Πλούσιος είναι ο απολογισμός δράσης του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων στους πρώτους τρεις μήνες της θητείας του, με τις προσπάθειες για το επόμενο διάστημα να εντοπίζονται στην υλοποίηση ενός marketing plan για την επόμενη πενταετία, με στόχο να παρουσιαστεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να αποτελέσει το έναυσμα για την δημιουργία του οργανισμού Προώθησης και Προβολής του προορισμού «Ιωάννινα».

Βαρύτητα δόθηκε στις συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις -από ένα σημείο και μετά λόγω της πανδημίας- με θεσμικούς φορείς, σε μια προσπάθεια ανάπτυξης συνεργειών. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, με τον οποίο σύσσωμο το νέο Δ.Σ. συζήτησε επί τρεις ώρες τον σχεδιασμό της περιφέρειας Ηπείρου για τα επόμενα χρόνια. Σε επίπεδο περιφέρειας, συνεργασία υπήρξε και με τον επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρο Ριζόπουλο, στον οποίο η Ένωση Ξενοδόχων ανέπτυξε τον σχεδιασμό της για το επόμενο έτος.

Η συνεργασία με σκοπό τη δημιουργία από κοινού ενός ισχυρού brand name για τον προορισμό «Ιωάννινα» συμφωνήθηκε στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου, η οποία είχε και ένα άμεσο αποτέλεσμα, καθώς το Επιμελητήριο θα διαθέσει στα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, δωρεάν για τα επόμενα δύο χρόνια, ολοκληρωμένο σύστημα κρατήσεων το οποίο έχει ήδη κατασκευαστεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Σειρά συναντήσεων υπήρξε και με δημάρχους του νομού, στους οποίους παρουσιάστηκαν οι στόχοι της Ένωσης και έγινε συζήτηση για επιμέρους ζητήματα ανά περιοχή. Στον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ κατατέθηκε υπόμνημα με προτάσεις για τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η προσπάθεια για την υποψηφιότητα ένταξης του Κάστρου και του Νησιού στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και η δημιουργία του Μουσείου της πόλεως των Ιωαννίνων.

Στον δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη επισημάνθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας Κέντρου Πληροφόρησης και Πώλησης τοπικών προϊόντων, με τον δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκουβέλο συζητήθηκαν η ανάπτυξη της χαράδρας του Βίκου και η σύνδεση του Κεντρικού Ζαγορίου με την Εγνατία Οδό, ενώ τηλεδιασκέψεις υπήρξαν με τον δήμαρχο Κόνιτσας Νίκο Εξάρχου και με τον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, στον οποίο κατατέθηκαν προτάσεις για την ενίσχυση της τουριστικής προβολής, την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού, καθώς και τη διεκδίκηση ένταξης των μνημείων των Τζουμέρκων στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Μέχρι το τέλος της χρονιάς στόχος είναι να γίνει συζήτηση και με τους υπόλοιπους δημάρχους του νομού, καθώς και τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δήμου Ιωαννιτών.

Ψηλά στην ατζέντα της Ένωσης Ξενοδόχων παρέμεινε και από το νέο Δ.Σ. η ανάδειξη της αναγκαιότητας ολοκλήρωσης του οδικού άξονα της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, ενώ δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι παρεμβάσεις σε σχέση με τα ζητήματα που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας. Η Ένωση Ξενοδόχων απέστειλε επιστολές– παρεμβάσεις στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με σκοπό την άμεση επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο, και σύσσωμο το Δ.Σ. συμμετέχει στη νέα ομάδα «Ορεινοί Προορισμοί», που δημιουργήθηκε με εκπροσώπους από την ηπειρωτική Ελλάδα και τις Ενώσεις που έχουν ορεινούς προορισμούς, με σκοπό να αναδειχθούν στην κεντρική διοίκηση και το υπουργείο Τουρισμού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί προορισμοί.

Άλλες ενέργειες του νέου Δ.Σ. ήταν η απόφαση για μείωση της συνδρομής για το 2020, λόγω της πανδημίας, στα 2 ευρώ ανά κλίνη από 3,5 ευρώ και της εγγραφής των νέων μελών από 200 στα 100 ευρώ, η δημιουργία της ιστοσελίδας www.irha.gr, η προσφορά 1000 μασκών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», ενώ από το νέο έτος και εν όψει της επόμενης Γ.Σ. θα γίνει διαβούλευση για την αλλαγή του καταστατικού, κάτι που αποτελεί απόφαση της προηγούμενης Γ.Σ.