Γεμάτοι αισιοδοξία και ελπίδες πως θα καταφέρουν να ανεβάσουν την Ελλάδα σε ένα σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αναχώρησε η τετράκωπος ανδρών (Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας, Γιάννης Χρήστου και Διονύσης Αγγελόπουλος) για τη Βραζιλία χθες το απόγευμα. Το 2012 στο Λονδίνο βρέθηκαν μόλις μια «ανάσα» από το πολυπόθητο μετάλλιο, καθώς για οχτώ δευτερόλεπτα έχασαν το χάλκινο και τερμάτισαν στην 4η θέση. Τώρα, ήρθε η ώρα να πάρουν το αίμα τους πίσω…

Ο Γιάννης Τσίλης και ο Γιώργος Τζιάλλας μίλησαν για την τιμή και την περηφάνια που νιώθουν που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο μεγάλο γεγονός του καλοκαιριού με την τετράκωπο ανδρών και για το «εισιτήριο» που πήραν πριν έναν χρόνο περίπου για το θεσμό, όταν και τερμάτισαν στην 3η θέση του μικρού τελικού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Εγκμπελέτ (Γαλλία).

Επίσης, οι δύο Γιαννιώτες κωπηλάτες σχολιάζουν τα δυνατά τεστ που έδωσαν σε Ευρωπαϊκό (Γερμανία) και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Ελβετία) φέτος, όπου κατέκτησαν την 5η και 6η θέση αντίστοιχα, ενώ αποκάλυψαν αν θα πραγματοποιήσουν τελικά τη σκέψη που είχαν κάνει μετά τους αγώνες του Λονδίνου, να αποσυρθούν από το άθλημα και τους λόγους που οδηγούνται σε μία τέτοια απόφαση.

Αναλυτικά, όσα είπαν στο sport-fm.gr και τους Κάτια Πετροπούλου και Μάριο Δεριζιώτη

Έφτασε η ώρα που αναχωρείτε για το Ρίο. Ποια είναι τα συναισθήματά σας;

Γιάννης Τσίλης: «Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Από τη μία νιώθουμε πολύ μεγάλη χαρά που καταφέραμε για ακόμη μια φορά να πάμε σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Από την άλλη, επειδή έχουμε περάσει πάρα πολύ μεγάλη πίεση τα τελευταία χρόνια της προετοιμασίας, ήταν πολύ δύσκολα μετά την επιστροφή μας από το Λονδίνο, έχουμε κουραστεί πάρα πολύ και θα θέλαμε να αποδώσουμε ό,τι καλύτερο έχουμε κάνει στην προπόνηση και να γυρίσουμε ικανοποιημένοι».

Γιώργος Τζιάλλας: «Μετά το 2012, είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κι ειδικά σε ένα τόσο μακρινό ταξίδι, όπως στη Βραζιλία. Θέλουμε πάρα πολύ να κυνηγήσουμε ένα μετάλλιο και να το κατακτήσουμε. Αυτός είναι και ο στόχος των ατόμων που επιστρέψαμε και δουλέψαμε ξανά μαζί σε αυτή τη βάρκα. Ευελπιστούμε να γυρίσουμε με τα χαμόγελα ζωγραφισμένα στο πρόσωπο».

Πήρατε το «εισιτήριο» για το Ρίο πριν από περίπου ένα χρόνο. Πώς νιώθατε τότε, που προκριθήκατε στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Τσίλης: «Ήταν μια ανταμοιβή των προσπαθειών μας. Ξέραμε ότι μπορούσαμε να προκριθούμε. Πήραμε οριακά το «εισιτήριο», προς τις τελευταίες θέσεις, όμως αυτό δε λέει κάτι, γιατί ήμασταν όλοι πάρα πολύ κοντά, από τον 1ο μέχρι τον 12ο, είναι ελάχιστα τα δευτερόλεπτα που μας χωρίζουν. Όλα θα κριθούν τώρα και θα φανεί ποιος έχει κάνει καλύτερη προετοιμασία».

Τζιάλλας: «Ήταν από τους πιο δύσκολους αγώνες τα τελευταία χρόνια, αυτός στη Γαλλία, και για εμάς ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία. Δεν ήμασταν στην καλύτερη φυσική κατάσταση, ο ανταγωνισμός ήταν πολύ έντονος, αλλά καταφέραμε και διεκδικήσαμε την πρόκριση με το σπαθί μας,. Τώρα στους Ολυμπιακούς είμαστε 13 βάρκες, είναι όλες πάρα πολύ γρήγορες, παίζεται σε ένα δευτερόλεπτο η διαφορά κι αυτό θέλει μεγάλη προσοχή. Έχουμε δουλέψει σκληρά πάνω σε αυτό και πιστεύουμε ότι θα πάνε όλα καλά».

Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας έγινε στο Σχινιά και στην Καστοριά. Καταρχάς, πόσες ώρες προπόνηση κάνατε προκειμένου να είστε 100% έτοιμοι και κατά δεύτερον, ποιες ήταν οι συνθήκες;

Τσίλης: «Η χειμερινή προετοιμασία είναι συνήθως πάρα πολύ δύσκολη, γιατί περιλαμβάνει μεγάλο όγκο προπόνησης. Προπονούμασταν καθημερινά περίπου 8 ώρες-4 το πρωί και 4 το απόγευμα. Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν πάρα πολύ φέτος στο Σχινιά, οπότε μπορέσαμε και βγάλαμε πολλά χιλιόμετρα με τη βάρκα κι αυτό μας βοήθησε να δέσουμε μεταξύ μας καλύτερα. Από αρχές Ιουνίου ήμασταν στην Καστοριά, όπου πάλι μας ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες. Ο όγκος της προπόνησης έπεσε λίγο, αλλά αυτομάτως ανέβηκε η ένταση. Ήταν δύσκολη γενικά η προετοιμασία, ειδικά το χειμώνα. Νιώθουμε έτοιμοι γιατί δεν υπήρχαν ούτε τραυματισμοί, ούτε χάσαμε πολλές προπονήσεις. Νιώθαμε καλά όλη τη χρονιά, ήμασταν συγκεντρωμένοι στο στόχο μας και δουλέψαμε όσο το δυνατόν καλύτερα γινόταν».

Το 2012 τερματίσατε στην 4η θέση στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Τι είναι αυτό που κρατάτε από τη συμμετοχή σας εκεί, το οποίο θα λειτουργήσει υπέρ σας τώρα;

Τζιάλλας: «Κανένας αγώνας δεν ήταν εύκολος και ειδικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, που γίνονται μεγάλες ανατροπές. Υπάρχουν πληρώματα που διεκδικούν χρυσά μετάλλια και τελικά βρίσκονται εκτός βάθρου. Εμείς θα κοιτάξουμε να πάνε όλα κατ’ ευχήν και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Είναι τρεις κούρσες πολύ δυνατές, έχουμε μεγάλη εμπειρία. Τόσα χρόνια είμαστε στη βαριά κατηγορία, όπου οι καλύτεροι αθλητές όλου του κόσμου βρίσκονται εκεί και πιστεύουμε πως θα ανταπεξέλθουμε όπως στο Λονδίνο και ακόμα καλύτερα».

Τότε, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου ήσασταν ένα βήμα πριν εγκαταλείψετε το άθλημα, όμως επιστρέψατε γιατί είχατε δηλώσει πως έχετε απωθημένο ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Ανάλογα πως θα πάνε τα πράγματα στο Ρίο τώρα, εξακολουθείτε να κάνετε την ίδια σκέψη;

Τσίλης: «Δεν θα εξαρτηθεί αυτό από το πως θα πάνε τα πράγματα στο Ρίο. Είτε φέρουμε κάποιο μετάλλιο είτε όχι, έαν ευνοηθούμε από τις συγκυρίες που θα επακολουθήσουν, π.χ. επαγγελματική αποκατάσταση ή πως θα αισθανόμαστε εμείς ψυχολογικά, πολύ ευχαρίστως μπορεί να συνεχίσουμε. Διαφορετικά, επειδή έχουμε κουραστεί πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια και από την προπόνηση και από την κοινοβιακή ζωή που κάνουμε εδώ και 15 χρόνια, μπορεί είτε να διακόψουμε, είτε να κάνουμε μια παύση, είτε να συνεχίσουμε για ένα χρόνο ακόμα. Δεν ξέρω… Προς το παρόν, σκεφτόμαστε μόνο το στόχο μας τώρα στο Ρίο».

Το μεγαλύτερο κίνητρο για το μετάλλιο ποιο είναι;

Τζιάλλας: «Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι φυσικά το ίδιο το μετάλλιο. Πέρα από την επιστροφή που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, δουλέψαμε σε μεγαλύτερο όγκο προπόνησης. Αυτό μας βελτίωσε αρκετά και στην τεχνική μας, αλλά και στην κατάσταση του οργανισμού να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες του αγώνα. Και γενικά έχουμε μεγάλο πείσμα, γιατί χάσαμε το μετάλλιο για λίγο στο Λονδίνο κι αυτό μας έβαλε σε σκέψεις. Έτσι, είπαμε να κάνουμε την προσπάθειά μας να το διεκδικήσουμε την επόμενη φορά και τα τέσσερα αυτά χρόνια πέρασαν πολύ γρήγορα τελικά. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή που αποχωρούμε για τη Βραζιλία και πάμε να το κατακτήσουμε».

Τσίλης: «Είναι ένα όνειρο ζωής για εμάς το μετάλλιο, όπως είναι και για κάθε αθλητή που βρίσκεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ένα τεράστιο στοίχημα που έχουμε βάλει με τον εαυτό μας και θα προσπαθήσουμε να το καταφέρουμε».

Υπάρχουν αντίπαλοι που σας φοβίζουν;

Τσίλης: «Δε θα έλεγα ότι μας φοβίζει κάποιος, αλλά υπάρχουν πολύ δυνατοί αντίπαλοι στο άθλημά μας, όπως οι Βρετανοί και οι Αυστραλοί, οι οποίοι είναι στις πρώτες θέσεις συνήθως, αλλά κι εμείς δεν είμαστε πολύ μακριά από αυτούς. Ξέρουμε πολύ καλά ότι με μια πολύ δυνατή κούρσα θα τους κοντράρουμε στα ίσα».

Φέτος, στο Ευρωπαϊκό στη Γερμανία πήρατε την 5η θέση κι έπειτα στο Παγκόσμιο στην Ελβετία την 6η. Σας προβλημάτισε ότι δεν ήσασταν μέσα στην τριάδα;

Τζιάλλας: «Πήγαμε σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με δύσκολες συγκυρίες. Καταφέραμε μπήκαμε στον τελικό, με τις δύσκολες συνθήκες που υπήρχαν στο στίβο. Την επόμενη μέρα που «τρέχαμε» πάλι δεν άλλαξε κάτι. Αυτό μας παίδεψε ακόμα περισσότερο. Υπήρχαν μεν κάποιες ευνοϊκές διαδρομές και κάποιες βάρκες πήγαν πιο γρήγορα. Εμείς δε το καταφέραμε αυτό, όμως, δεν απογοητευτήκαμε, γιατί έχουμε μάθει στον πρωταθλητισμό και να χάνουμε και να νικάμε. Στο Παγκόσμιο που ήρθαμε έκτοι, ανεβήκαμε πολύ ψυχολογικά, γιατί το θέλαμε πάρα πολύ. Έλειπε μόνο μία βάρκα από αυτές που θα αντιμετωπίσουμε στο Ρίο. Κάναμε μια «δοκιμή», δε μας βγήκε, όμως, στον τελικό. Για εμάς ήταν δύο αγώνες δοκιμασίας για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Αρκετοί είναι οι αθλητές που προτίμησαν να μην ταξιδέψουν στη Βραζιλία τώρα, λόγω των κρουσμάτων εγκληματικότητας και του ιού Ζίκα. Σας ανησύχησαν εσάς αυτά;

Τσίλης: «Εμάς συγκεκριμένα όχι. Θέλουμε τόσο πολύ να αγωνιστούμε στους Ολυμπιακούς και να διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο. Προσπαθούμε τόσα χρόνια και δεν υπήρχε ούτε μία περίπτωση να εγκαταλείψουμε τελευταία στιγμή. Έχουμε χύσει τόνους ιδρώτα και δεν θα έπρεπε να πάνε χαμένοι».

Για τους στόχους συζητάτε μεταξύ σας;

Τζιάλλας: «Ναι και είναι συγκεκριμένοι. Τα τρία αυτά χρόνια, όπως είπε κι ο Γιάννης, ήταν κουραστικά και πολύ ψυχοφθόρα. Κάναμε μια κοινοβιακή ζωή και μας έλειπαν πράγματα από την άλλη ζωή. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά. Μόνο φαγητό, ξεκούραση, ατελείωτες ώρες προπόνησης, για να βελτιωθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και να σταθούμε αξιοπρεπώς στους Αγώνες τώρα».

Την ώρα που αγωνίζεστε τι είναι αυτό που σκέφτεστε;

Τσίλης: «Αυτό που σκεφτόμαστε είναι κυρίως θέματα τεχνικής, γιατί πρέπει να μπαίνει σωστά η δύναμη στην κωπηλασία, για να πηγαίνει γρηγορότερα η βάρκα. Λέμε κάποια πράγματα από πριν, τι να προσέξουμε, τι να κάνουμε και δουλεύουμε πάνω σε αυτό συνέχεια».

Τζιάλλας: «Πολλή συγκέντρωση, δεν κοιτάμε δεξιά και αριστερά. Είτε μια – δυο ώρες πριν την κούρσα είτε μέσα στην κούρσα είμαστε 110% αφοσιωμένοι σε αυτό που πρέπει να κάνουμε και σε αυτό που έχουμε δουλέψει. Και συνήθως όλα πάνε καλά».

Εσύ Γιάννη έχεις πει ότι δεν έχεις γούρι, όμως όλοι οι αθλητές έχουν από ένα. Οπότε επιμένω να μου πεις ποιο είναι το γούρι σου. (γέλια)

Τσίλης: «(γέλια) Κάτι σταθερό δεν έχω. Αλλά αν σε κάποιον αγώνα μου δώσουν οι φίλοι μου κάποιο πραγματάκι να το πάρω μαζί μου, τότε το παίρνω. Αυτή τη στιγμή μου έχουν δώσει οι φίλοι μου ένα βραχιολάκι, το οποίο το φοράω και θα το φορέσω και στον αγώνα».

Τζιάλλας: «Εγώ έχω ένα ”παράξενο”. Γυρνάω συνήθως το καπέλο ανάποδα στους επίσημους αγώνες. Μια συνήθεια που την ξεκίνησα από μικρός και τη συνεχίζω μέχρι και σήμερα».

Πριν τη μεγάλη μέρα πως θα «χαλαρώσετε»;

Τσίλης: «Δε θα κάνουμε κάτι διαφορετικό. Σίγουρα το άγχος θα είναι μεγάλο. Επειδή έχουμε αγωνιστεί ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και σε τελικό κιόλας, όπου όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω σου και είσαι μπροστά σε μεγάλο πλήθος κόσμου, έχουμε την αντίστοιχη εμπειρία να το διαχειριστούμε. Οπότε, σίγουρα θα είμαστε έτοιμοι για τον τελικό, αν – πρώτα ο Θεός – προκριθούμε εκεί».

Τζιάλλας: «Πιστεύω το άγχος θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε μεταξύ μας, γιατί, όπως είπα και πριν, η εμπειρία παίζει μεγάλο ρόλο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου ήταν μεγάλο μάθημα. Πάμε πιο γεμάτοι τώρα στο Ρίο κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Έχουν πει κατά καιρούς για τον Διονύση Αγγελόπουλο ότι είναι το καινούριο μέλος στο πλήρωμα, όμως, έχει ήδη τρία χρόνια μαζί σας, οπότε έχετε δέσει σαν ομάδα πλέον;

Τσίλης: «Ναι, έχουμε δέσει σαν ομάδα. Άλλωστε και με το Στέργιο τον Παπαχρήστου που ήμασταν στο Λονδίνο, δεν ήμασταν παραπάνω καιρό μαζί. Ο Διονύσης ο Αγγελόπουλος έχει κι αυτός μια ανάλογη εμπειρία, δεν έχει αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν αναπληρωματικός το 2012, αλλά έχει πολλά ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα στις «πλάτες» του, οπότε δεν υστερεί σε κάτι».