Για τις συμβατικές σχέσεις του ΠΕΑΚΙ με την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, μίλησε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ, Σπύρος Πάικας. Βασικό θέμα ήταν οι οικονομικές συναλλαγές, βάσει της νέας σύμβασης που υπογράφηκε τέλη Μαρτίου, ζητώντας από την ΠΑΕ να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να τις υπενθυμίζει, ενώ προχώρησε και στην πρόταση προς την ΠΑΕ, η οποία έχει τη σύμφωνη γνώμη και του Υπουργού κ. Κοντονή, ο ΠΑΣ να φτιάξει έδρα στο ΠΕΑΚΙ!

Αναλυτικα:

«Αποφασίσαμε ότι μετά από 1 χρόνο στο τιμόνι του ΠΕΑΚΙ, είναι η κατάλληλη στιγμή να τοποθετηθούμε δημόσια και να εκφράσουμε την άποψή μας για τη συνεργασία, γιατί διαδίδονται διάφορα. Η σχέση μας ποτέ δεν είχε βγει επισήμως στη δημοσιότητα. Έχοντας συμβάλει κι εμείς στο να διεξαχθεί το παιχνίδι αύριο, έχουμε δικαίωμα να τοποθετηθούμε.

Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στην ομάδα για τη μεγάλη επιτυχία και ευχόμαστε καλή δύναμη και ακόμα περισσότερες δόξες στο μέλλον.

Παραλάβαμε μία σύμβαση προερχόμενη από την προηγούμενη διοίκηση που είχε διάρκεια μέχρι 31/12/2016. Αυτή η σύμβαση είχε ατέλειες και κατά ομολογία και του νομικού εκπροσώπου του ΠΑΣ Γιάννινα αυτό, γιατί έγινε βιαστικά για να εξασφαλιστεί η αδειοδότηση πέρυσι. Είχαμε συμφωνήσει να φτιάξουμε νέα σύμβαση από το μηδέν που θα διασφαλίζει όλες τις πλευρές.

Δυστυχώς παρά τις οχλήσεις μας, φτάσαμε στο παρά ένα, 2 μέρες πριν την άδεια για την τρέχουσα σεζόν για να υπογραφεί η νέα σύμβαση 2016-2017, που είχε και τη συγκατάθεση του κ. Δημητρίου. Στη σύμβαση που τρέχει, έχουμε καταφέρει να ρυθμίσουμε και τις παλαιές οφειλές (παραλάβαμε μία αγωγή για οφειλές 60.000 ευρώ που θα εκδικαζόταν τον Σεπτέμβριο του 2016). Στη νέα σύμβαση έπρεπε να ρυθμίσουμε και τις προηγούμενες οφειλές και να κάνουμε τη νέα συμβατική σχέση. Βασικό κριτήριο ήταν να προασπίσουμε τα συμφέροντα του ΠΕΑΚΙ, αλλά και την ΠΑΕ για να εξασφαλίσει την αδειοδότηση για φέτος.

Σαφώς η διαπραγμάτευση δεν ήταν εύκολη, αλλά διασφαλίζει και τις δύο πλευρές. Αναγνωρίστηκε και δημοσίως η συμβολή του ΠΕΑΚΙ απ’ όλους όσοι εμπλέκονται θεσμικά, τον πρόεδρο της ΠΑΕ, τον νομικό της σύμβουλο κτλ.

Όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η εκάστοτε διοίκηση του ΠΕΑΚΙ δεν είμαστε μόνο οπαδοί της ομάδας, αλλά έχουμε την ευθύνη να διοικήσουμε και είμαστε νομικά υπόλογοι. Ως φυσικά πρόσωπα και ως διοίκηση ελεγχόμαστε για τις συμβάσεις μας. Όσο και να αγαπάμε τον ΠΑΣ, πάνω απ’ όλα προέχει η νομική μας διασφάλιση.

Μέχρι σήμερα, από τέλη Μάρτη που υπογράφηκε η σύμβαση, είχαμε να τηρήσουμε από την ΠΑΕ τα οφειλόμενα που ρυθμίστηκαν. Δυστυχώς θα έπρεπε να υπενθυμίζουμε αυτές τις υποχρεώσεις, γιατί τα κόστη είναι μεγάλα.

Θα περιμέναμε μία ξεκάθαρη ανταπόκριση και περιμένουμε στην πορεία αυτό να αλλάξει.

Παρά τις δυσλειτουργίες, στην κρίσιμη ώρα και παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι θα διεξαχθεί το πρώτο ματς στους Ζωσιμάδες, εγώ είχα επιφυλάξεις ότι το Στάδιο έχει τις προδιαγραφές. Ο έλεγχος του κ. Δημητρίου έφερε τις επισημάνσεις του και όπως είπε με λύπη διαπίστωσε ότι κάνει τις ίδιες επισημάνσεις όπως το 2013 που είχε κάνει πάλι τον έλεγχο.

Με πρωτοβουλία μας έγιναν παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο πίσω από τις κερκίδες. Δώσαμε αγώνα δρόμου για να καταφέρουμε να διεξαχθεί ο αγώνας στα Γιάννενα. Η συνεισφορά του ΠΕΑΚΙ ήταν καταλυτική. Η ΠΑΕ αρνούταν να αναλάβει το κόστος. Έπρεπε να είναι ευθύνη της ΠΑΕ και όχι να το επιβαρυνθεί δημόσιος φορέας.

Η σημερινή παρέμβαση γίνεται για να εκφραστούμε δημόσια. Δεν υπάρχει αντιδικία με την ΠΑΕ, επιδιώκουμε άλλο επίπεδο σχέσεων και αυτά που συμφωνήσαμε να τηρούνται, χωρίς να παίζουμε το ρόλο του μπαμπούλα. Οι έλεγχοι και η εποπτεία είναι σε άλλο επίπεδο πλέον.

Ο ΠΑΣ είναι σε απόλυτη προτεραιότητα, αλλά και το ΠΕΑΚΙ θέλει να είναι σε προτεραιότητα, για να μην ακολουθούμε κι εμείς τη δικαστική οδό, όπως οι προηγούμενοι.

 

Να φτιάξει έδρα στο ΠΕΑΚΙ ο ΠΑΣ

Και ο κ. Πάικας προχώρησε και στην πρότασή του για «σπίτι» του στίβου στο «Ζωσιμάδες» και ποδοσφαιρικό γήπεδο χωρίς ταρτάν και προπονητικό κέντρο στο ΠΕΑΚΙ. «Προσωπική μου σκέψη είναι να μετακομίσουν όλες οι δραστηριότητες της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα στο ΠΕΑΚΙ. Ο κ. Χριστοβασίλης μου είχε μεταφέρει αυτή τη σκέψη, ο κ. Κοντονής βρήκε την πρόταση ενδιαφέρουσα. Τους μεταφέρθηκε και στην ΠΑΕ και είναι στο χέρι της ΠΑΕ και του υπουργείου αν θα προχωρήσουν σε συνεργασία. Είναι μία πρόταση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Με την ανακατασκευή του ταρτάν στο «Ζωσιμάδες» δεν μπορεί το Στάδιο να φιλοξενεί και τις δύο διοργανώσεις. Το Στάδιο πρέπει να γίνει στέγη του στίβου και το ΠΕΑΚΙ του ποδοσφαίρου με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, αλλά δεν εννοούμε δέσμευση όλου του ΠΕΑΚΙ. Τολμάμε να ανοίξουμε κάποια θέματα όπως βλέπετε, αλλά είναι θέμα άλλων αν θα προχωρήσουν.

Στη συνέχεια ο κ. Πάικας δέχτηκε ερωτήσεις:

Για το αν συνεχίσει να υφίσταται πρόβλημα με τις πληρωμές του ΠΑΣ στο Στάδιο, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα: «Λύση τα εξώδικα δεν αποτελούν. Προκύπτουν από τη σύμβαση ποιες είναι οι νομικές επιπτώσεις. Δεν υπάρχουν σοβαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΠΑΕ προς το ΠΕΑΚΙ. Δεν θα πρέπει να γίνονται όμως οι πληρωμές κατόπιν οχλήσεων. Αυτό ζητάμε εμείς ως το καλοκαίρι του ’17. Αυτά που συμφωνήσαμε γίνονται μεν, αλλά με πίεση. Αλλά εμείς δεν είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε».

Για το που πάνε τα λεφτά που πληρώνει ετησίως ο ΠΑΣ, που έχει αναλάβει και τη συντήρηση του χόρτου στο «Ζωσιμάδες»: «Τα λειτουργικά είναι πολύπλευρα. Για παράδειγμα ο φωτισμός του Εθνικού Σταδίου ή τα αποδυτήρια του ΠΕΑΚΙ. Πρώτη φορά προβλέφθηκε ξεχωριστός μετρητής ρεύματος στα αποδυτήρια για να γνωρίζουμε τι καταναλώνεται και ποιος  το πληρώνει.

Για τους αγωνιστικούς χώρους του ΠΕΑΚΙ επιβαρύνεται το ΠΕΑΚΙ, όπως και για την καθαριότητα. Άρα επιστρέφονται κατά μία έννοια στην ΠΑΕ τα χρήματα που πληρώνει».

Για το ποιος θα αναλάβει το κόστος ενός νέου γηπέδου στο ΠΕΑΚΙ: «Το κόστος νέου γηπέδου αποκλειστικά η ΠΑΕ. Μόνο με τη δική του συναίνεση και χρηματοδοτική υποστήριξη μπορεί να προχωρήσει κάτι τέτοιο. Έχει πει ο κ. Χριστοβασίλης σε ανύποπτο χρόνο, ότι είναι κρίμα να εκμεταλλεύονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία άλλες περιοχές και όχι εμείς».

Για το ότι μία επένδυση γηπέδου απαιτεί και εμπορικές χρήσεις: «Μία ΠΑΕ λογικά θα θελήσει και εμπορικές χρήσεις. Θα υπάρχει μία σύμβαση παραχώρησης κάποιων ετών, αλλά θα γίνει διαπραγμάτευση και επί αυτού. Εγώ απλώς προκαλώ έναν διάλογο και με την άδεια του Υπουργού, που το μετέφερε ο ίδιος και στον ΠΑΣ. Εμπορικοί χώροι μπορούν να γίνουν αν φύγει το ταρτάν από το ΠΕΑΚΙ. Δεν βλέπω γιατί θα χρειαζόταν να φύγουν τα γήπεδα μπάσκετ, τένις, κτλ.

Για το αν υπάρχουν άλλα έσοδα: «Σαφώς και διαχειριζόμαστε κι άλλα χρήματα, πλην του ΠΑΣ Γιάννινα. Και από τη χρήση υπολοίπων χώρων στο ΠΕΑΚΙ και το ΕΑΝΚΙ. Είναι πέραν του τακτικού προϋπολογισμού, τα απαιτούμε και τα διαχειριζόμαστε».

Για το αν καλύπτεται το κόστος συντήρησης ενός «σπιτιού του στίβου» χωρίς τον ΠΑΣ: «Με αυτήν την πρόταση και αν προχωρήσει για να γίνει σπίτι του στίβου, κι άλλοι φορείς θα ενσκήψουν πάνω σε αυτό, γιατί θα μπει ταρτάν τελευταία γενιάς».

Για το ότι οι επισημάνσεις του κ. Δημητρίου ήταν δαπανηρές, κυρίως λόγω των φθορών που προκαλούνται κάθε χρόνο στα καθίσματα: «Οι οπαδοί που προκαλούν τις φθορές πρέπει να απαιτεί τα χρήματα η ΠΑΕ. Όμως, ογωνιστικός χώρος, η σήμανση, ο περίβολος, τα αποδυτήρια είχαν επισημανθεί και στο παρελθόν από τον κ. Δημητρίου.».

Για το αν ζητήθηκε από τη ΓΓΑ εισήγηση της διοίκησης του ΠΕΑΚΙ για τα τελευταία έργα και τι εισηγήθηκε το ΠΕΑΚΙ: «Υπήρξε αλληλογραφία με το υπουργείο, η θέση μας κατά πλειοψηφία, ήταν να γίνουν τα έργα. Το ΠΕΑΚΙ πήρε την τελική απόφαση κατά πλειοψηφία, αυτό δεν είναι μεμπτό. Αλλά η απόφαση μας δεσμεύει όλους, ανεξάρτητα τι ψήφισαν».