image description

Ο ρόλος του προπονητή φυσικής κατάστασης στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει αναβαθμιστεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αφού αποτελεί ολόκληρη επιστήμη στον χώρο του αθλητισμού γι’ αυτό και ο ρόλος αυτός αναδεικνύεται όλο και περισσότερο, με τις ομάδες να δίνουν πολύ μεγάλη βάση στον συνεργάτη που θα πλαισιώσει το υπόλοιπο τεχνικό επιτελείο. Στο πλαίσιο αυτό, αλλά κυρίως υπό το πρίσμα μίας σεζόν που είχε όλους τους πιθανούς “γρίφους” για τους ανθρώπους που ασχολούνται με το κομμάτι της φυσικής κατάστασης, μία συνέντευξη με τον προπονητική φυσικής κατάστασης του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιάννη Ντουρουντό, αποκτάει ιδιαίτερη αξία.

Ο κ. Ντουρουντός παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Γιάννη Γιαννάκη και στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3 και αφού έγινε μια “ιστορική αναδρομή” στα “σταμάτα-ξεκίνα” της αρχής του πρωταθλήματος της Super League 2, αλλά και το πως έφτασε η ομάδα να βρίσκεται σε συνεχή αγωνιστική εξέλιξη, αναφέρθηκε στη συνέχεια στις προκλήσεις της καραντίνας, τόσο αυτές που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της παύσης των προπονήσεων όσο και αυτές που ακολουθούν.

Αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή “SUPER MAGAZINO” στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3:

Για το αν είναι μια μεγάλη πρόκληση για έναν προπονητή φυσικής κατάστασης ό,τι συνέβη φέτος από την αρχή της σεζόν ως σήμερα: «Φέτος θεωρώ ότι κάθε σχεδιασμός ετήσιου πλάνου δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Ξεκινήσαμε την προετοιμασία 15 Ιουλίου, κάναμε τα εργομετρικά και έκτοτε προετοιμαζόμασταν με ορίζοντα τη 15η Σεπτεμβρίου. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, γιατί παίχτηκε  μία αγωνιστική στα τέλη Σεπτεμβρίου και ένα ματς κυπέλλου και μετά είχαμε εκ νέου διακοπή, μέχρι να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για να ξεκινήσει η Super League 2».

Για το αν έχει ξανασυναντήσει σε Σαουδική Αραβία, αλλά και στον Ολυμπιακό, όπου δούλεψε στο παρελθόν, κάτι τόσο απαιτητικό σε επίπεδο σχεδιασμού: «Κάθε περίπτωση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Το φετινό δεν είναι κάτι που μπορεί να ελεγχθεί προπονητικά. Σχεδιάζεις σήμερα κάτι, αύριο κάτι άλλο και μεθαύριο πάλι κάτι άλλο και θα πρέπει συνεχώς να προβλέπεις τι θα συμβεί. Είναι για όλους τους προπονητές φυσικής κατάστασης ένας γρίφος αυτό που συνέβη, που είναι δύσκολος στη διαχείριση. Θεωρώ ότι τουλάχιστον μέχρι τη διακοπή του Μαρτίου τα είχαμε καταφέρει σ’ ένα αρκετά καλό επίπεδο».

Για το αν το περασμένο καλοκαίρι ο σχεδιασμός ξεκίνησε με την προοπτική της έναρξης του πρωταθλήματος κανονικά στα μέσα ή Σεπτεμβρίου ή υπήρχε η υπόνοια ότι δεν θα πάνε καλά τα πράγματα: «Τόσο ο κ. Γιαννίκης όσο κι εγώ έχουμε συνηθίσει σε διαφορετικά σκεπτικά και προγραμματισμούς. Όταν αποφασίστηκε να ξεκινήσουμε την προετοιμασία 15 Ιουλίου είχαμε ως πλάνο να ξεκινήσει το πρωτάθλημα μέσα Σεπτέμβρη. Αυτή ήταν η αρχική ενημέρωση κι έτσι πορευτήκαμε».

Για το τι έπρεπε να αλλάξει εκείνος ως προπονητής φυσικής κατάστασης για να ‘τρενάρει’ το φορμάρισμα των παικτών, όταν άλλαξε η ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος:  «Το φορμάρισμα είναι κάτι σχετικό. Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι έτοιμοι να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους όταν ξεκινήσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Αυτό που εμείς προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε ρυθμό στους ποδοσφαιριστές μέσα από τις προπονήσεις και τους φιλικούς αγώνες, σαν σ’ έναν αγωνιστικό μικρόκυκλο. Εξακολουθήσαμε δηλαδή να δουλεύουμε σαν να ήμασταν σ’ έναν καθαρό αγωνιστικό μικρόκυκλο. Όλοι οι παίκτες έπαιξαν, πήραν ρυθμό για να είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση».

Για το αν επηρέασαν οι ακυρώσεις φιλικών: «Όλα είναι καταστάσεις που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά έναν σχεδιασμό. Ο ρόλος των προπονητών και των προπονητών φυσικής κατάστασης αυτός ακριβώς είναι, να μπορούν προσαρμόζονται στις καταστάσεις. Και η προπονητική είναι κι αυτή προσαρμογές. Άρα και ο προπονητής φυσικής κατάστασης θα πρέπει να αναπροσαρμόζει και να επανασχεδιάζει τα πλάνα του στα δεδομένα που υπάρχουν».

Για το αν απαιτούνται μετρήσεις πριν από κάθε σχεδιασμό: «Υπάρχουν τα εργομετρικά που γίνονται στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου για να φτιάξουμε όσο καλύτερα γίνεται τις ατομικές προπονητικές ζώνες του κάθε ποδοσφαιριστή, έτσι ώστε η προπόνηση να είναι εναρμονισμένη πλήρως στις ανάγκες του. Μέσα στην αγωνιστική περίοδο μπορούμε να ελέγχουμε μέσα από τα gps που διαθέτουμε, τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τις προπονήσεις και αναλόγως να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε κι αν χρειάζεται να προστατεύσουμε κάποιον ποδοσφαιριστή και σε συνδυασμό με το ιατρικό επιτελείο προλαβαίνουμε κάποιον που είναι επιρρεπής σε κάποιον τραυματισμό ή που δείχνει σημάδια ότι μπορεί να συμβεί κάτι».

Για τη δουλειά που κάνει ένας προπονητής φυσικής κατάστασης όταν ξεκινάει το πρωτάθλημα, ώστε να εξελίσσεται η ομάδα και από άποψη φυσικής κατάστασης, εκτός από την τακτική: «Να οριοθετήσω κάποια πράγματα. Οι προπονητές φυσικής κατάστασης, όπως και ο βοηθός, είμαστε βοηθοί του προπονητή. Εμείς εισηγούμαστε, αλλά την τελική απόφαση παίρνει ο προπονητής. Στη δική μας περίπτωση ‘χτίστηκε’ μια πολύ καλή συνεργασία, υπήρχε ίδιο όραμα, ίδιος τρόπος σκέψης και ίδιο πλάνο, το οποίο μεταφράζεται σε απόδοση μέσα στο γήπεδο. Δεν είναι διαφορετικό το τακτικό πλάνο από τη φυσική κατάσταση, γιατί για να υλοποιηθεί θα πρέπει να υπάρχουν και οι ειδικές φυσικές ικανότητες των ποδοσφαιριστών για να εξελιχθεί το πλάνο».

Για το ότι φέτος δεν υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί, παρά το γεγονός ότι φανερώθηκε πάλι το πρόβλημα των γηπέδων: «Είναι μια σοβαρή ερώτηση αυτή, και η απάντηση δεν είναι μονοδιάστατη. Ένας τραυματισμός είναι πολυπαραγοντικός, δηλαδή πολλοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σ’ έναν τραυματισμό. Αυτό που έγινε φέτος, και μπορώ να το πω με βεβαιότητα, είναι η πολύ καλή συνεργασία που είχε το προπονητικό επιτελείο με το ιατρικό, με συνέπεια να προλαμβάνονται καταστάσεις και προβλήματα που πιθανόν με μια άλλη διαχείριση να προέκυπταν σε μεγαλύτερο βαθμό.

Όσον αφορά τα γήπεδα, οι εναλλαγές στην επιφάνεια προπόνησης είναι το σημαντικό στοιχείο. Η εναλλαγή από φυσικό, σε πλαστικό ή μ’ ένα γήπεδο που έχει υποστεί επιβάρυνση από τη βροχή, είναι κάτι που επηρεάζει πάρα πολύ. Αυτό σημαίνει ότι είναι άλλα τα φορτία που πρέπει να ελεγχθούν και πρέπει να προστατέψεις κάποιους ποδοσφαιριστές που γνωρίζεις ότι μπορεί να βγάλουν πρόβλημα. Θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα το να αλλάζεις καθημερινά επιφάνεια προπόνησης από φυσικό σε τεχνητό, από το να προπονείσαι συνέχεια για ένα 20ημερο σε τεχνητό».

Για το αν έχει χρειαστεί να εισηγηθεί ροτέισον ή μη χρησιμοποίηση κάποιου ποδοσφαιριστή, λόγω κατάστασης γηπέδου: «Δεν είναι θέμα εισήγησης, είναι θέμα συζήτησης του προπονητικού επιτελείου. Στα μίτινγκ που κάνουμε συζητάμε τα δεδομένα και την τελική απόφαση παίρνει ο προπονητής. Γίνονται πολλές τέτοιες συζητήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και όχι μόνο αν είναι να βγει αποστολή, για να προλάβουμε κάποια πράγματα μελλοντικά».

Για το κεφάλαιο καραντίνα και ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις διαχείρισης της ομάδας, καθώς θα έπρεπε να ‘φορτσάρει’ για το φινάλε του πρωταθλήματος: «Καταρχάς μία μικρή διαφωνία με τη λέξη ‘φορτσάρουμε’, υπό την έννοια ότι η ομάδα είχε σταθερά ανοδική πορεία και μέχρι τη διακοπή αυτό φαινόταν στο γήπεδο. Ο σχεδιασμός εκεί αποσκοπούσε, στο να είναι η ομάδα σταθερή και να εξυπηρετεί το αγωνιστικό μας πλάνο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο παιχνίδι.

Όσον αφορά τη διαχείριση στην καραντίνα, το σκεπτικό ήταν ότι θεωρητικά η διακοπή θα ήταν 2-3 εβδομάδες και θέλαμε να αποφορτιστούν οι παίκτες με 3-4 προπονήσεις ανά εβδομάδα, αλλά και να διατηρήσουν σε καλό επίπεδο τα προπονητικά οφέλη και τις προσαρμογές που είχαν ως εκείνο το σημείο.

Το πλάνο αυτό άλλαξε όταν η καραντίνα κράτησε περισσότερο. Από την αναμονή πότε θα επιστρέψουμε, την αποφόρτιση και συντήρηση, πήγαμε σε μια άλλη προπονητική προσέγγιση. Οι παίκτες ακολούθησαν ένα πλάνο με προπονήσεις λειτουργικής δύναμης, αλλά και δρομικά κομμάτια όπου ήταν εφικτό να γίνει αυτό σε κάποιον χώρο που να επιτρεπόταν η άθληση, ώστε να διατηρήσουμε τις φυσικές ικανότητες των παικτών.

Όταν είδαμε ότι υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσουν και σ’ εμάς οι προπονήσεις σε γκρουπ πήγαμε σ’ ένα πλάνο που περιελάμβανε διαφορετικού τύπου περιεχόμενα, με ανάλογες επιβαρύνσεις, όπως η αγωνιστική ποδοσφαιρική προπόνηση χωρίς μπάλα”.

Για το τι ακριβώς εννοούμε με τη λέξη ‘επιβαρύνσεις’: «Είναι μία φράση προπονητική που δεν έχει ελεύθερη μετάφραση. Εμπεριέχει ουσιαστικά 5 επιμέρους στοιχεία, που είναι η ένταση, η διάρκεια, η ποσότητα, η πυκνότητα που σημαίνει αναλογία έργου-διαλείμματος και η συχνότητα προπόνησης».

Για το αν έπαιξε ρόλο στις επιβαρύνσεις των παικτών η επιφάνεια που προπονούνταν, που κατά βάση ήταν σκληρές επιφάνειες, σαλόνια, μπαλκόνια, δρόμοι κτλ: «Προφανώς και δυσκόλεψε πολύ τους ποδοσφαιριστές, όμως πάμε σε μια συνθήκη που αναφέραμε και πριν ότι, όσο πιο συχνά προπονείσαι σε μια συγκεκριμένη επιφάνεια τόσο πιο εύκολο είναι να προσαρμοστεί ο οργανισμός, απ’ ό,τι αν αλλάζεις συνέχεια επιφάνειες προπόνησης. Είναι κάτι που προβληματίζει, αλλά είναι και μια πραγματικότητα που πρέπει να τη λάβουμε υπόψη μας στον σχεδιασμό των επόμενων προπονήσεων, με σκοπό οι παίκτες να ενταχθούν προοδευτικά σε μια ποδοσφαιρική προπόνηση, ώστε όταν ανάψει το ‘πράσινο φως’ από την κυβέρνηση για ομαδικές προπονήσεις, να είμαστε όσο πιο έτοιμοι γίνεται».

Για το αν ζητούσαν τις απόψεις όλων των προπονητών φυσικής κατάστασης για να γίνουν 2,7,12 ή καμία αγωνιστική από εδώ και πέρα στη Super League 2, τι θα πρότεινε εκείνος από καθαρά προπονητική άποψη και με βάση τι είναι καλό για την υγεία των ποδοσφαιριστών: «Δεν είναι θέμα προτίμησης, αλλά πραγματικότητας. Υπάρχουν όμως πολλά σκέλη απάντησης. Η συνθήκη να παίξουμε 12 ματς μετά από 3μηνη αποχή είναι αυτό που είπαμε και στην αρχή ότι δεν υπάρχει πλέον ετήσιος σχεδιασμός για να πατήσουμε πάνω σ’ αυτόν. Όπως μπαίνει μεγάλο πρόβλημα και για τη νέα χρονιά. Είναι δύσκολο να γίνουν 12 ματς, σε όσο καλή κατάσταση και να είναι η ομάδα, να τελειώσουμε τέλη Ιουλίου και κατά τις 6 Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα. Είναι μια ημερομηνία που ακούγεται, αλλά δεν είναι δεδομένη, την αναφέρω ως παράδειγμα.

Οι ποδοσφαιριστές είναι αθλητές που ξεκίνησαν με διαφορετικό σχεδιασμό, έγιναν πολλές διακοπές στη διάρκεια της σεζόν και τώρα μετά από 3 μήνες τους ζητάμε να ξαναμπούν σε μια τέτοια διαδικασία. Ο προβληματισμός είναι ο εξής. Όταν ξεκινάει μία προετοιμασία υπάρχει ένα πλάνο και γίνονται φιλικά, με τους παίκτες να παίζουν 45λεπτα στην αρχή για να μπουν προοδευτικά σε ρυθμό. Και τώρα θα πρέπει μέσα από ένα σύντομο προγραμματισμό και κάτω από δύσκολες συνθήκες με θερμοκρασίες 35-40 βαθμών Κελσίου να παίζουν 2 φορές την εβδομάδα για 40 περίπου μέρες, με το όποιο ρίσκο υπάρχει. Δεν ξέρω πως θα γίνει, αλλά είναι καθήκον μας να λύσουμε κι αυτόν τον γρίφο».

Για το ποιον θεωρεί ως έναν ενδεικτικό αριθμό εβδομάδων προετοιμασίας μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα: «Θεωρώ ότι οι 4 εβδομάδες είναι ένας μίνιμουμ ικανοποιητικός χρόνος για να πούμε ότι μπαίνουμε με ασφάλεια. Συμπεριλαμβάνω και την τελευταία εβδομάδα πριν το πρώτο παιχνίδι που αφορά τον αγωνιστικό μικρόκυκλο. Όλα αυτά είναι σχετικά, βέβαια, γιατί πρέπει να γνωρίζουμε πόσα ματς θα γίνουν, σε ποιες ημερομηνίες, που θα παίξουμε, ανά πόσες μέρες και όλα αυτά εν τέλει θα παίξουν ρόλο στον σχεδιασμό».

Για το αν οι παίκτες του ΠΑΣ ακολούθησαν πιστά το πλάνο προπόνησης στην καραντίνα: «Θα είμαι πολύ συγκεκριμένος. Οι παίκτες μας  σε όλη τη διάρκεια της σεζόν έχουν δείξει έναν πραγματικό επαγγελματισμό και πολύ καλή διάθεση. Αυτό είναι κι ένα από τα ‘μυστικά’ που η ομάδα έφτασε σ’ αυτό το σημείο, τουλάχιστον ως τη διακοπή. Αυτό που πάντα λέω είναι ότι ένα προπονητικό πρόγραμμα είναι καλό όταν εφαρμόζεται. Ακόμα κι ένα άρτια σχεδιασμένο πρόγραμμα, αν δεν αφομοιωθεί από τους παίκτες και δεν εφαρμοστεί, είναι σαν να μην έγινε ποτέ. Οι δικοί μας ποδοσφαιριστές στη διάρκεια της καραντίνας έλαβαν ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο που το ακολούθησαν και φάνηκε στην επιστροφή τους, όπου όλοι ήταν σε μια άρτια σωματική κατάσταση όσον αφορά τα κιλά, το ποσοστό λίπους και το ποσοστό της άλιπης μάζας σώματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί οι συγκρίσεις έγιναν με τις τελευταίες μετρήσεις, όπου η ομάδα ήταν ακόμα σε αγωνιστικό ρυθμό.

Όσον αφορά την απόδοση, ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε, γιατί δεν έγιναν εργομετρικά. Βάσει υγειονομικού πρωτοκόλλου δεν προβλέπονται ακόμα και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μ’ αυτά τα πράγματα».

Για το μέχρι πότε θα γίνονται προπονήσεις, αν δεν γίνουν αγώνες πρωταθλήματος: «Θα την απαντήσω αυτήν την ερώτηση αν θα έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο, για να πω κι εγώ ποια θα ήταν η πιο ενδεδειγμένη και εφαρμόσιμη λύση».

Για το αν θεωρεί εφικτό να ακολουθήσουν όλες οι ομάδες τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να επαναφέρουν τους παίκτες τους σε καλή κατάσταση: «Πάγια θέση δική μου είναι να βλέπω και να ασχολούμαι με τα του οίκου μου. Κοιτάμε αν η δική μας ομάδα μπορεί να ακολουθήσει αυτά που προβλέπονται και αυτό κάνουμε αναμένοντας τι θα συμβεί. Δεν μπορώ να ξέρω αν οι άλλες ομάδες της κατηγορίας μπορούν ή δεν μπορούν, πολύ απλά γιατί δεν είμαι εκεί, δεν συζητάω μαζί τους, δεν γνωρίζω κάτι γι’ αυτές και θα ήταν και άσχημο να μπω σε μια τέτοια διαδικασία».

Για το αν θεωρεί ότι μπορεί να ελλοχεύουν κίνδυνοι τραυματισμών, κάτι που το είδαμε και στη Μπουντεσλίγκα που ξεκίνησε: «Είναι απόλυτα φυσιολογικό να συμβεί, αλλά το θέμα είναι πως θα προλάβεις να συμβεί αυτό σε μικρότερο βαθμό. Το σημαντικό που θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό μας, αν γίνουν πολλά ματς σε τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες, είναι πρώτον το κομμάτι της αποκατάστασης, δηλαδή το κατά πόσο ο ποδοσφαιριστής θα είναι έτοιμος να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του μετά από 3-4 μέρες που θα ακολουθήσει ένα ακόμα ματς. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που θα δώσει πλεονεκτήματα σε μία ομάδα.

Και δεύτερον είναι το κομμάτι της πρόληψης, του ρόστερ και της ηλικίας των παικτών. Μία ομάδα με μεγάλο ρόστερ, με νεαρούς παίκτες σε ηλικία, με καλή υποστήριξη από το ιατρικό επιτελείο, όλα αυτά θα είναι σημαντικά για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα».

Για τις 5 αλλαγές και αν θα βοηθήσουν: «Θα βοηθήσουν πάρα πολύ, όπως και ο αριθμός της αποστολής που θα είναι 20 άτομα. Καλώς πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις για να βοηθήσουν και το θέμα προστασίας της υγείας των παικτών.

Όσον αφορά το κομμάτι των τραυματισμών, να προσθέσω επίσης ότι είναι σημαντική και η προεργασία που γινόταν προ Covid-19 στο γυμναστήριο της ομάδας. Όλοι οι ποδοσφαιριστές έρχονται αρκετά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα και ακολουθούν λειτουργική προθέρμανση ή προγράμματα πρόληψης, έτσι ώστε να μπαίνουν πιο έτοιμοι στο γήπεδο και να μειώνουν την πιθανότητα τραυματισμών».

Για το αν θα συνεχίσει και του χρόνου στον ΠΑΣ Γιάννινα: «Η ερώτηση αυτή θα απαντηθεί σύντομα από την ίδια τη διοίκηση».

Για το τέλος ο κ. Ντουρουντός συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε. Μέχρι να παρθούν οριστικές αποφάσεις καλό θα είναι να έχουμε όλα τα σενάρια στο μυαλό μας. Όπως είπα και πριν είναι πολύ σημαντικό που οι ποδοσφαιριστές μας έδειξαν επαγγελματισμό κατά τη διάρκειας της παύσης, η συμπεριφορά τους ήταν εξαιρετική, τα προγράμματα που έστελναν καθημερινά το δηλώνουν αυτό, όπως και η κατάσταση που επέστρεψαν. Είναι πολύ αισιόδοξο όλο αυτό για τη συνέχεια».

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης