Δύο ανθρώπους που αναλαμβάνουν τη δύσκολη δουλειά σε περιπτώσεις τραυματισμών φιλοξένησε στη «Λακούβα» του ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM ο Μιχάλης Μερτζιανίδης. Πρόκειται για τον γιατρό –χειρουργό του ΠΑΣ Γιάννινα, Σταύρο Ριστάνη και τον φυσικοθεραπευτή, Φίλιππο Σκόρδο, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που δεν εξειδικεύτηκε μόνο στα όσα γίνονται στον ΠΑΣ, αλλά περιστράφηκε και στους τραυματισμούς αθλητών γενικότερα.

Από τους δύο καταξιωμένους επιστήμονες του γιαννιώτικου ιατρικού επιτελείου έγιναν αναφορές στην πρόληψη σοβαρών τραυματισμών, το πώς γίνεται η διάγνωση σε περιπτώσεις μυϊκών και όχι μόνο τραυματισμών, το πώς γίνεται ο καθορισμός του χρονικού διαστήματος της απουσίας ενός παίκτη, την επανένταξή του στο πρόγραμμα όταν πλέον θα είναι καλά, τις διαφορές επανένταξης παικτών από τραυματισμούς στο μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, την ενδυνάμωση που ακολουθείται μετά από έναν τραυματισμό κτλ. Μάλιστα έγινε και ειδική αναφορά στους τραυματισμούς που παρατηρούνται στο εργασιακό πρωτάθλημα του μπάσκετ, καθώς πολλοί αθλούμενοι δεν είναι επαγγελματίες αθλητές για να έχουν ίδιους χρόνους αποκατάστασης.

Ακόμα οι κ.κ. Ριστάνης και Σκόρδος αναφέρθηκαν στη συνεργασία τους με το τεχνικό επιτελείο του ΠΑΣ Γιάννινα και  την εν λευκώ παραχώρηση των αποφάσεων από τον κ. Γιαννίκη, καθώς επίσης και την άριστη συνεργασία με τον γυμναστή κ. Ντουρουντό, αλλά και τους υπόλοιπους ανθρώπους του τεχνικού τιμ, Μπαδήμα και Χριστόπουλο. Είναι άλλωστε μία πρακτική που ακολουθείται πιστά στο εξωτερικό, εκεί που θεωρείται αυτονόητο ότι ο γιατρός είναι πάνω από τον προπονητή.

Δεν έλειψαν επίσης οι αναφορές στις αλλαγές γηπέδων και αν αυτές επηρεάζουν τους τραυματισμούς των ποδοσφαιριστών, όπου υπήρξε η παραδοχή ότι οι εναλλαγές φυσικού και πλαστικού χόρτου παίζει ρόλο στους επαγγελματίες αθλητές, ενώ αν παίζεις μόνο σε πλαστικό δεν υπάρχει τόσο συχνό πρόβλημα τραυματισμών.

Σχετικά με το πόσο βοηθάνε τα μηχανήματα ενός φυσικοθεραπευτηρίου στη γρήγορη αποκατάσταση, ο κ. Σκόρδος τόνισε ότι δεν αρκούν μόνο τα μηχανήματα, αλλά πρέπει να υπάρχει και η τεχνογνωσία, ενώ ετοιμάζονται σύντομα και κάποιες εκπλήξεις με νέα μηχανήματα που θα τεθούν στην υπηρεσία των παικτών του ΠΑΣ Γιάννινα και όχι μόνο.

Σχετικά με τους δύο τραυματισμούς που αντιμετωπίζει τώρα η ομάδα του ΠΑΣ, για τον Κάστρο ο κ. Ριστάνης είπε ότι είναι μία σύσπαση και ευτυχώς που ο Κολομβιανός δεν συνέχισε να αγωνίζεται με τον Απόλλωνα, παρότι ο ίδιος επέμενε να ξαναμπεί, γιατί θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θλάση. Πιθανότατα με τον Πλατανιά, όμως, θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί, ενώ  την επιστροφή του Λάσα Σεργκελασβίλι την προσδιόρισε πιθανότατα για τον αγώνα με τη Δόξα Δράμας. Με αφορμή μάλιστα τον σοβαρό τραυματισμό του Γεωργιανού, έγινε αναφορά στη ρήξη χιαστού, που συν τοις άλλοις είναι κι ένας ψυχολογικός τραυματισμός, μιας και ο αθλητής μένει εκτός δράσης για 6-8 μήνες και έχει να διαχειριστεί κι αυτό το κομμάτι.

Τέλος, δεν έλειψαν και οι αναφορές για τα λάθη ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών που αναγκάζονται να προπονούνται και να παίζουν σε σκληρούς αγωνιστικούς χώρους και όταν τραυματίζονται υποτιμούν τα πρώτα σημάδια, με συνέπεια όταν αποφασίζουν να πάνε για διάγνωση ή φυσιοθεραπείες να έχουν ήδη διογκώσει τα προβλήματά τους.

Ακούστε την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση από το 37’:43’’ του βίντεο