image description

Ορισμένες ιδέες γεννιούνται, άλλες έχουν απλώς… συνέχεια. Έτσι, λοιπόν, η ιδέα συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου σε πλειστηριασμό για την παλιά αποθήκη της Αγροτικής Τράπεζας στο Κάτω Νεοχωρόπουλο έρχεται ως συνέχεια όσων είχαν εξαγγείλει Αυγενάκης, Καχριμάνης και Κολόκας στην κοπή πίτας του ΠΕΑΚΙ τον περασμένο Ιανουάριο.

Πρόκειται για μία ιδέα που είχε θέσει στην κρίση των δύο πρώτων ο πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ, ώστε το συγκεκριμένο κτήριο να αξιοποιηθεί ως ένας αθλητικός πολυχώρος που θα συμπεριλαμβάνει δύο γήπεδα μπάσκετ, το ένα ταυτόχρονα και χάντμπολ, γήπεδο βόλεϊ, τραπέζια του πινγκ-πονγκ και ελεύθερους χώρους για πίστα αναρρίχησης, γυμναστήριο, γραφεία, κυλικείο κτλ.

Είναι ξεκάθαρο ότι ως αθλητικός πολυχώρος για αθλήματα σάλας δεν προτείνεται ως  εναλλακτική λύση αντί ενός νέου μεγάλου κλειστού. Δεν πρόκειται δηλαδή για μία ακόμα αλλαγή γνώμης -απ’ αυτές που συνηθίσαμε- για το αν πρέπει να κατασκευαστεί ένα μεγάλο κλειστό στον Βοτανικό ή που θα τοποθετηθεί το προκάτ του Ελληνικού. Θα πρόκειται (αν και εφόσον κερδίσει στην πλειοδοσία η Περιφέρεια) για έναν νέο δημόσιο αθλητικό χώρο που θα τεθεί στη διάθεση της νεολαίας.

Γνωρίζοντας την τεράστια έλλειψη δημόσιων αθλητικών χώρων στην πόλη μας και τι συμβαίνει ειδικά με τις ακαδημίες που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα κλειστά γυμναστήρια των σχολείων, δεν μπορεί παρά ένας τέτοιος πολυχώρος να μετατραπεί σε αθλητικό πνεύμονα που θα ωθήσει ακόμα περισσότερα παιδιά στον αθλητισμό.

Στην αυγή του 2021 ακόμα και παιδιά δημοτικού θεωρούν αδιανόητο να παίζουν μπάσκετ 1 μέτρο από τον τοίχο ενός σχολικού γυμναστηρίου. Ας μην κάνουμε ότι δεν βλέπουμε το πρόβλημα που υπάρχει στα περισσότερα σχολικά γυμναστήρια, τα οποία δεν έγιναν με προδιαγραφές να μάθει κάποιος σωστά μπάσκετ ή βόλεϊ, αλλά να καλυφθούν απλές σχολικές ανάγκες.

Αν λοιπόν κάποιοι βλέπουν τον συγκεκριμένο αθλητικό πολυχώρο ως αχρείαστο ή ως σπατάλη της Περιφέρειας ή ως απεμπόληση του δικαιώματος της πόλης να έχει ένα μεγάλο κλειστό, καλό θα ήταν να ξαναδούν με προσοχή το όλο θέμα, γιατί τέτοιες ευκαιρίες να αποκτήσει η πόλη αθλητικούς πυρήνες, δεν πρέπει να χάνονται. Εκτός αν ορισμένοι θεωρούν ότι Λιμνοπούλα, Νέο Κλειστό κι ένα ακόμα Β’ κλειστό θα λύσουν όλα τα προβλήματα.

Όλα τα παραπάνω, πάντως, πρέπει να τα δούμε έχοντας υπόψη δύο “αν”. Το πρώτο, αν όντως ισχύει ότι με πολύ μικρό κόστος μπορεί να γίνει το συγκεκριμένο έργο, όπως είχε τονιστεί τον Ιανουάριο και από τον ίδιο τον Αυγενάκη και το δεύτερο και σημαντικότερο, αν η Περιφέρεια καταφέρει να το αγοράσει στον πλειστηριασμό για να έχει και νόημα να συζητάμε τι θα προσφέρει στη νεολαία.