Τα μέτρα για τους κανόνες υγιεινής θα μείνουν και μετά την άρση του lockdown στη ζωή μας κι αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα που εκπέμπουν οι επιδημιολόγοι, ενώ θα επεκταθεί και η χρήση μάσκας, ειδικά σε κλειστούς χώρους.

Πως όμως μπορούν να εφαρμοστούν κανόνες υγιεινής στο ποδόσφαιρο όπου η σωματική επαφή στα περισσότερα ομαδικά αθλήματα είναι πολύ συχνή;

Το πρωτεύον σ’ αυτήν την περίπτωση είναι να έχουμε να κάνουμε με υγιείς ποδοσφαιριστές, γι’ αυτό και το πρώτο μέτρο θα είναι να ελεγχθούν όλοι με τεστ πριν ξεκινήσουν οι επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις ή πριν ακόμα ξεκινήσουν και οι προπονήσεις, ανάλογα με την ετοιμότητα που θα επιδειχθεί για να διεξαχθούν τόσα πολλά τεστ που θα απαιτηθούν.

Φυσικά από ανάλογα τεστ θα πρέπει να περάσουν και όλοι όσοι εμπλέκονται με τη διεξαγωγή αγώνα, προπονητές, φροντιστές, διαιτητές κτλ.

Δεύτερον, τα ματς θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, μέτρο που ενδεχομένως να επεκταθεί ως το τέλος του 2020.

Τρίτον θα απολυμανθούν τα αποδυτήρια που θα καταλύουν οι αποστολές. Εδώ βέβαια τίθεται κι ένα θέμα αποστάσεων, αλλά ενδεχομένως αυτό να ξεπερνιέται με τη χρήση μάσκας για όσο διάστημα οι παίκτες θα είναι στα αποδυτήρια ή με τη χρήση πρώτα όσων θα απαρτίζουν την ενδεκάδα και στη συνέχεια θα εισέρχονται και θα αλλάζουν και οι υπόλοιποι.

Και από εκεί και πέρα γίνονται σκέψεις και για επιπλέον μέτρα, όπως οι αποστολές να χρησιμοποιούν περισσότερα πούλμαν για να φτάνουν στο γήπεδο, ώστε να μη βρίσκονται πολλά άτομα στο ίδιο πούλμαν, ενώ η αναχώρηση θα γίνεται χωρίς οι παίκτες να κάνουν ντους στο γήπεδο, αλλά σπίτια τους ή στο ξενοδοχείο που θα διαμένει η κάθε ομάδα.

Μελετάται επίσης το ενδεχόμενο τα εναπομείναντα παιχνίδια να γίνουν σε 1-2 συγκεκριμένες πόλεις, ώστε όλες οι αποστολές να βρίσκονται σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα για όσο θα διαρκούν οι αγώνες των play-offs, χωρίς τον κίνδυνο να κολλήσουν από το οικογενειακό η φιλικό τους περιβάλλον. Αυτό συνεπάγεται όμως και κάποια μεγάλα έξοδα που πρέπει να κάνουν οι ΠΑΕ, γι’ αυτό και είναι ένα μέτρο με πολύ υψηλό κόστος.

Ειδικά για τη Super League 1 τίθεται θέμα και για τη λειτουργία του VAR, αφού εκεί βρίσκονται 3 άτομα σε περιορισμένο χώρο και είτε θα πρέπει να διαχωριστούν οι θέσεις τους με plexiglass είτε να βρεθεί άλλη λύση.

Όσον αφορά τις συνεντεύξεις τύπου, προφανώς κι εδώ θα χρειαστεί να επιστρατευθούν οι ανοιχτοί χώροι του γηπέδου που θα είναι σαφώς πιο εύκολο να χρησιμοποιηθούν από τη στιγμή που τα ματς θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.

Φυσικά, όσο θα περνάνε οι μέρες τόσο θα κατασταλάζουν και οι ειδικοί για το πώς θα μπορούσαν να διεξαχθούν με ασφάλεια για τους ποδοσφαιριστές οι εναπομείναντες αγώνες, χωρίς να λείπουν βέβαια κι εκείνοι που θεωρούν ότι δεν είναι εφικτό να τελειώσουν τα πρωταθλήματα, όπως ο πρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης, Π. Μονεμβασιώτης, που έθεσε ακόμα και θέμα υπογραφής υπεύθυνης δήλωσης από τους παίκτες ότι αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη να αγωνιστούν υπό τέτοιες συνθήκες!