Δειλά-δειλά κάποιες ομάδες της Super League 2 δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν στις προπονήσεις. Μετά τον ΠΑΣ Γιάννινα άμεσα σειρά παίρνουν Λεβαδειακός, Χανιά, Καραϊσκάκης, Απόλλων Λάρισας, Εργοτέλης και Παναχαϊκή που έχουν ειδοποιήσει τους παίκτες τους για επιστροφή, ενώ ακόμα δεν έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους άλλες ομάδες και ανάμεσα σ’ αυτές είναι και ο Απόλλων Σμύρνης που δεν έχει δώσει εντολή επιστροφής σε κανέναν και φαίνεται ότι θα επιμείνει για αναδιάρθρωση.

Σημασία, βέβαια, δεν έχει το αν θα κάνουν προπονήσεις οι ομάδες, αλλά τι θα γίνει με τους αγώνες και αν θα δοθεί ημερομηνία επανέναρξης και της Super League 2, ενώ υπάρχει και πρόταση από την Παναχαϊκή για μονά παιχνίδια πλέι-οφ και πλέι-άουτ, καθώς δεν επαρκεί ο χρόνος για 12 ματς.

Αν και εφόσον υπάρξει αγωνιστική δράση τα δύο επικρατέστερα σενάρια είναι είτε να γίνουν μόνο οι 2 αγώνες της κανονικής διάρκειας είτε να γίνουν 2 + 5 μονά ματς των πλέι-οφ. Και βασικός σκοπός της επιστροφής στη δράση είναι να είναι νομικά κατοχυρωμένες οι ομάδες, ότι δεν θα επιχειρηθεί να μπει «παύλα» από τον Πανιώνιο ή οποιονδήποτε άλλο κινδυνεύσει με υποβιβασμό από την Α’ κατηγορία.

Το να γίνουν πάντως όλα τα ματς είναι πράγματι ανέφικτο καί χρονικά, αλλά καί από άποψη επικινδυνότητας για την υγεία των ποδοσφαιριστών, καθώς παραμονεύουν μυϊκοί τραυματισμοί. Υπάρχει δε κι ένα τρίτος σημαντικός παράγοντας, που δεν είναι άλλος από τον οικονομικό.

Οι ομάδες κάθε εβδομάδα προετοιμασίας πρέπει να κάνουν και από ένα τεστ για COVID-19, που για τα 40 περίπου άτομα το κόστος που πέτυχε ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι 3.000 ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι γίνονται τρεις εβδομάδες προετοιμασίας και 7 αγώνες, τότε το κόστος θα είναι 30.000 περίπου για κάθε ομάδα μόνο για τα τεστ, χωρίς να υπολογίζονται μετακινήσεις και ό,τι άλλο κόστος προκύπτει από την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Για τον λόγο αυτό, οι 12 ΠΑΕ της Super League 2, αφενός ζητάνε η ΕΡΤ να προχωρήσει τις πληρωμές των τηλεοπτικών συμβολαίων, καθώς το τελευταίο δίμηνο έχει σταματήσει η ροή χρηματοδότησης και αφετέρου να δεχτούν μειώσεις συμβολαίων οι ποδοσφαιριστές.

Για το τελευταίο αυτό θέμα, σήμερα (Παρασκευή), υπάρχει προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τον ΠΣΑΠ, αλλά οι πιθανότητες να προκύψει κάποια συνολική συμφωνία είναι απειροελάχιστες. Θυμίζουμε ότι σε αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη με τη Super League 1 ο ΠΣΑΠ ισχυρίστηκε ότι κάθε ομάδα πρέπει να κάνει ξεχωριστή διαπραγμάτευση με κάθε ποδοσφαιριστή, καθώς κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της.