Ένα από τα ματς που σημάδεψαν την πορεία του ΠΑΣ Γιάννινα στη Super League 2 ήταν αναμφισβήτητα το “υποτιθέμενο” ντέρμπι κορυφής με τον Απόλλωνα Σμύρνης, στο οποίο οι “κυανόλευκοι” πραγματοποίησαν μία εξαιρετικό εμφάνιση και έφτασαν στην επικράτηση με 5-1.

Η εταιρεία Institute Sports Analysis (Insa) που εκπαιδεύει αναλυτές αγώνων, επέλεξε μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα του ματς του Φεβρουαρίου, αναλύοντας την αμυντική και επιθετική συμπεριφορά του Απόλλωνα Σμύρνης και πως αυτά εξουδετερώθηκαν από τους Ηπειρώτες.

Η ανάλυση του αγώνα από την εταιρεία

Επιθετική λειτουργία

Ο Απόλλων παρατάχθηκε με 1-3-5-2 με την τριάδα στον άξονα να αποτελείται από ένα αμυντικό χαφ και δυο κεντρικούς μέσους μπροστά του. Σε φάση ανάπτυξης η ομάδα της Αθήνας επέλεξε να οδηγήσει το παιχνίδι της στα πλάγια, εξαιτίας της συμπαγούς αμυντικής τοποθέτησης του ΠΑΣ στον άξονα. Η έλλειψη κινήσεων στην επίθεση και η μη αξιοποίηση του άξονα όπου φαινομενικά είχε υπεραριθμία έκανε την επιθετική λειτουργία του Απόλλωνα αρκετά προβλέψιμη και ακίνδυνη.

Αμυντική μετάβαση

Η ταχύτητα και η καλή τεχνική των επιθετικών του ΠΑΣ δημιούργησε πολλά προβλήματα στη άμυνα του Απόλλωνα. Δυο γκολ δέχθηκε η φιλοξενούμενη ομάδα σε φάση μετάβασης κάτι που οφείλεται κυρίως σε ατομικά λάθη των παικτών της έπειτα από πίεση του ΠΑΣ στο μεσαίο τρίτο.

Αμυντική λειτουργεία

Αμυντικά ο Απόλλων δεν βρήκε αποτελεσματικές λύσεις στην υπεραριθμία του ΠΑΣ στις πτέρυγες με αποτέλεσμα από εκεί να ξεκινούν και οι περισσότερες επιθέσεις των γηπεδούχων. Η επιλογή του Απόλλωνα να μαρκάρουν οι δυο εσωτερικοί του μέσοι τους μπακ του ΠΑΣ που ανέβαιναν δεν αποδείχθηκε καλή επιλογή με τον Κολ και τον Μπλάζιτς να χάνουν σε πολλές περιπτώσεις τους προσωπικούς τους αντιπάλους.

Επιθετική μετάβαση

Η επιθετική μετάβαση του Απόλλων είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με την επιθετική του λειτουργεία· έλλειψη κινήσεων στους χώρους, προβλέψιμες και ακίνδυνες επιλογές. Η τακτική επιλογή του Απόλλων να βγαίνει είτε ο Μαρκόφσκι είτε ο Ιωαννίδης στην πτέρυγα όταν η ομάδα κέρδιζε μπάλα, με σκοπό προφανώς να ξεμαρκαριστεί και να τραβήξει κάποιον αμυντικό, δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς σε εκείνο τον χώρο φορ με τα χαρακτηριστικά των προαναφερθέντων δεν αποτελούν κίνδυνο, ενώ παράλληλα έμπαινε στην ίδια ζώνη με τον παίκτη που κουβαλούσε την μπάλα κάνοντας το μαρκάρισμα τους πιο εύκολο.

Επιθετικές Στατικές φάσεις

Στις στατικές που εκτέλεσε ο Απόλλων είχε στην περιοχή 5-6 παίκτες και πάντα 1 που βρισκόταν στα όρια της μεγάλης περιοχής για να πάρει το ριμπάουντ, όπως ακριβώς συνέβη και στη φάση που κέρδισε το πέναλτι. Φαίνεται πως ο Απόλλων χρησιμοποιεί μια κομπίνα με έναν παίκτη να κινείται προς τα έξω για να πάρει την κεφαλιά-πάσα για κάποιον που κάνει κίνηση στην πλάτη του.

Αμυντικές Στατικές φάσεις

Ο Απόλλων αντιμετώπισε προβλήματα στην άμυνα των στατικών φάσεων με τους παίκτες του να χάνουν σε πολλές περιπτώσεις τους καλούς στο ψηλό παιχνίδι παίκτες του ΠΑΣ. Η επιλογή του Απόλλων σε όλες τις στατικές ήταν η άμυνα man to man με τους γηπεδούχους να βγαίνουν νικητές σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ των οποίων και τα δυο γκολ που σημείωσαν. Το δεύτερο γκολ μάλιστα ήταν απόρροια της γρήγορης εκτέλεσης από πλευράς ΠΑΣ με τον Απόλλωνα να μην προλαβαίνει να βρει τα μαρκαρίσματα. Αξίζει να αναφερθεί πως αδυναμίες παρουσίασε και στην άμυνα των πλαγίων ο Απόλλων με τον ΠΑΣ να βρίσκει εύκολη έξοδο της μπάλας δημιουργώντας αρκετές φορές επικίνδυνες καταστάσεις.

Ανάλυση Μακρυγιάννης Χρήστος     

Δείτε το παρακάτω βίντεο: