Kαλοκαίρι. Η αγαπημένη περίοδος όλων των Ελλήνων φιλάθλων, που είτε από κάποια παραλία στην οποία κάνουν τα μπάνια του λαού είτε από την δουλειά τους, ενημερώνονται διαρκώς για την πορεία της προετοιμασίας της αγαπημένης τους ομάδας και φυσικά για τα μεταγραφικά νέα. Φυσικά το καλοκαίρι αποτελεί την καλύτερη περίοδο και για τους δημοσιογράφους, που στον βωμό του κέρδους παρουσιάζουν οποιαδήποτε μεταγραφή ως «λαβράκι» ή «πύργο» και βλέπουν από τα φιλικά των ελληνικών ομάδων την νέα Μπαρτσελόνα και Μπάγερν να δημιουργούνται. Το Super-Fm.gr όμως σας παρουσιάζει τον απόλυτο οδηγό με την πραγματική σημασία της κάθε λέξης-φράσης που ακούμε κάθε καλοκαίρι και που  –σχεδόν- πάντα απέχει παρασάγγας από τα γραφόμενα.

 

«Λαβράκι»

Συνήθως με αυτήν την λέξη οι δημοσιογράφοι αναφέρονται σε μεταγραφή που πραγματοποιεί η ομάδα έναντι λίγων χρημάτων και πρόκειται για παίκτη που είναι τόσο άγνωστος, που ούτε αυτοί δεν γνωρίζουν. Το «Λαβράκι» προκαλεί  γκρίνια στο άκουσμα της είδησης ότι μεταγράφηκε στην ομάδα, καθώς ο κόσμος δεν έχει ξανακούσει ποτέ το όνομα του και υποθέτει ότι ο πρόεδρος την… έβγαλε πάλι φθηνά, όμως οι δημοσιογράφοι φροντίζουν να τους καθησυχάσουν δείχνοντας βίντεο με τα μηδαμινά γκολ που σημείωσε την αγωνιστική χρονιά που πέρασε, αλλά και παρουσιάζοντας την γνώμη ενός «ειδικού» που επισημαίνει ότι ο εν λόγω ποδοσφαιριστής θα αφήσει εποχή στην Ελλάδα.

marko-ne

Το μεγαλύτερο «Λαβράκι» στην Ελλάδα ήταν ο Μάρκο Νε, που αδιαμφισβήτητα πρόσφερε περισσότερα στον Ολυμπιακό από ότι ο Λιονέλ Μέσι

 

Χρήσιμα συμπεράσματα

Αυτή η φράση χρησιμοποιείται μόνο μετά από ανεπιτυχή αποτέλεσμα κάποιου φιλικού αγώνα ελληνικής ομάδας. Συνοδεύεται επίσης και από φράσεις του τύπου «το αποτέλεσμα του αγώνα μπορεί να ήταν η ήττα, όμως ο προπονητής έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα  εν όψει της δύσκολης συνέχειας» και αναφέρονται με υπερασπιστική διάθεση στις πολλές αλλαγές που πραγματοποίησε ο προπονητής στο παιχνίδι. Τα χρήσιμα συμπεράσματα δεν βγαίνουν ποτέ σε περίπτωση νίκης!

 

Χαφ-«Σαΐτα»

Με αυτόν τον όρο περιγράφεται ο παίκτης-μεταγραφή μιας ομάδας για τα άκρα της επίθεσης. Τις περισσότερες φορές προέρχεται από την αγορά της Λατινικής Αμερικής ή της Πορτογαλίας, το όνομα του είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό και όπως αποδεικνύεται στην εξέλιξη της αγωνιστικής χρονιάς, γνωρίζει με δυσκολία  τα βασικά του αθλήματος και το μόνο που κάνει είναι να τρέχει γρήγορα. Συνώνυμα: Τούρμπο, Βέλος.

archumbi

«Χτίζει» ομαδάρα

«Ύμνοι» των δημοσιογράφων που ακούγονται μόνο μετά την φιλική νίκη της ομάδας επί οποιοδήποτε αντιπάλου. Σε περίπτωση που η επικράτηση επέλθει με διευρυμένο σκορ (πχ 5-0) έναντι άγνωστης ποδοσφαιρικής ομάδας του εξωτερικού, γίνεται αναφορά στην καλύτερη αγωνιστική ετοιμότητα του αντιπάλου, που σίγουρα θα έχει παίξει 10 παιχνίδια περισσότερα μέχρι την συγκεκριμένη στιγμή, αλλά και στην ενίσχυση της σε σχέση με πέρυσι. Όλα αυτά συνηγορούν ότι  αυτή η νίκη αποδεικνύει ότι κάτι καλό ετοιμάζει η ομάδα εν όψει της συνέχειας . Όταν «χτίζεται» η ομαδάρα η μεταγραφική ενίσχυση περνά για λίγο στα… ψιλά από τον Τύπο και τους οπαδούς.

twente-paok

Θέλει ο παίκτης, «κλωτσάει» η ομάδα του

Η συγκεκριμένη φράση χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει μια μεταγραφική αποτυχία της ομάδας. Ο παίκτης φέρεται να έχει συμφωνήσει μάλιστα μαζί με τον ατζέντη του (που σίγουρα θα βρίσκεται στην Ελλάδα)  με την ομάδα, όμως ο σύλλογος στον οποίο ανήκει, κάνει… νερά καθώς δεν θέλει να τον χάσει με τίποτα. Τις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για παίκτη εγνωσμένης αξίας που ούτε κατά διάνοια σκέφτεται να αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, θέλει ή να παραμείνει στον σύλλογο του που παίζει σε προηγμένο πρωτάθλημα ή να μεταγραφεί σε άλλη ομάδα και απλά χρησιμοποιεί την ελληνική πρόταση για αυτόν τον σκοπό.

 

Σκληρό πόκερ

Ακόμα ένας ευρέως γνωστός μεταγραφικός όρος. Είναι κατάλληλος για εφαρμογή σε περιπτώσεις όπου η ελληνική ομάδα προσπαθεί να αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή, ο σύλλογος στον οποίο ανήκει ο εν λόγω παίκτης έχει καταστήσει σαφές ότι με ένα συγκεκριμένο ποσό και μόνο τον παραχωρεί ή αν είναι ελεύθερος ο παίκτης αξιώνει συγκεκριμένο ποσό συμβολαίου, όμως η ελληνική πλευρά σταθερή στην θέση της δεν ανεβαίνει ούτε… ευρώ. Κύκλοι της ομάδας υποστηρίζουν ότι δεν πληρώνουμε ποτέ υπεραξίες, όμως ο πρόεδρος είναι σίγουρο πως δεν θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη. Συνοδεύεται και με λέξεις όπως «ολονύκτιο θρίλερ» και «μάχη» και 9 στις 10 περιπτώσεις καταλήγει σε ναυάγιο, αφού στην ζωή ότι πληρώνεις παίρνεις.

negreanoy

Ο εικονιζόμενος έχει συμμετάσχει άθελα του σε περισσότερα «σκληρά πόκερ» και από τον Ντάνιελ Νεγκρεάνου

 

Καμικάζι πρόκρισης

Η κατάλληλη φράση για να περιγράψει την «δίψα» της ομάδας για σκορ πρόκρισης στην έδρα του αντιπάλου. Συνήθως αναφέρεται στα πρώτα επίσημα παιχνίδια της ομάδας για τα προκριματικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης στα τέλη Ιούλιου ή τις αρχές Αυγούστου  και κόντρα σε έδρες ομάδων παντελώς άγνωστων από την Μολδαβία ή το Ισραήλ. Συχνά επίσης τονίζεται ότι ο αντίπαλος βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, έχοντας νικήσει το τελευταίο πολύ δύσκολο παιχνίδι πρωταθλήματος, όμως οι παίκτες θα τα δώσουν όλα! Στην ουσία όμως χρησιμοποιείται για να τονίσει την αξία της προδιαγεγραμμένης νίκης, που από μόνη της δεν θα προκαλέσει και πολύ ενθουσμιασμό.

filiko

«Πύργος»

Χαρακτηρισμός που αποδίδεται στον παίκτη που επέλεξε η ομάδα για την κάλυψη μιας εκ των δυο θέσεων του κέντρου της άμυνας ή την θέση του φουνταριστού. Καλείται επίσης συχνά και ως «θηρίο» και πρόκειται για ψηλό παίκτη περίπου πάνω από 1 μέτρο και 85 εκατοστά και πιο αργό και από τον… προπονητή, που όμως σύμφωνα με τις προβλέψεις δεν θα μπορεί κανείς να τον νικήσει στις εναέριες μονομαχίες. Όπως αποδεικνύεται κατά 99% στην συνέχεια, ο «πύργος» είναι απλά ένας ψηλός παίκτης που είτε θα τον εκθέσει κάποιος βραχύσωμος επιθετικός στην άμυνα είτε δεν θα μπορεί να σκοράρει ούτε με… αίτηση στην επίθεση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων παικτών στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ο Αμπντεσλάμ Ουαντού και ο Ροντρίγκο Σόουζα.

oyantoy

souza

Οι δίδυμοι πύργοι (στην κυριολεξία)

 

Άρπαξε τον παίκτη

Διθυραμβικό σχόλιο για την επιμονή και υπομονή που επέδειξε η ομάδα και που την οδήγησε τελικά στην μεταγραφική επιτυχία της απόκτησης ενός παίκτη. Η ομάδα μάλιστα υπερτονίζεται ότι ενέταξε τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή χωρίς να «παίζει» μόνη της, καθώς τεράστιοι σύλλογοι του εξωτερικού είχαν δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση του (ή ομάδα από την Ελλάδα με την οποία υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα), όμως ο παίκτης είχε κάνει ήδη την επιλογή του να αγωνιστεί στην χώρα μας. Μάλιστα τις περισσότερες φορές γίνεται γνωστό στην συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής, πως όλο και κάποιος πρώην σπουδαίος παίκτης που αγωνίστηκε στην χώρα μας και είναι συμπατριώτης του, τον διαβεβαίωσε να αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα με «κλειστά μάτια».

protoselido-metagrafes

Μεγαλύτερες αρπαγές και από της ωραίας Ελένης, θεωρούνται μέχρι και σήμερα αυτές των Ντάμιεν Πλεσί από τον Παναθηναϊκό (μέσα από τα χέρια του ΟΣΦΠ) και του Νταβίντ Ματέος (μέσα από τα χέρια της Σέλτικ)

 

Πρόεδρε προχώρα και άλλαξε τα πράγματα

Τίτλος οπαδικής εφημερίδας μετά από ανεπιτυχή αποτέλεσμα της ομάδας που την αφήνει από το καλοκαίρι εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων και αυτόματα αποτελεί ντροπιαστικό αποκλεισμό. Στο στόχαστρο μπαίνουν παίκτες και προπονητής, ενώ ζητείται επίμονα ενίσχυση της ομάδας με στόχο τι άλλο φυσικά, την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι δημοσιογράφοι θεωρούν μεγαλύτερο υπαίτιο του αποκλεισμού τον ίδιο τον πρόεδρο με τις επιλογές που έχει κάνει, όμως προσπαθούν να τον στηρίξουν, αφού ας όψονται οι μεταγραφές.

gyalisma-papoytsiwn

Μπαμ/Βόμβα

Οι δυο λέξεις που «κοσμούν» τα πρωτοσέλιδα όλων των αθλητικών εφημερίδων κάθε καλοκαίρι. Αναφέρονται φυσικά σε μεταγραφική επιτυχία της ομάδας με την απόκτηση ενός σπουδαίου ποδοσφαιριστή που έχει αποδείξει την αξία του τα προηγούμενα χρόνια και έρχεται στην Ελλάδα σε περασμένη ηλικία για το τελευταίο καλό συμβόλαιο της καριέρας του. Στην διάρκεια της σεζόν η «βόμβα» αποδεικνύεται… ατομική στα νυχτερινά κέντρα της πόλης, αλλά… σκορδάκι εντός αγωνιστικού χώρου και δεν μένει στην ομάδα παρά μόνο μιας χρονιάς, με την προσφορά του να περιορίζεται μόνο στην τόνωση της διάθεσης των εισιτηρίων διαρκείας. Κάθε δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του έχει γράψει μια φορά στην καριέρα του τις λέξεις «μπαμ», «βόμβα» και μεταγραφή αεροδρομίου και κάθε οπαδός που επίσης σέβεται τον εαυτό του έχει αγοράσει εφημερίδα μόνο και μόνο από τον συγκεκριμένο τίτλο.

esien

Μεγάλες υλικές ζημίες στα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας προκάλεσε το προηγούμενο καλοκαίρι η έκρηξη της Βόμβας «Εσσιέν», της μεγαλύτερης των τελευταίων ετών.