Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αξιολογήθηκε και συμπεριλαμβάνεται στα χίλια καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την 555η θέση σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσίευσε το Center for World University Rankings (CWUR). Παράλληλα, κατέλαβε την τέταρτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην παραπάνω κατάταξη.

Το Κέντρο Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων CWUR δημοσιεύει τη μοναδική παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων που μετρά την ποιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των φοιτητών, καθώς και το κύρος των μελών ΔΕΠ και την ποιότητα της έρευνάς τους χωρίς να στηρίζεται σε έρευνες και δεδομένα του πανεπιστημίου. Ενδεικτικά, σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη κατάταξη βασίζεται σε δείκτες όπως: ποιότητα της εκπαίδευσης, επαγγελματική αποκατάσταση αποφοίτων, ποιότητα προγραμμάτων σπουδών, αριθμός δημοσιεύσεων, απήχηση δημοσιεύσεων, αριθμός αναφορών, h-index, διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Ψηλότερα από όλα έφτασε το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, που βρίσκεται στη 297η θέση, ενώ ακόμη στη λίστα είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (439), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (513), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (555), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (644), το Πανεπιστήμιο Πάτρας (650) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (919).

Όσο για την κορυφή, πίσω από το Χάρβαρντ βρίσκονται το Στάνφορντ και το MIT. Από τα 1.000 πανεπιστήμια που μπήκαν στη λίστα, τα 224 βρίσκονται στις ΗΠΑ, 90 είναι στην Κίνα, 74 στην Ιαπωνία και 65 στη Μ. Βρετανία.

Για την κατάταξη αυτή το CWUR χρησιμοποιεί οχτώ δείκτες, ανάμεσά τους η ποιότητα εκπαίδευσης, η απασχόληση των αποφοίτων και η επιρροή. Στην Ευρώπη, πίσω από το Κέμπριτζ και την Οξφόρδη, την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, το University College London και το Imperial College London.

Τα 10 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο για το 2016:

1. Χάρβαρντ

2. Στάνφορντ

3. MIT

4. Κέμπριτζ

5. Οξφόρδη

6. Κολούμπια

7. Μπέρκλεϊ

8. Πανεπιστήμιο Σικάγο

9. Πρίνστον

10. Γέιλ

Η νέα αυτή διάκριση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έρχεται να επιβεβαιώσει την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται στο τοπικό μας ΑΕΙ το οποίο σε πείσμα των καιρών και των οικονομικών κυρίως δυσκολιών που αντιμετωπίζει καταφέρνει να στέκεται ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια, όχι μόνο μέσα στη χώρα αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η διάκριση αυτή του CWUR άλλωστε είναι μία από τις πολλές που έχει λάβει μόνο τον τελευταίο χρόνο το πανεπιστήμιο μας κάτι που δείχνει την αν όχι ανοδική τουλάχιστον σταθερή πορεία του στην εκπαίδευση του μελλοντικού επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

«Βρισκόμαστε 30 θέσεις πιο ψηλά από πέρσι. Αυτή η επιτυχία πιστώνεται σε όλους. Την πρυτανεία, του καθηγητές, του διδακτορικούς, τους μεταπτυχιακούς, του φοιτητές και το διοικητικό προσωπικό του πανεπιστήμιου μας», είπε ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης σε δηλώσεις του.

«Είναι τιμή για την πόλη. Φανταστείτε αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση που θα βρισκόμασταν σήμερα. Λειτουργούμε με ελάχιστους πόρους και κρατάμε υψηλά το επίπεδο της εκπαίδευσης, της φοιτητικής μέριμνας και τις έρευνας», πρόσθεσε ο αναπληρωτής πρύτανη, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Αναμνηστική Συλλογή

Ο κ. Καψάλης επ’ ευκαιρίας της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για την διάκριση του πανεπιστήμιου αναφέρθηκε και στην δημιουργία μιας συλλογής αναμνηστικών αντικειμένων η οποία είναι πια στη διάθεση του κοινού.

Αυτή φέρει το έμβλημα του πανεπιστημίου, το όνομά τους καθώς και δύο νέα λογότυπα που δημιουργήθηκαν για την προβολή και την προώθηση του πανεπιστημίου.

«Είναι μια καλαίσθητη, ποιοτική και με χαμηλή τιμή αναμνηστική συλλογή από καπέλα, τετράδια, κούπες, μπλούζες κ.α. που μπορούν να προμηθευτούν όλοι όσοι επιθυμούν», σημείωσε ο κ. Καψάλης.

Να σημειωθεί πως τα συλλεκτικά αντικείμενα μπορούν να προμηθεύονται καθημερινά όσοι το επιθυμούν από το βιβλιοπωλείο του Πανεπιστημίου καθώς κι όταν υπάρχουν ορκωμοσίες και συνέδρια στους χώρους που αυτά διοργανώνονται.

Τέλος ο Πρύτανης ανακοίνωσε και τη λειτουργία της νέας ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου η οποία για λίγο χρονικό διάστημα θα λειτουργεί παράλληλα με την ήδη υπάρχουσα.

[Πηγή: neoiagones.gr]