Οικονομόπουλος: Ανέβηκε αρκετές φορές και έκανε ενέργειες από τα δεξιά, αλλά δεν κατέφερε να περάσει αξιόλογες πάσες μέσα στην περιοχή στις περισσότερες περιπτώσεις.

Φάμπρι Κάστρο: Ήταν πιο light στο α’ ημίχρονο και προσεκτικός στα μαρκαρίσματά του, ενώ στην επανάληψη κυριάρχησε στον χώρο του κέντρου και δεν άφησε τους αντιπάλους να φτάνουν ούτε ως τη μεσαία γραμμή.

Στέφανος Σιόντης: Σε μέτρια επίπεδα, χωρίς το κάτι παραπάνω, σ’ ένα ματς όμως που ούτως ή άλλως δεν χρειαζόταν περιττά πράγματα, αλλά μόνο τα τυπικά και ουσιώδη, που όπως και η υπόλοιπη ομάδα, τα έκανε κι αυτός μόνο στο β’ μέρος.

Αλέξανδρος Νικολιάς: Έπαιξε ως εξτρέμ, αλλά και ως δεξιός μπακ στην επανάληψη, με τον χώρο ευθύνης του, όμως, να μην αλλάζει, αφού όλο το β’ ημίχρονο παίχτηκε στα τελευταία 35-40 μέτρα του γηπέδου. Συνεχίζει να ψάχνει τα πατήματά του και ενδεχομένως αυτό το 90λεπτο να τον βοηθήσει για τη συνέχεια.

Γιώργος Ξύδας: Προσπάθησε στα 25 λεπτά που έπαιξε να σουτάρει, να τρέξει, να βγάλει κάποια ενέργεια και να απασχολήσει λιγάκι την αντίπαλη άμυνα, αλλά τραυματίστηκε νωρίς και με την έξοδό του ήρθε και το γκολ (1-0).

Σάντι Κρίζμαν: Ξεμπούκωσε με τα 3 γκολ σ’ ένα ημίχρονο και τη μία ασίστ. Σ’ ένα ακόμα παιχνίδι είδαμε τον Κροάτη να κυνηγάει τον αντίπαλο και να πετυχαίνει δύο γκολ καθαρά από θέμα δικής του πίεσης. Το έκανε και με τα Χανιά, αλλά εκεί δεν σκόραρε, τουλάχιστον ας ελπίσουμε να αλλάξει η ρέντα του έπειτα από το χθεσινό ματς.

Ζαν Μπαπτίστ Λέο: Είναι σε εξαιρετική φόρμα τον τελευταίο καιρό. Έχει σκοράρει στα 5 από τα 6 τελευταία παιχνίδια (μόνο στο 0-1 του λεβαδειακού δεν έβαλε γκολ) ήτοι έχει 1 γκολ με τον Απόλλωνα Λάρισας, 1 με την Παναχαϊκή, 2 με τον Εργοτέλη, 1 με τα Χανιά και και 2 με τον Απόλλωνα Πόντου. Μαζί με το γκολ επί του Απόλλωνα Πόντου στο 3-0 του Α’ γύρου έχει φτάσει τα 8 και είναι πρώτος σκόρερ του ΠΑΣ Γιάννινα. Χθες ξεκίνησε την ανατροπή και την ολοκλήρωσαν Κρίζμαν με 3 γκολ και Ελευθεριάδης.

 

Αλλαγές

Γιώργος Παμλίδης: Μπήκε στη θέση του Ξύδα στο 27’, αν και υπήρχε η σκέψη ξεκούρασής του. Φάνηκε να κάνει μια σχετική συντήρηση δυνάμεων, ανεβάζοντας κι εκείνος την απόδοσή του στην επανάληψη, αλλά χωρίς να πιάσει τα γνωστά του στάνταρτς.

Χρήστος Ελευθεριάδης: Ήταν η 2η συμμετοχή του στο πρωτάθλημα, αλλά η πρώτη ήταν ένα αναγνωριστικό πεντάλεπτο, οπότε το ουσιαστικό του ντεμπούτο ήταν χθες. Έπαιξε ένα ολόκληρο ημίχρονο και ήταν στους διακριθέντες, είχε καλή διάθεση, έκανε πολλές ενέργειες από τα αριστερά και πέτυχε κι ένα γκολ που θα τον βοηθήσει ψυχολογικά.

Βλάντσιλαβ Νάουμετς: Πήρε τη θέση του Λέο στο τελευταίο 20λεπτο, βοήθησε λιγάκι στην κυκλοφορία της μπάλας, αλλά μέχρι εκεί, χωρίς κάτι άλλο πολύ σημαντικό.

 

Προπονητής

Αργύρης Γιαννίκης: Η γρήγορη είσοδος του Ελευθεριάδη στο 46’, η μαζική επίθεση που έπαιξε η ομάδα στην επανάληψη και το 2-4-4- σύστημα, έβαλαν τα πράγματα σε τάξη. Το α’ ημίχρονο είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να απασχολήσει τον ίδιο και τους παίκτες, γιατί είναι από τις εμφανίσεις εκείνες που η ομάδα αδικεί τον εαυτό της. Το λέει και ο ίδιος ο κόουτς πολλές φορές, ότι η σοβαρότητα είναι πολύ σημαντική για ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και ο ΠΑΣ του α’ μέρους ήταν «φλύαρος», χωρίς ουσία, φαντασία και κίνηση. Θεωρούμε βέβαιο ότι στο ντέρμπι κορυφής της άλλης εβδομάδας η συγκέντρωση θα είναι και πάλι από το πρώτο μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή.