image description

ΠΑΣ Γιάννινα 8 Ιουλίου 1966-ΠΑΣ Γιάννινα 8 Ιουλίου 2021! Ο “Άγιαξ της Ηπείρου” γίνεται σήμερα 55 ετών και συνεχίζει να γράφει ιστορία, αφού μισό αιώνα και κάτι μετά, παραμένει ένα από τα ορόσημα της πόλης.

Ιστορική αναδρομή

Ο ΠΑΣ Γιάννινα προήλθε από τις διαδοχικές συγχωνεύσεις Ατρομήτου, Αβέρωφ και Ολυμπιακού, με τους παράγοντες της τότε εποχής να παραμερίζουν τις αντιπαλότητές τους, που είχαν και πολιτική αφετηρία μιας και ο Ατρόμητος ήταν ομάδα που παραδοσιακά εκπροσωπούσε την αριστερά και ο Αβέρωφ τη δεξιά παράταξη.

Όμως στη δεκαετία του ’60 είχε αρχίσει να γίνεται φανερό ότι ο κατακερματισμός δυνάμεων στο γιαννιώτικο ποδόσφαιρο δεν επέτρεπε στις ομάδες να βρεθούν σε υψηλό επίπεδο. Το 1962 με την υπ’ αριθμό 398/27-9-1962 απόφαση του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων επικυρώθηκε η συγχώνευση των ομάδων Ατρόμητος και Ολυμπιακός και η νέα ομάδα είχε την ονομασία «Αθλητικός Όμιλος Ιωαννίνων – Α.Ο.Ι.».

Εκτός συγχώνευσης είχε μείνει η τρίτη μεγάλη ομάδα της πόλης, ο Αβέρωφ, ο οποίος «ενέδωσε» το 1966. Στις 20 Απριλίου 1966 η γενική συνέλευση των μελών του Αβέρωφ που έγινε στην «Όαση» αποφάσισε τη συγχώνευση και το ίδιο έκανε στη συνέχεια και ο ΑΟΙ. Οι δύο ομάδες αγωνίζονταν στη Β’ Εθνική και προκειμένου να μη χρειαστεί να υποβιβαστούν στη Γ’ Εθνική για να ξεκινήσουν από την αρχή την προσπάθεια ανόδου, ο ΑΟΙ μετονομάστηκε σε ΠΑΣ Γιάννινα και ο Αβέρωφ έγινε ΠΑΣ Μπιζάνι με στόχο να αποτελέσει τον «προθάλαμο» για τη μεγάλη ομάδα.

Έτσι στις 30 Ιουνίου 1966 ο δικηγόρος Πύρρος Ναθαναήλ ως πληρεξούσιος δικηγόρος του «Αθλητικού Ομίλου Ιωαννίνων» κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων την υπ’ αριθμό καταθέσεως 307/66 αίτηση για την έγκριση του νέου τροποποιημένου καταστατικού με την νέα ονομασία «Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ» και ζητήθηκε να εκδοθεί αμέσως απόφαση για να μπει η νέα ομάδα στην κλήρωση του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής.

Η συζήτηση της αίτησης έγινε στις 6 Ιουλίου 1966 και στις 8 Ιουλίου 1966 εκδόθηκε η υπ’ αριθμό 366/8-7-1966 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων που ενέκρινε την τροποποίηση του καταστατικού και τη μετονομασία του Α.Ο.Ι σε ΠΑΣ Γιάννινα. Η απόφαση αυτή καταχωρήθηκε στο βιβλίο σωματείων του Πρωτοδικείου στις 2 Αυγούστου 1966 με αριθμό μητρώου 929/2-8-1966 και το σωματείο έφερε την ονομασία «Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ».

Πρώτος Πρόεδρος της νέας ομάδας ήταν ο Περικλής Γιαννής ενώ η πρώτη εμφάνιση, ήταν εναντίον του Ολυμπιακού Πειραιώς σε ένα φιλικό παιχνίδι, λόγω της μεταγραφής του Γιώργου Σιόντη.

«Το ποδόσφαιρο της Ηπείρου βρήκε στον ΠΑΣ Γιάννινα την άξια εκπροσώπηση του. Για πολλά χρόνια ο Αβέρωφ και ο Ατρόμητος προσπαθούσαν να διακριθούν χωρίς όμως επιτυχία. Αυτό συνέβαινε μέχρι το 1966, γιατί το καλοκαίρι αυτού του χρόνου οι φίλαθλοι που έβλεπαν τις ποδοσφαιρικές δυνάμεις τις περιοχής να χάνονται άδικα, παραμέρισαν τα προσωπικά κι ενώθηκαν δημιουργώντας τον ΠΑΣ, την ομάδα που έμελλε να συγκεντρώσει μέσα σε λίγα χρόνια τον καθολικό θαυμασμό. Από την περίοδο 1966-’67 ο ΠΑΣ άρχισε την μεγάλη του προσπάθεια για την άνοδο του στην Ά Εθνική…» [Γιάννης Διακογιάννης, «100 χρόνια ποδόσφαιρο»]

02.10.1966: Το πρώτο επίσημο παιχνίδι

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα έγινε για τον θεσμό του κυπέλλου Ελλάδος στις 2 Οκτωβρίου 1966 με την Πίνδο Κόνιτσας. Ο νεοσσός τότε ΠΑΣ κέρδισε με 4-0 με γκολ που πέτυχαν οι Τσιούρης (10’), Τσουρλίδας (50’), Οικονομίδης (55’) και Καναρινής (62’).

1966: Η πρώτη συμμετοχή σε πρωτάθλημα

Ο νεογέννητος ΠΑΣ συμμετείχε την περίοδο 1966-’67 στον Ά όμιλο (απ’τους 3) της Β’ Εθνικής παίρνοντας τη θέση του Α.Ο.Ιωαννίνων, ο οποίος το καλοκαίρι του ’66 συγχωνεύτηκε με τον Αβέρωφ. Μια νέα εποχή άρχιζε για το ποδόσφαιρο της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος.

Οι πρώτοι αγώνες του ΠΑΣ Γιάννινα στο ελληνικό πρωτάθλημα είχαν ως απολογισμό:

  • 18 νίκες
  • 5 ισοπαλίες
  • 11 ήττες

Απ’ την πρώτη του κιόλας παρουσία στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο ΠΑΣ Γιάννινα έδειξε ότι μπορεί άξια να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες ομάδες της Β’ κατηγορίας και ότι είναι ικανός για πολλά ακόμα. Όμως απαιτήθηκε λίγος ακόμα χρόνος για να καταφέρει ν’ ανέβει στην Α’ Εθνική.

30.10.1966: Το πρώτο παιχνίδι στο πρωτάθλημα

Ο ΠΑΣ Γιάννινα δίνει το πρώτο επίσημο παιχνίδι πρωταθλήματος της ιστορίας του. Ήταν το ματς με τον Ολυμπιακό Πατρών στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής 1966-1967 και έληξε με 3-0 υπέρ του ΠΑΣ.

Ήταν Κυριακή 30 Οκτωβρίου 1966 και στην πρώτη αγωνιστική, άνοιξε την πρώτη σελίδα της ιστορίας του με μια λαμπρή νίκη.

Δείτε το ρόστερ της πρώτης ομάδας του ΠΑΣ ΕΔΩ

Η πρώτη συμμετοχή στην Α’ Εθνική

Η περίοδος 1973-1974 καταγράφεται ως μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα, γιατί είναι η χρονιά που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική κατηγορία! Δείτε το ρόστερ εκείνης της ομάδας ΕΔΩ. Μάλιστα τις σεζόν 1975-1976 και 1977-1978 τερμάτισε στις υψηλότερες θέσεις της ιστορίας του, την 5η, κάτι που επανέλαβε και τη σεζόν 2012-2013.

Οι υποβιβασμοί στη Γ’ Εθνική

Την περίοδο 1997-98 ο ΠΑΣ Γιάννινα βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Γ΄ Εθνική, για να ακολουθήσουν άσχημες μέρες και τις σεζόν 2004-2005 και 2005-2006, με τους «κυανόλευκους» να βρίσκονται επί μία διετία στη Γ’ Εθνική. Βέβαια η κατηγορία ουδεμία σχέση έχει με την τωρινή Γ’ Εθνική, αφού τότε έπαιζαν στην κατηγορία αυτή Βέροια, Παναιτωλικός, Καβάλα, Πανθρακικός, Αγροτικός Αστέρας κ.α. Μάλιστα το 2005-2006 είχε και τον τελευταίο “εμφύλιο” της πόλης, όταν ο ΠΑΣ Γιάννινα αντιμετώπισε την Α.Ε. Γιάννενα.

Το βαλκανικό κύπελλο

Πριν το Europa League, ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε δύο ακόμα ευρωπαϊκές παρουσίες, αλλά σε μικρότερης εμβέλειας θεσμό, όπως ήταν το βαλκανικό κύπελλο. Αγωνίστηκε εκεί τις σεζόν 1979-1980 και 1993-1994.

To 1979-1980 ο ΠΑΣ Γιάννινα έδωσε τα εξής ματς:

ΠΑΣ Γιάννινα-Παρτιζάν Τιράνων 3-0

Ριέκα-ΠΑΣ Γιάννινα 2-1

Παρτιζάν Τιράνων-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

ΠΑΣ Γιάννινα-Ριέκα 1-3

Το 1993-1994 ο ΠΑΣ Γιάννινα έδωσε τα εξής ματς:

Μπέσα-ΠΑΣ Γιάννινα 1-3

ΠΑΣ Γιάννινα-Μπέσα 2-0

ΠΑΣ Γιάννινα-Σαμσουνσπόρ 0-3

Σαμσουνσπόρ-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

Το σήμα

Ο θρυλικός ταύρος με τη φράση ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ που υπήρχαν σε αρχαίο νόμισμα που βρέθηκε στις ανασκαφές της Δωδώνης, αποτελούν το σήμα του ΠΑΣ Γιάννινα, που περιγράφεται ως εξής στο ιδρυτικό καταστατικό: «Είναι θυρεός ή στρογγυλόν σχήμα, φέρον εντός αυτού όψιν αρχαίου Ηπειρωτικού νομίσματος και συμβόλου ενώσεως και αλληλεγγύης των απανταχού Ηπειρωτών, με απεικόνισιν του ταύρου και τας λέξεις «ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ». Επικεφαλής της απεικονίσεως είναι η φράσις «‘ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ» περιβάλλεται δε το σύνολον υπό φύλλων Ηπειρωτικής δρυός» .

14.7.2016: Το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι

Στα 50 χρόνια του ΠΑΣ Γιάννινα ήρθε και το μεγαλύτερο «δώρο» στους πολυπληθείς φιλάθλους του “Άγιαξ της Ηπείρου”. Η πολυπόθητη έξοδος στην Ευρώπη. Το «Ζωσιμάδες» μετά κόπων και βασάνων εξασφαλίζει άδεια διεξαγωγής για τη β’ προκριματική φάση του Europa League και ο ΠΑΣ υποδέχτηκε τη νορβηγική Οντ, την οποία νίκησε με 3-0 (Μιχαήλ, Ναδάλες, Ακόστα). Στο επαναληπτικό ματς, ναι μεν ηττήθηκε με 3-1, αλλά το γκολ του Κούτρη στην παράταση του έδωσε τελικά την πρόκριση παρατείνοντας την ευρωπαϊκή του παρουσία. Έτσι έπαιξε και στον Γ’ προκριματικό, όπου αντιμετώπισε την ολλανδική Άλκμααρ. Στο πρώτο ματς στην Ολλανδία ηττήθηκε με 1-0 και στο δεύτερο στο Περιστέρι στην Αθήνα με 1-2 (σκόρερ του ΠΑΣ Γιάννινα ο Κόντε). Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος αποθέωσε την ομάδα, κάνοντας τους Ολλανδούς να παραμιλάνε με την ατμόσφαιρα! Θυμηθείτε το ρόστερ της ευρωπαϊκής χρονιάς ΕΔΩ.

Τα ρεκόρ προπονητή και προέδρου

Στα 55 χρόνια ιστορίας του, η περίοδος Χριστοβασίλη συνοδεύεται από αρκετά ρεκόρ. Ο Γιάννης Πετράκης έγινε ο ρέκορντμαν προπονητής στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα τόσο σε αριθμό αγώνων όσο και σε χρονική παρουσία (5,5 χρόνια είναι μάλλον ένα ακατάρριπτο ρεκόρ), ενώ ο Γιώργος Χριστοβασίλης έκλεισε στις 3 Ιουλίου 13 χρόνια στην προεδρία της ομάδας και συνεχίζει να καταγραφεί το δικό του ρεκόρ σε χρονική παρουσία στην ηγεσία της ομάδας.

Τα φετινά γενέθλια συνδυάζονται με την εύκολη παραμονή του ΠΑΣ Γιάννινα στη μεγάλη κατηγορία και με το ξεκίνημα μιας νέας σελίδας με προπονητή τον Ηρακλή Μεταξά. Ελπίδα όλων των Ηπειρωτών φιλάθλων είναι τη νέα σεζόν να ξαναδούν την ομάδα τους ανταγωνιστική και με υψηλούς στόχους, συνεχίζοντας από εκεί που το άφησε πέρυσι με τις σπουδαίες νίκες, αλλά και την εξαιρετική πορεία στο κύπελλο.

 

[Πηγές: Ηπειρωτικός Αγών, Βαγγέλης Γυφτόπουλος, pasgiannina.gr, Γιάννης Διακογιάννης, «100 χρόνια ποδόσφαιρο»]