Ο πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ, Παντελής Κολόκας, μίλησε στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3 και στην εκπομπή “Νυχτερινή Έφοδος” με τους Αλέκο Καρύτσα και Νίκο Κασιούμη για τις σχέσεις της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ με τη διοίκηση του ΠΕΑΚΙ, τα προβλήματα με τους αγωνιστικούς χώρους των γηπέδων  των  βοηθητικών, αλλά και των “Ζωσιμάδων” που χρησιμοποιεί ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, τις προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, αλλά και για τον προπονητή του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ Αργύρη Γιαννίκη και τον Δντη του ποδοσφαιρικού τμήματος  Γιώργο Ντάσιο.

Για την άνοδο του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Η φυσική του θέση είναι στην superleague1 . Ο ΠΑΣ είναι μέλος της κουλτούρας, μέλος της σύγχρονης ιστορίας της πόλης.

Για τα γήπεδα : Έχω ζήσει την ομάδα και μέσα από τα αποδυτήρια, άρα σε κάθε περίπτωση γνωρίζω ποιές απαιτήσεις πρέπει να έχει ο προπονητής και το προπονητικό team,  για την προπονητική απόδοση  και έχω αυτή την γνώση πριν το 2000 και ακόμη συζητάμε το 2020, για το που θα κάνει προπόνηση ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ!

Εδώ και 30 χρόνια θα έπρεπε o ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ να είχε λύσει  το θέμα των βοηθητικών γηπέδων. Αν καθίσουμε και δούμε τον προϋπολογισμό που έχει κάνει στις μεταγραφές, στα έξοδα δεξιά και αριστερά,  στις αποτυχημένες μεταγραφές,  όλα αυτά τα χρόνια θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 30-40 βοηθητικά γήπεδα σε αρίστη κατάσταση. Αυτό δεν συνέβη και σωστά και εύλογα ζητάει γήπεδα ο προπονητής κος Γιαννίκης, σωστός επαγγελματίας, πετυχημένος προπονητής  που προσεγγίζει το ποδόσφαιρο σε άλλα επίπεδα, και  αυτό πρέπει να είναι προτεραιότητα και ορθώς είναι.  Αυτά που δεν έγιναν σε 30 χρόνια προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε τώρα.

Υπάρχουν δύο βοηθητικά στο Πανηπειρωτικό που δεν μπορούν να ανήκουν σε μια ΠΑΕ μόνο, είναι γήπεδα που δεν ανήκουν σε ιδιώτη, ανήκουν και στον κόσμο. Σαφώς πρέπει να εξυπηρετείται και η ΠΑΕ,  γιατί η ΠΑΕ  αποτελεί την “σημαία”,  την κορωνίδα του επαγγελματικού αθλητισμού στην περιοχή και αυτό έχει πολλαπλά οφέλη. Εμείς προσπαθούμε να συμβάλλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε μέσα από αυτά τα δυο βοηθητικά γήπεδα που υπάρχουν,  θα σχεδιάσουμε και συγκροτήσουμε μια πρόταση και θα βάλουμε “πλάτη”.

Για την ευθύνη συντήρησης των γηπέδων που χρησιμοποιεί ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι υγιείς φίλαθλοι είναι ότι όλες οι ΠΑΕ στην superleague  έχουν τα δικά τους βοηθητικά γήπεδα και το προσωπικό τους,  ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις συνθήκες που απαιτεί η superleague και κάθε κατηγορία που πρέπει πραγματικά να στήνεται το επαγγελματικό ποδόσφαιρο .

Ξεκαθαρίζω. Από προηγούμενες συμφωνίες της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ  με διοικήσεις του ΠΕΑΚΙ, όχι με την σημερινή διοίκηση , στους όρους των συμβολαίων αναφέρεται ότι την φροντίδα, τον έλεγχο, αποκατάσταση και  την περιποίηση των  των γηπέδων την έχει η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

Στους Ζωσιμάδες,  υπάρχει εταιρεία από την Αθήνα που έχει την υποχρέωση να φροντίζει με του όρους που έχουν συμβληθεί με την ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και το ΠΕΑΚI, συμφωνία όχι με την παρούσα,  αλλά με προηγούμενες διοικήσεις και υπάρχει συμφωνία για τα βοηθητικά του Πανηπειρωτικού  όπου λέει ότι τη φροντίδα την έχει η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ,  ώστε η ομάδα να γυμνάζεται καθημερινά.

Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ συντηρούσε μόνο τους Ζωσιμάδες, τα βοηθητικά τα συντηρούσαν υπάλληλοι του ΠΕΑΚΙ,  που δεν προβλέπεται στην σύμβαση κάτι τέτοιο . Ήταν μια συνεννόηση των υπαλλήλων του ΠΕΑΚΙ που εμείς τη βρήκαμε και η οποία στηριζόταν στην καλή συνεννόηση που πρέπει να έχει  το υπαλληλικό προσωπικό με μια ΠΑΕ που φιλοξενείται σε ένα συγκεκριμένο χώρο.

Εμείς δεν θέλουμε αυτό. Εμείς θέλουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις εκατέρωθεν,  συγκεκριμένες υποχρεώσεις μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών,  αφού ξεκαθαρίσουμε ότι η ΠΑΕ θα έχει την ευθύνη της κατάστασης των γηπέδων, με την δική μας συνδρομή.

Για την κατάσταση των γηπέδων: Οι γεωπόνοι που ζητήσαμε τη συνδρομή  λένε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες  και δυνατότητες χρήσης  που μπορούν να χρησιμοποιούνται τα γήπεδα για να είναι σε καλή κατάσταση λόγω των συνθηκών του Χειμώνα που υπάρχουν στην δική μας περιοχή. Άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα δυο  βοηθητικά γήπεδα του Πανηπειρωτικού δεν μπορούν να φτάσουν για μια επαγγελματική ομάδα, με τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες, ώστε να έχει γήπεδο χαλί καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Για σχέσεις  με ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και προτάσεις που κατέθεσε η διοίκηση του ΠΕΑΚΙ : Θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να βάλουμε “πλάτη” στην ομάδα,  ώστε να υπάρχουν αυτά τα γήπεδα σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση,  με τη συνδρομή εξωτερικού συνεργάτη,  γιατί το ΠΕΑΚΙ δεν έχει  γεωπόνο,  έχει περιορισμένο προσωπικό που προσπαθεί εμπειρικά να συμβάλει ώστε τα γήπεδα να είναι σε καλή κατάσταση.

Άρα πάμε στην βελτίωση αυτών των γηπέδων και σε αναζήτηση και άλλων γηπέδων ώστε να μπορεί η ομάδα να γυμνάζεται, να κάνει τις προπονήσεις,  με την καταπόνηση που χρειάζεται,  για να μπορεί να έχει την αγωνιστική κατάσταση που απαιτεί η superleague 1,  με τέτοιο τρόπο και σε τέτοια συχνότητα,  ώστε να μπορούν και οι ζωντανοί οργανισμοί που είναι τα γήπεδα να αντέξουν.

Καταθέσαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό αυτήν την πρόταση  και είπαμε ότι φροντίζουμε τα δυο γήπεδα και προσπαθούμε σε παράπλευρη περιοχή, μέσα από μια προγραμματική σύμβαση και με άλλους φορείς, Περιφέρεια, Δήμο, που πάντοτε βοηθούν, να μπορούσαμε να έχουμε άλλα τέσσερα γήπεδα,  όπου σε συνεργασία με το λίγο προσωπικό του ΠΕΑΚΙ, τον εξωτερικό παράγοντα που είναι ο γεωπόνος,  που μπορεί να συμβληθεί,  είτε αυτός που προτείνουμε εμείς ή αυτόν που προτείνει η ΠΑΕ,  να μπορεί να φροντίζει τα γήπεδα,  να συμβάλλουμε κι εμείς με τα μηχανήματα και με την όποια υλικοτεχνική υποδομή διαθέτουμε,  ώστε να μπορεί η ομάδα να κάνει την προπόνησή της με ιδανικές  συνθήκες .

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε,  παρ’όλο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό δεν είναι δική μας υποχρέωση, το λέει ο νόμος ξεκάθαρα είναι υποχρέωση μιας ΠΑΕ όπως γίνεται παντού.  Επειδή όμως έχουμε και το συναίσθημα και τη διάθεση να βάλουμε “πλάτη” και εδώ κάνουμε αυτήν την πρόταση.

Για το τι πρέπει να γίνει άμεσα: Αυτήν την στιγμή, επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα  γίνουν άλλα δυο γήπεδα, γιατί για να γίνουν θα περάσει το μισό πρωτάθλημα, με τα δυο γήπεδα που υπάρχουν πρέπει να κοιτάξουμε να βρούμε και  3-4  γήπεδα περιφερειακά, από άλλες ομάδες που μπορούμε να συνεργαστούμε και  να βρούμε ένα τρόπο να υπάρξει μια αμφίδρομη σχέση,  να γίνει μια προσπάθεια κι από μας να στηρίξουμε αυτές τις ομάδες και να συνδράμουμε και στην φροντίδα και σε γήπεδα που αφορούν άλλες ομάδες και να κερδίζουν όλες οι πλευρές.

Έχουμε ρίξει στο τραπέζι το θέμα της Θύελλας Κατσικά,  που κι αυτή χρειάζεται βοήθεια και στήριξη. Αυτή η πρόταση συνοδεύεται  και με το πιο ουσιαστικό σχέδιο και είναι πρόταση που έχω αναφέρει μήνες πριν, μέσα από μια προγραμματική σύμβαση , διμερή, τριμερή, πολυμερή  σε χώρο παραπλεύρως του Πανηπειρωτικού,  να δημιουργηθούν τέσσερα γήπεδα διαδοχικά όπου εκ περιτροπής θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί η ομάδα, είτε δίπλα από το  Πανηπειρωτικό είτε απέναντι σε χώρο ενδεχομένως, δημοτικό .

Το κουβεντιάσαμε με τον  κο Γιαννίκη που μιλάμε την ίδια γλώσσα της προπονητικής και που είναι πολύ σοβαρές και σωστές οι απόψεις του  και με τον κο Ντάσιο και υπήρξε ταύτιση απόψεων σε προπονητικό επίπεδο.

Για τις σχέσεις με την ΠΑΕ: Δεν θα ανεχτούμε να μας καταλογισθούν ευθύνες που δεν μας αναλογούν και ιδιαίτερα στο προσωπικό του ΠΕΑΚΙ και δεν θα ανεχθούμε σε καμιά περίπτωση να μην τηρούνται συμφωνίες, γιατί δεν συμφωνούμε μόνο με την ΠΑΕ, αλλά και με τον λαό των Ιωαννίνων και ομάδες της περιοχής, όπως ενδεχομένως σε σχολικά πρωταθλήματα που οι πόρτες του ΠΕΑΚΙ δεν μπορούν να κλείσουν σε κάτι τέτοιο. Μπορούν όμως να συνδυαστούν όλα αυτά και όλες οι πλευρές να ωφεληθούν κι εμείς προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσουμε τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ με όλες μας τις δυνάμεις,  χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα δικαιώματα του τοπικού ποδοσφαίρου και των πολιτών.

Στον τρόπο που με επαγγελματισμό  κινείται το προπονητικό team,  ο γενικός Δντης της ΠΑΕ Γιώργος Ντάσιος και η διοίκηση, είναι εύκολο να βρεθεί μια λύση και στο μεταβατικό στάδιο να υπάρξει συμφωνία,  μέχρις ότου ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ  φτιάξει 4 γήπεδα για να κάνει εκ περιτροπής τις προπονήσεις του.

Για τον πάγο που πιάνει το γήπεδο των Ζωσιμάδων τον χειμώνα : Αυτά τα προβλήματα κανένας πρόεδρος και καμιά διοίκηση κανενός εθνικού αθλητικού κέντρου δεν πρέπει να τα επωμίζεται όταν δεν του αναλογούν. Παρ όλα αυτά στην προκειμένη περίπτωση έχουμε την πρότασή μας και γι αυτό το θέμα

Βγήκε η σκεπή τα προηγούμενα χρόνια ώστε να περνάει ο ήλιος , αλλά πάλι δεν μπορεί να περνά πάνω από μισή ώρα, μέχρι τα μέσα Γενάρη,   λόγω των πολυκατοικιών που είναι γύρω γύρω, ώστε να ζεσταίνει το χόρτο και να μην είναι παγωμένο κατά το 1/4 του,  που αυτό είναι ακατάλληλο για παιχνίδια. Από την πράξη φάνηκε ότι δεν βοήθησε η αλλαγή του σκεπάστρου. Έχουμε μια σκέψη, θα πάρουμε μια πρωτοβουλία ως ΠΕΑΚΙ, , πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να κάνουμε.

Για τα χρήματα που πρέπει να βάλει η ΠΑΕ για τα γήπεδα: Η τελευταία κουβέντα που κάναμε με τον κο Χριστοβασίλη,  ήταν πολύ καλή και θέλουμε να βοηθήσουμε. Η ομάδα πρέπει να φροντίζει τον χώρο που έχει, πρέπει να τηρηθούν κάποια πράγματα να γίνει μια προσπάθεια. Στον προϋπολογισμό της κάθε ΠΑΕ δεν είναι πρόβλημα οι  30-40.000 ευρώ τον χρόνο για να εμπλακούν οι επιστήμονες  και αντίστοιχα και η διοίκηση του ΠΕΑΚΙ θα βάλει κάποια χρήματα,  ώστε να μπορούν να φροντίζονται  τα βοηθητικά και το γήπεδο του αγώνα . Είναι ευθύνη των ΠΑΕ σε όλα τα ΕΑΚ. Φέτος όταν επέλθει συμφωνία, η ΠΑΕ θα βάλει λιγότερα χρήματα από ότι έβαλε πέρσι. Εμείς θα βάλουμε πλάτη ώστε να υπάρχει μια συνέργεια ώστε να ενεργοποιηθεί και το προσωπικό του ΠΕΑΚΙ που μέχρι τώρα δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Για την στάση του ΠΕΑΚΙ στην αδειοδότηση του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Πέρσι όταν έπρεπε να υπογράψουμε την διαδικασία για να πάρει ο ΠΑΣ την αδειοδότηση, απειλήθηκα και δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί, ακόμη και με μηνύσεις από θεσμικούς παράγοντες, μεγάλους,  όμως η απόφαση ήταν να κάνουμε την κίνηση και ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος στα πλαίσια της νομιμότητας.

Για την χρήση των χώρων του ΠΕΑΚΙ: Ο κανονισμός λειτουργίας λέει ότι ο οποιοσδήποτε έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τους χώρους του ΠΕΑΚΙ, αλλά ο οποιοσδήποτε  αθλητής ή περιπατητής δεν έχει δικαίωμα στην αλόγιστη χρήση γιατί υπάρχουν και άλλοι παράμετροι, το χόρτο ψεκάζεται και πρέπει να ξεκουράζεται. Να σας πω και κάτι, όλοι πολίτες είμαστε αλλά δεν μπορούμε να πάμε στο ΟΑΚΑ και να παίξουμε μπάλα. Γι’ αυτό υπάρχουν και οι διοικήσεις, ξεκαθαρίζουν, ελέγχουν του κανόνες που ορίζει η πολιτεία και βάζει και τα όρια.

Για τη γνώμη του για τον κόουτς Γιαννίκη:  Είναι πολύ σοβαρός προπονητής με νοοτροπία ευρωπαϊκή , γερμανική που επιδίδεται στην ουσία του ποδοσφαίρου και μέσα από αυτή την διαδικασία έχει την δυνατότητα καί ποδοσφαιριστές να βγάλει  καί ταυτόχρονα να είναι αποτελεσματικός και ουσιαστικός μ’ έναν τρόπο δουλειάς που στην Ελλάδα θα μπορούσες να τον πεις και παρεξηγημένο, κι όμως είναι ο σύγχρονος τρόπος δουλειάς που πρέπει να έχει ένας προπονητής. Πραγματικά μου αρέσει πολύ ο τρόπος που δουλεύει.

Για τον Διευθυντή ποδοσφαιρικού τμήματος Γιώργο Ντάσιο: Τον είχα και ποδοσφαιριστή, ήταν πάντοτε ένας σταθερός σε απόδοση παίκτης, δουλευτάρας δεν δημιουργούσε ποτέ προβλήματα στα αποδυτήρια, απεναντίας άμβλυνε διάφορες γκρίνιες ή ίντριγκες που προκύπτουν μέσα στα αποδυτήρια. Έχει προσφέρει πάρα πολλά στην ομάδα και είναι έντονα συναισθηματικά δεμένος με την προοπτική και με την ιδέα του ΠΑΣ Γιάννινα και ένας άνθρωπος που στην πόλη η προσωπικότητα του και η καθαρότητα του μου επιτρέπει να πω ότι όπου χτυπάει πόρτες του ανοίγονται  και αυτό είναι σημαντικό για την ομάδα,  μέσω των στελεχών του να έχει αυτό που λέμε “πρόσωπο”.

Ακούστε τη συνέντευξη από το 30′:50′ ‘

*(Ο ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΡΥΤΣΑΣ κοντά σας μαζί με τον ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 18:00 και κάθε Τρίτη βράδυ στις 22:00 με τον Νίκο Κασιούμη από τη συχνότητα του ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3)