Μια μεγάλη διήμερη γιορτή της Κωπηλασίας έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο στην Παμβώτιδα, στον στίβο της οποίας διεξήχθη η β΄ φάση του 82ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Παίδων – Κορασίδων – ΑμεΑ.

Εντυπωσιακές κούρσες, σκληρές μάχες ανάμεσα σε πληρώματα απ’ όλη την Ελλάδα και εκατοντάδες Γιαννιώτες οι οποίοι κατέκλυσαν και τις δύο ημέρες τις κερκίδες του ΕΑΝΚΙ, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της διοργάνωσης που απέδειξε ότι τα Γιάννενα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν ως πόλη κωπηλατικούς αγώνες υψηλού επιπέδου.

Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων, ως οικοδεσπότης σύλλογος των αγώνων, εκφράζει την ικανοποίησή του τόσο για την άψογη διοργάνωση του Πρωταθλήματος, όσο και για την μαζική ανταπόκριση των Γιαννιωτών αλλά και πολλών επισήμων στο κάλεσμά του να κατέβουν το Σαββατοκύριακο στο Εθνικό Αθλητικό Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων και να παρακολουθήσουν από κοντά τις κούρσες στην Παμβώτιδα.

Όπως αποδείχθηκε έμπρακτα το διήμερο των αγώνων, η πόλη μας πληροί όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για να ξαναγίνει «Μητρόπολη» της Κωπηλασίας, φιλοξενώντας πανελλήνια πρωταθλήματα αλλά και διεθνείς αγώνες, καθώς και προπονήσεις εθνικών ομάδων. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η συνεχής μέριμνα για τη συντήρηση των κωπηλατικών εγκαταστάσεων του ΕΑΝΚΙ που παραμένουν από τις κορυφαίες όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Οι παρεμβάσεις που έγιναν σ’ αυτές για το 82ο Πρωτάθλημα αποτελούν μία πολύ καλή αρχή, η οποία πρέπει να έχει συνέχεια.

Για το λόγο αυτό ο Ν.Ο.Ι. απευθύνει έκκληση προς όλους τους φορείς που υποστήριξαν τη διοργάνωση του Πρωταθλήματος να δείξουν ενδιαφέρον και να συμβάλλουν, καθένας από την πλευρά του, στην περιφρούρηση και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων σε καλή κατάσταση για κάθε χρήση, καθώς και στην περαιτέρω αναβάθμισή τους, ώστε να διεκδικήσουμε ως πόλη στο μέλλον αντίστοιχες αλλά και ακόμα μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις. Πρακτική απ’ την οποία τα Γιάννενα έχουν πολλά να κερδίσουν.

Πρωταθλητής Ελλάδος!

Όσο αφορά στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων κατόρθωσε να αναδειχθεί για μία ακόμη χρονιά, την 28η συνεχόμενη, Πρωταθλητής Ελλάδος. Συγκέντρωσε συνολικά 193,5 βαθμούς στις δύο φάσεις του 82ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος και κατέλαβε την πρώτη θέση στον σχετικό πίνακα. Δεύτερος στη βαθμολογία είναι ο Ν.Ο. Θεσσαλονίκης με 181,5 βαθμούς και τρίτος ο ΟΕΑΝΑΒ με 175 βαθμούς. Πολυνίκης για το 2016 αναδείχθηκε ο Ν.Ο. Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατέκτησε 24 μετάλλια και στις δύο φάσεις της διοργάνωσης έναντι 23 του Ν.Ο.Ι. και 17 του ΟΕΑΝΑΒ.

Στη β΄ φάση του Πρωταθλήματος ο Ν.Ο.Ι. κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο στην Τετράκωπο άνευ Κορασίδων, με τις Μπομπουγιάννη – Δρόσου – Μήτση και Μάκου, ένα ασημένιο στο διπλό Σκιφ Παίδων με τους Γραμμενιάτη – Οικονόμου, ένα ασημένιο στην Οκτάκωπο Παίδων με τους Φαϊτά –Γούνη –Κολλιό – Ντακούμη –Μαμακή – Μπουκουβάλα – Παλαιοπάνο – Μήτση και Λιούγκο και ένα χάλκινο μετάλλιο στη Δίκωπο άνευ Κορασίδων με τις Μπάμπου και Ντότη.

Ειδικά στο αγώνισμα της Οκτακώπου, τελευταία κούρσα των αγώνων, έγινε μία συγκλονιστική μάχη ανάμεσα στον Ν.Ο.Ι. και τον Ν.Ο.Θ. η οποία κρίθηκε κυριολεκτικά στο νήμα υπέρ του δεύτερου συλλόγου!

Στη μνήμη Σωτ. Στάμου…

Στην Οκτάκωπο του Ν.Ο.Θ. πέρα από το κύπελλο του νικητή, απονεμήθηκε κι ένα επαμειβόμενο έπαθλο στη μνήμη του αείμνηστου Προέδρου του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Σωτήρη Στάμου, ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της μεγάλης και πολύχρονης προσφοράς του προς τον Ν.Ο.Ι. και για την ανάπτυξη της Γιαννιώτικης Κωπηλασίας γενικότερα! Το συγκεκριμένο έπαθλο θα κατακτήσει οριστικά ο σύλλογος ο οποίος θα κερδίσει επί τρεις συνεχόμενες χρονιές το αγώνισμα της Οκτακώπου Παίδων. Την απονομή έκανε ο Πρόεδρος του Ν.Ο.Ι. Χρήστος Αλεξίου, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε πως «τιμάμε μ’ αυτό τον τρόπο έναν άνθρωπο που τόσα πολλά πρόσφερε επί δεκαετίες ολόκληρες στον Όμιλό μας και στον Γιαννιώτικο αθλητισμό».

Οι παρουσίες

Το «παρών» στους διήμερους αγώνες του Πρωταθλήματος Κωπηλασίας έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, οι Αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Δημήτρης Κατηρτσίδης και Γιάννης Λιόντος, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Αθλητισμού Βασίλης Καλούδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Γιάννης Καραμπίνας, οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος και Μερόπη Τζούφη, η συντονίστρια του Παραρτήματος Ιωαννίνων του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» Κατερίνα Μπότσιου, o Ολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών Πύρρος Δήμας, εκπρόσωποι του ΠΕΑΚΙ, της 8ης Μεραρχίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, της Πυροσβεστικής, της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, συλλόγων και φορέων.

Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία στους αγώνες των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου» Πωγωνιανής, ως επίτιμων προσκεκλημένων, που παρακολούθησαν τους τελικούς, ενώ παράλληλα βοήθησαν ως εθελοντές στη διοργάνωση! Τα παιδιά συνόδευσε η Διευθύντρια του Παραρτήματος Άντυ Θεοδωρακοπούλου.

Ευχαριστίες ΝΟΙ

Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων απευθύνει θερμές ευχαριστίες για την συνεργασία, την έμπρακτη στήριξη και τη συμβολή τους στην επιτυχία του 82ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος προς τον Δήμο Ιωαννιτών και προσωπικά τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, την Περιφέρεια Ηπείρου, το ΠΕΑΚΙ, το Δήμο Ζίτσας και τον Δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο, το Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων και την Πρόεδρό του Πιπίτσα Δούνια για τη διάθεση κοριτσιών για τις απονομές, την Πυροσβεστική Ηπείρου, το ΕΚΑΒ και τον Ερυθρό Σταυρό Ιωαννίνων για την ιατρική υποστήριξη των αγώνων και τους Ιουλία Μπίγγου και Κων/νο Κυριακίδη από το Τμήμα Κολύμβησης του ΠΑΣ Γιάννινα για την  ναυαγοσωστική κάλυψη της διοργάνωσης.

Θερμές ευχαριστίες για την καθοδήγηση και την καλή συνεργασία οφείλονται επίσης στην Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία και το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΟΦΝΣ Κωνσταντίνο Νταλαμάγκα και φυσικά στο Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», μέγα χορηγό του Πρωταθλήματος.