Δίκαιη σε γενικές γραμμές, αλλά θα μπορούσε να είναι και ελαφρώς καλύτερη από την 9η η βαθμολογική θέση του car.gr ΠΑΣ Γιάννινα στη Super League, βάσει των αριθμών και των στατιστικών που θα αναλύσουμε στη συνέχεια. Η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη, μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα στη στατιστική το οποίο είχαμε δει σε παλιότερη ανάλυση σε διακοπή του πρωταθλήματος τον Νοέμβριο, έχει πλέον «καθίσει» κάπου στη μέση στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες, έχοντας βέβαια κάποια ζενίθ ή ναδίρ σ’ αυτές.

Ξεκινώντας από τα επιθετικά και αμυντικά στατιστικά να σημειώσουμε ότι οι «κυανόλευκοι» έχουν τη 10η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος σκοράροντας 1 γκολ/9,4 τελικές προσπάθειες, κάτι που τους κατατάσσει στην 11η πιο αποτελεσματική επιθετική γραμμή μεταξύ των 14 ομάδων. Η ανάγκη για απόκτηση φορ-killer ήταν και παραμένει φανερή, αφού ο Μιλιντσεάνου δεν έχει καταφέρει να πάρει ικανό χρόνο συμμετοχής για να δώσει λύσεις στο πρόβλημα του εύκολου γκολ.

Πάντως ο ΠΑΣ Γιάννινα φτάνει σε δημιουργία φάσεων, αφού είναι η 7η πιο παραγωγική ομάδα σε φάσεις, έχοντας κάνει 198 τελικές, ενώ είναι η 3η ομάδα σε αριθμό τελικών με σουτ εκτός μεγάλης περιοχής. Επίσης είναι η 7η ομάδα σε ασίστ, κάτι που δείχνει τη συνεργασία στα περισσότερα γκολ και όχι τη στήριξη σε ατομικές ενέργειες.

Στην κατηγορία… «χασογκόληδες» ο ΠΑΣ είναι 3ος! Συγκεκριμένα στη στατιστική «χαμένες ευκαιρίες» έχει 14 μεγάλες ευκαιρίες που πέταξε στα… σκουπίδια και εδώ προσθέτουμε και τα 6 δοκάρια που ήταν κυρίως στις πρώτες αγωνιστικές.

Πρώτος σκόρερ των Ηπειρωτών και 8ος στο πρωτάθλημα είναι ο Γιώργος Παμλίδης με 6 γκολ και πρώτος σε ασίστ ο Αλέξανδρος Καρτάλης με 3.

Πάμε και στον τομέα της άμυνας, για την οποία τόσος πολύς λόγος έχει γίνει λόγω των αδυναμιών που παρουσιάζονται. Εσχάτως υπάρχει μία μικρή βελτίωση, αλλά μεγαλύτερη πληγή είναι η παραχώρηση 10 πέναλτι, με τους αντιπάλους να σκοράρουν 7 φορές από την άσπρη βούλα.

Ο car.gr ΠΑΣ Γιάννινα διαθέτει την 6η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος και είναι 7ος στη διαφορά τερμάτων (έχει δεχτεί 5 γκολ περισσότερα απ’ όσα έχει πετύχει), ενώ οι αντίπαλοί του δεν ήταν και τόσο αποτελεσματικοί κατά αναλογία με τις τελικές που δημιουργούν. Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που κάθε της λάθος σημαίνει γκολ, με τον ΠΑΣ να είναι 9ος σ’ αυτήν την κατηγορία και τελευταίος ο Ολυμπιακός που δεν «πληρώνει» τόσο εύκολα τα αμυντικά του λάθη.

Σε επιμέρους στατιστικές κατηγορίες και παρότι έχει γίνει πολύς λόγος για την καλή ανάπτυξη της ομάδας, ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι η ομάδα με τις λιγότερες επιθετικές ή προωθητικές πάσες, αφού έχει μόλις 971! Ο ΠΑΣ, ο Παναιτωλικός και η Λαμία έχουν λιγότερες από 1.000 επιθετικές πάσες ως τώρα στο πρωτάθλημα, ενώ Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ λογικά στην κανονική περίοδο θα ξεπεράσουν τις 2.000, αφού είναι πολύ κοντά. Δύσκολο να εξηγηθεί ως στατιστικό για ποιο λόγο ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι τελευταίος σ’ έναν τομέα που σε γενικές γραμμές δεν φαίνεται στη γενική του εικόνα, αφού στηρίζει αρκετά το παιχνίδι του στην ανάπτυξη από την άμυνα.

Αρκετά είναι τα λάθη, τα οποία κατατάσσουν τον ΠΑΣ Γιάννινα στην 6η θέση με τις ομάδες που έχουν τα περισσότερα. Στον αντίποδα, όμως, υπάρχει ένα ενδιαφέρον στατιστικό, αφού είναι η 5η ομάδα που με το πρέσινγκ της αναγκάζει τον αντίπαλο σε λάθη. Ενισχυτικά σ’ αυτό λειτουργεί και το ότι οι Γιαννιώτες είναι η 3η ομάδα σε κλεψίματα στο πρωτάθλημα με 497, πίσω από ΠΑΟΚ και Άρη που έχουν τα περισσότερα.

Σημειώνουμε επίσης ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι 3ος σε επεμβάσεις, κάτι που κυρίως οφείλεται στο ότι είναι καλός στο ψηλό παιχνίδι όταν αμύνεται.

Στην κατηγορία των φάουλ, ο ΠΑΣ δεν είναι φειδωλός, αφού είναι η 4η ομάδα με τα περισσότερα φάουλ και 3η σε κίτρινες κάρτες, αλλά ταυτόχρονα είναι και 6η στα κερδισμένα φάουλ. Πρόκειται δηλαδή για ομάδα που μάχεται δυνατά στα παιχνίδια της.

Σε ό,τι αφορά τους παίκτες, μόλις 14 έχουν ξεπεράσει τα 1.000 λεπτά συμμετοχής και μόλις ένας έχει ξεπεράσει τα 2.000 λεπτά. Στο top-3 έχουμε τον Πίρσμαν με 2.096 λεπτά συμμετοχής, τον Παντελάκη με 1.852 και τον Παμλίδη με 1.780.

Οι κορυφαίοι πασέρ με επιθετικές-προωθητικές πάσες είναι κατά σειρά οι Πίρσμαν 128, Καρτάλης 115, Σάλιακας 90.

Στα κλεψίματα οι κορυφαίοι είναι οι Πίρσμαν 62, Σάλιακας 44, Χουτεσιώτης 40

Στις επεμβάσεις έχουμε στην πρώτη τριάδα Παντελάκης 75, Εραμούσπε 56, Χουτεσιώτης 49

Και οι παίκτες με τα περισσότερα λάθη είναι οι Πίρσμαν 145, Παμλίδης 110, Σάλιακας 79

Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο ΠΑΣ Γιάννινα παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα μία εικόνα βελτίωσης σε αρκετούς τομείς και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η βελτίωση αυτή θα αποτυπωθεί στα νούμερα, αλλά και στη βαθμολογία, αφού θα μπορούσε να βρεθεί τουλάχιστον 8ος στην κανονική σεζόν.