image description

Στην έγκριση της ΣΜΠΕ για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, αναφέρθηκε σε σημερινή του δήλωση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως είπε, για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό, απαιτήθηκε πολύ δουλειά και συνεργασία με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. “Κινούμαστε παράλληλα και αλληλοβοηθούμαστε, γιατί είναι κοινός ο σκοπός, να βοηθάμε τους πολίτες”, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας ότι η Ήπειρος, είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας, της οποίας οι κάτοικοι δεν επιβαρύνθηκαν με πρόστιμα από την Ε.Ε. για τη λειτουργία ΧΑΔΑ.

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, επεσήμανε το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει στη λειτουργία των ΧΥΤΑ, από την αδυναμία Δήμων να καταβάλλουν τα αναλογούντα τέλη στους φορείς διαχείρισής τους. “Πρέπει για τους ΧΥΤΑ που έχουμε, να υπάρχει πραγματικά ενδιαφέρον από όλους τους Δήμους της περιοχής μας. Ακούω   ότι υπάρχουν τεράστια χρέη προς τους διαχειριστές των ΧΥΤΑ. Τα χρέη αυτά δημιουργούνται γιατί κάποιοι δήμοι δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να δίνουν τα χρήματα πέρα από την αποκομιδή, και για τη διαχείριση των ΧΥΤΑ. Σε αυτό θα είμαι αυστηρός από εδώ και πέρα. Δεν μπορεί να λέμε ότι κάνουμε διαχείριση σκουπιδιών και να έχουμε τεράστια χρέη προς τους ΦΟΔΣΑ. Κάνω έκκληση με σοβαρότητα και σύνεση, χωρίς να μπαίνουμε στην εύκολη λύση του πολιτικού κόστους, να είμαστε σοβαροί απέναντι στους δημότες και με έναν αντικειμενικό σκοπό: Να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο”.

Ο Περιφερειάρχης, συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια, στέκεται δίπλα, στους Δήμους:  “Στεκόμαστε δίπλα στους οργανισμούς πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, δεν τους ελέγχουμε, αλλά είμαστε συνεργάτες και όλοι μαζί έχουμε πετύχει αυτά τα θετικά  αποτελέσματα στα ζητήματα περιβάλλοντος. Δεν είχαμε και δεν έχουμε θέματα διαφωνίας. Άλλωστε και στα θέματα που αφορούν τα στερεά απόβλητα, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020,  είμαστε η πιο πρωτοπόρα Περιφέρεια”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μεταφοράς αστικών αποβλήτων από Κέρκυρα και Λευκάδα, ο Περιφερειάρχης είπε πως την ίδια ημέρα που εγκρίθηκε από το Υπουργείο η κατασκευή του εργοστασίου στην Ήπειρο, εγκρίθηκε και για την Κέρκυρα. “Έκτοτε δεν έκαναν καμία περαιτέρω κίνηση, ενώ εμείς φράσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα, παρά τον 1,5 χρόνο καθυστέρηση”, υπογράμμισε για να προσθέσει ότι η Κέρκυρα μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει τους χώρους που έχει.  “Δεν μπορεί να λέμε να φύγουν από μένα τα απορρίμματα και να πάνε στο γείτονα”, συμπλήρωσε.

Ως προς το θέμα της Λευκάδας, ο Περιφερειάρχης είπε και τα εξής: “Η αλήθεια είναι ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο, παρουσία όλων των δημάρχων να βοηθήσουμε. Εμείς δεν είπαμε όχι. Όπως δεν είπε ευθαρσώς όχι και κανένας Δήμαρχος,  πλην ενός που διαφωνούσε με τη λειτουργία ΧΥΤΑ στο Δήμο του. Καταλαβαίνετε ότι πρέπει να έχουμε σοβαρότητα, υπευθυνότητα και να μην παρασυρόμαστε από κάποια πράγματα που στιγμιαία φαίνονται δύσκολα. Δεν είναι τίποτε δύσκολο, όταν αγωνίζεσαι και όλα  επιτυγχάνονται. Δεν μπορεί να μιλάμε για τη Λευκάδα, που έχει ένα με ενάμιση αυτοκίνητο την ημέρα.   Για την  Κέρκυρα δηλώνω καθαρά δεν έχουμε δεσμευτεί σε κανέναν, αλλά είπαμε να τους βοηθήσουμε όταν κατασκευαστεί το εργοστάσιο, γιατί και έτσι θα βοηθηθούμε και μεις  καθώς θα μειωθεί η τιμή του τονάζ”.

 

Παραδόθηκαν πιστοποιητικά χρήσης αυτόματων απινιδωτών

Τα 60 πρώτα πιστοποιητικά χρήσης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Επιμόρφωσης στην Καρδιακή Αναζωογόνηση προς πολίτες που εκπαιδεύτηκαν στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, παραδόθηκαν σήμερα.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος, εκπαιδεύτηκαν στην χρήση τους κάτοικοι των Δ.Κ. Βασιλικής και Λογγάδων, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων και δικαστικοί υπάλληλοι, μέλη των Αρσακείων Σχολείων Ιωαννίνων, της Ι.Μ. Καστρίτσας, του ΕΑΝΚΙ και του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου (Πλ. Πάργης).

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης, σημείωσε πως το εγχείρημα της τοποθέτησης εξωτερικών απινιδωτών που ξεκίνησε η Περιφέρεια σε συνεργασία με φορείς και επιχειρήσεις της Ηπείρου, ολοκληρώνεται πλέον με την εκπαίδευση πολιτών στην χρήση τους.

Το πιστοποιητικό του έλαβε σήμερα και ο κ. Γιώργος Μακρής, που πρόσφατα χρειάστηκε να κάνει χρήση των γνώσεών του σε δύο συμπολίτες σε περιστατικό που σημειώθηκε στην πλατεία Χατζή.

 

Θεώρηση αδειών κυκλοφορίας αγροτικών μηχανημάτων αραβοσίτου και σιτηρών

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει ότι σύμφωνα με την υπ’ αρ. 55491/1782/22-06-2016 απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου (ΑΔΑ: Ω8927Λ9-ΞΝΠ), επιτρέπεται για την περιοχή της Π.Ε. Ιωαννίνων, στους κατόχους αγροτικών προϊόντων η αυθημερόν μεταφορά σιτηρών και αραβοσίτου από τους χώρους συλλογής (αγρούς) προς τα κέντρα συγκέντρωσης, τους χώρους αποθήκευσης ή τα εργοστάσια επεξεργασίας αυτών με χρήση φορτηγών Ι.Χ. και ογκομετρικών οχημάτων μεταφοράς (σιλό) που συνοδεύουν θεριζοαλωνιστικές μηχανές κατά τη χρονική περίοδο συγκομιδής τους που ορίζεται από 01/07/2016 έως 31/12/2016.

Παρακαλούνται οι κάτοχοι Αγροτικών Μηχανημάτων μεταφοράς αραβοσίτου και σιτηρών (ΣΙΛΟ και ΧΥΔΗΝ) με πινακίδες ΑΜ Ιωαννίνων, να προσέλθουν στην παραπάνω Υπηρεσία προκειμένου να θεωρηθούν οι άδειες κυκλοφορίας τους για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Για τη θεώρηση, πρέπει να προσκομιστούν τα παρακάτω: Άδεια Κυκλοφορίας του Μηχανήματος, Άδεια Κυκλοφορίας Θεριζοαλωνιστικής μηχανής που συνοδεύουν, Βεβαίωση καλής λειτουργίας ταχογράφου από εξουσιοδοτημένο τεχνίτη, Βεβαίωση καλής λειτουργίας από Εξουσιοδοτημένο Συνεργείο (ΣΙΛΟ) ή Δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ (ΧΥΔΗΝ), καθώς και Ηλεκτρονικό Παράβολο 10,00€ για Θεώρηση άδειας κυκλοφορίας Αγροτικού Μηχανήματος (ΚΩΔ.: 1430).

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε αναζητήστε την εν λόγω απόφαση στο διαδίκτυο ή απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 2651364479 ή 2651364120 -κα Σταυράτη Αγγελική ή κα Μπάρκα Δήμητρα.