Ανυπομονησία έχει καταλάβει όλους τους οδηγούς αλλά και τους κατοίκους της Βόρειας Πελοποννήσου για την περίφημη πλέον παράδοση του πρώτου τμήματος από την Κόρινθο μέχρι το Κιάτο.

Τα 120 ατελείωτα χιλιόμετρα που είναι ένα κανονικό μαρτύριο με την λειτουργία αυτού του τμήματος θα μειωθούν κατά 20χλμ και θα απομένουν άλλα 100χλμ μέχρι τον Μάρτιο του 2017, οπότε έχει τεθεί, ο -κατά πολλούς- φιλόδοξος στόχος της λειτουργίας όλου του άξονα.

Η παράδοση αναμένεται από μέρα σε μέρα και μαζί θα έρθει και η παράδοση του ζεύγους των Σηράγγων στο Δερβένι.

Οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου έχουν φέρει σε πρώτο πλάνο το έργο που με την έλευση του Αυγούστου πιάνει τα 8 χρόνια από τότε που υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης και αν βάλουμε και την δημοπράτηση φτάνουμε αισίως στα 10 χρόνια.

Τι να θυμηθεί κανείς βέβαια από εκείνη την πρώτη σύμβαση που υποσχόταν ότι όλες οι εκκρεμότητες του Δημοσίου προς τον παραχωρησιούχο θα έκλειναν σε συνολικό διάστημα 1-1,5 έτους, το πρώτο τμήμα (αυτό που περιμένουμε να λειτουργήσει τώρα) θα λειτουργούσε το 2011 και το 2013 θα λειτουργούσε όλος ο άξονας από την Ελευσίνα μέχρι την Κόρινθο και την Πάτρα αλλά και μέχρι τον Πύργο, το Καλό Νερό και την Τσακώνα…

Το έργο της Ολυμπίας Οδού που χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό δυσκολίας και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην κατασκευή έχει πάρει πλέον τον δρόμο του αλλά τα τελευταία προβλήματα είναι εδώ.

Κάποια αρχαιολογικά μετά το Ξυλόκαστρο σε μήκος 500 μέτρων, πονοκεφαλιάζουν Υπουργείο, κατασκευαστή και παραχωρησιούχο, κάποιες τελευταίες απαλλοτριώσεις (ιδιαίτερου χαρακτήρα) και οι εμπλοκές με το σιδηρόδρομο.

Το Κόρινθος-Κιάτο έχει 3 Ανισόπεδους Κόμβους, 7 άνω διαβάσεις, 19 κάτω διαβάσεις, 7 γέφυρες και θα απελευθερώσει το 1/6 των εργοταξιακών χώρων του υπό κατασκευή δρόμου.

[Πηγή: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com]