Από τα συμφραζόμενα της συνέντευξής του στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιάννης Μάντζιος, έθεσε ένα σοβαρό δίλημμα. Θέλουμε απλά να φτιάξουμε ΚΑΕ χωρίς προϋποθέσεις ή να σχεδιάσουμε με βιώσιμο τρόπο την παρουσία της ομάδας στις υψηλές Εθνικές κατηγορίες;

Ο κ. Μάντζιος εξήγησε με απλά λόγια ότι η ίδρυση ΚΑΕ δημιουργεί οικονομικές υποχρεώσεις τριετίας και δεν είναι υπόθεση «δεν βαριέσαι, την κάνουμε φέτος και αν δεν μπορούμε του χρόνου εγκαταλείπουμε». Με τη λογική αυτή χρεοκόπησαν πολλές ομάδες τα τελευταία χρόνια και υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγουν τα έξοδα οδηγώντας σ’ αυτήν την περίπτωση σε αφανισμό με χρέη (σ.σ. και τώρα προς αφανισμό οδηγείται η ομάδα, αλλά τουλάχιστον χωρίς χρέη). Και όταν έχεις έναν δυνατό χορηγό δίπλα σου, το μόνο που δεν θες είναι να συνδυάσεις το όνομά του με τη χρεοκοπία της ομάδας σου, γιατί μετά τον απογοητεύεις και τον χάνεις για πάντα από τον αθλητισμό της πόλης.

Τα έξοδα της ΚΑΕ σε συνδυασμό με μια καλή ομάδα που να στέκεται στον ανταγωνισμό είναι περί τις 240.000 με 260.000 ετησίως. Για την υποχρεωτική λειτουργία ως ΚΑΕ επί τριετία τα έξοδα θα είναι σχεδόν 750.000 ευρώ.

Αντιστοίχως τα έσοδα από τη στιγμή που δεν υπάρχει τηλεοπτικό συμβόλαιο, γήπεδο προδιαγραφών Α1 και μεγάλης χωρητικότητας και Ακαδημίες, είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Άρα, το εγχείρημα δημιουργίας ΚΑΕ απαιτεί παράγοντα «ήρωα» που θα προβαίνει σε συνεχή χρηματοδότηση μόνο και μόνο για να λέει ότι έχει ομάδα, χωρίς να προσδοκά τίποτα άλλο. Θα πει κάποιος «γιατί πρώτη φορά θα είναι στον ελληνικό αθλητισμό;». Όχι, αλλά έτσι δεν χτίζεις κάτι σε γερές βάσεις. Ξεζουμίζεις τον «ήρωα» και μετά τον βρίζεις κι από πάνω γιατί παράτησε την ομάδα ή γιατί τη χρέωσε. Άσε που με τόσα λεφτά φτιάχνεις υπερσύγχρονο ιδιόκτητο προπονητήριο. Γιατί να τα επενδύσεις μόνο σε ύπαρξη ομάδας με τη νομική μορφή ΚΑΕ;

Αναρωτιούνται κάποιοι, δεν είχαν καθίσει διοικούσα επιτροπή και ερασιτέχνης να τα δουν αυτά τα θέματα πριν καλλιεργηθούν προσδοκίες; Η απάντηση είναι ότι είχε γίνει μία νύξη από τον ερασιτέχνη στις αρχές του χρόνου ότι οι… φουρτούνες μεγαλώνουν, αλλά ο κορωνοϊός δεν άφησε τη συζήτηση να προχωρήσει.

Το επόμενο ερώτημα είναι, «μπορεί η ομάδα να συνεχίσει με τη μορφή που λειτουργούσε ως τώρα;». Η απάντηση είναι ότι θα μπορούσε, αν το… καράβι του ερασιτέχνη μεγάλωνε για να αντέχει τις μεγαλύτερες φουρτούνες.

Στην παρούσα φάση μία ενδιάμεση ίσως πρόταση που θα μπορούσε να δώσει λύση είναι να γίνει από φέτος η ομάδα ΚΑΕ, αλλά να διασφαλιστεί ότι ως τον Οκτώβριο του 2021 θα έχει μεταφερθεί στα Ιωάννινα το κλειστό του Ελληνικού, ώστε να αρχίσει σιγά-σιγά η ομάδα να έχει τις προδιαγραφές να παίξει στην Α1 (σ.σ. άρα να έχει μεγάλα έσοδα) για να μην τρέχει στην Πάτρα. Κι εδώ υπεισέρχεται ο ρόλος του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη να απαιτήσει από την Κυβέρνηση να ξεκινήσει η μεταφορά του κλειστού αύριο κιόλας. Αλλά αυτή είναι μία θεωρητική προσέγγιση, γιατί πρακτικά κανένας δεν γνωρίζει πόσο χρόνο θα χρειαστεί η μεταφορά και εγκατάσταση του κλειστού από το Ελληνικό στα Καρδαμήτσια ή όπου αλλού αποφασιστεί να γίνει.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή μοιάζει να μη βρίσκει λύση, προς απογοήτευση καί εκείνων που επένδυσαν στο εγχείρημα «Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα» καί εκείνων που το στήριξαν από την κερκίδα. Αλλά από την άλλη μεριά, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…