image description

Στον ραδιοφωνικό σταθμό City of Primo μίλησε ο Γιαννιώτης τερματοφύλακας της Δόξας Δράμας, Νίκος Κολιοφούκας και πρώην του ΠΑΣ Γιάννινα. 

Ο 26χρονος πλέον γκολκίπερ βοήθησε σημαντικά πέρυσι τους “Μαυραετούς” και συνεχίζει για δεύτερη σεζόν, έχοντας θητεία παλιότερα σε ΠΑΣ Γιάννινα, Θεσπρωτό, Κέρκυρα, Κιλκισιακό, Εθνικό Πειραιά και Αχέροντα Καναλακίου.

Ο Κολιοφούκας, που συγκροτεί την τριάδα στα γκολπόστ των Δραμινών με τους Καράδαη και Μπεζυρτζή, αναφέρθηκε στην περσινή δύσκολη χρονιά, τις προσδοκίες για πορεία πρωταγωνιστή φέτος, τις αλλαγές στο ρόστερ, ενώ ζήτησε στήριξη από τον κόσμο. Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του:

Για τη γενική αβεβαιότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο στις πιο χαμηλές κατηγορίες: “Ελπίζω να ξεκινήσουμε κάποια στιγμή και να έχουμε όλοι υγεία. Με αυτά που γίνονται εδώ και χρόνια δε γίνεται να μη κάνω αναφορά. Η προετοιμασία πάει αρκετά καλά στη Δόξα, μπήκαμε στον τρίτο μήνα και όλα ακούγονται φυσιολογικά. Προφανώς και είμαι ειρωνικός, αφού κάθε χρόνο είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Θα επεκταθώ λίγο περισσότερο, για να μην απαντήσω μόνο για τη Δόξα, θα πω κάτι που σκέφτονται και θέλουν να πουν όλοι. Διάβαζα μια έρευνα τις προηγούμενες μέρες για τη συμμετοχή των Ελλήνων στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 1, οτι συρρικνώνεται και οι ελληνικές ομάδες δεν εμπιστεύονται πλέον Έλληνες και παίρνουν ξένους. Γιατί να το κάνουν αυτό, αφού η Γ΄ Εθνική είναι προθάλαμος για τη Β΄ και η Β΄ για την Α΄. Δε πιστεύω οτι δεν ενδιαφέρονται, είναι λιγότερο το κόστος να βγάλεις το δικό σου παίκτη ή να φτιάξεις το δικό σου παίκτη. Με αυτά τα πράγματα που γίνονται, είναι πολύ δύσκολα για τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Το τελευταίο επίσημο ματς σε Β΄ και Γ΄ Εθνική ήταν 1 Μαϊου και 17 Απριλίου αντίστοιχα. Για έξι μήνες δεν έχουμε επίσημο παιχνίδι στα πόδια μας. Πως μπορείς λοιπόν να ανταγωνιστείς τον κάθε ξένο που έρχεται από οποιοδήποτε πρωτάθλημα του κόσμου και είναι πιο γυμνασμένος από σένα και πιο έτοιμος. Μιας και προπονείται τους 11 μήνες. Εμείς τους 3 μήνες καθόμαστε και τους 6 παίζουμε Κυριακή-Τετάρτη-Κυριακή, με κίνδυνο τη σωματική μας υγεία, αλλά και την ψυχική, γιατί ορισμένες φορές πας σε ομάδες που δε σε πληρώνουν. Μου δόθηκε η ευκαιρία και θέλω να τα αναφέρω. Ακόμα τα χειρότερα δεν έχουν έρθει. Θα φτάσουμε σε σημείο στην Α΄ Εθνική να παίζει ομάδα με 2-3 Έλληνες και να λέμε μπράβο, στηρίζει τους Έλληνες και έβγαλε πιτσιρίκια. Στη Β΄ και τη Γ΄ Εθνική τους έξι μήνες παίζεις και τους έξι κάθεσαι, ναι, θα έρχεται κάθε ξένος που κάνει προπονήσεις 11 μήνες και θα σου παίρνει τη δουλειά, να το πω έτσι. Κάτι πρέπει να γίνει, δεν είναι κανένας αρμόδιος. Προσωπικά αγαπάω το ποδόσφαιρο και δε θέλω να σταματήσω να ασχολούμαι με αυτό, αλλά ακούω από τους γύρω μου, από συμπαίκτες μου, αθλητές άλλων ομάδων, οτι το έχουν σιχαθεί. Ποιος να τους πει τι, δίκιο δεν έχουν; Γιατί φεύγουν όλοι εκτός συνόρων; Και στη Βουλγαρία να πας, δε θα πω την Κύπρο, τα πράγματα είναι πολύ πιο επαγγελματικά, σε όλες τις κατηγορίες. Νομίζω οτι είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχει ξεκινήσει η Β΄ και η Γ΄ Εθνική”.

Για τη νέα Δόξα Δράμας: “Είμαστε σε περίοδο προετοιμασίας και φιλικών, η εικόνα θα βελτιώνεται διαρκώς. Έχουμε ένα πολύ ποιοτικό υλικό. Τα παιδιά που ήρθαν έχουν παραστάσεις από ανώτερες κατηγορίες. Και τα παιδιά από πέρυσι είναι πιο έτοιμα και πιο ποδοσφαιρικά… ψημένα. Εμείς καλούμαστε να το αποδείξουμε και μέσα στο γήπεδο αυτό. Είναι αρκετές οι αλλαγές στην ενδεκάδα. Είμαστε πολλά παιδιά από πέρυσι, αλλά στην ενδεκάδα, τα παιδιά που ήρθαν, πρέπει να φτιάξουμε το σύνολο λίγο καλύτερα. Θα το βρούμε, δε θα χαθεί, είναι πολύ ποιοτικοί παίκτες, οπότε δε το φοβάμαι αυτό”.

Για το τι διαφορές εντοπίζει σε σχέση με πέρυσι: “Πέρυσι η χρονιά ήταν περίεργη. Ξεκινήσαμε για Β΄ Εθνική, τελευταία μέρα των μεταγραφών μας ανακοινώθηκε οτι θα παίξουμε στη Γ΄. Εντέλει έκαναν δικαστήρια, τα κέρδισαν, έλεγαν οτι θα παίξουμε στη Β΄. Μετά από ένα μήνα βγήκε οριστικό οτι θα παίξουμε στη Γ΄. Ήταν πολύ περίεργη η χρονιά. Η ομάδα χτίστηκε πραγματικά στο… και πέντε, όχι στο παρά πέντε. Η προσπάθεια που έγινε από όλα τα παιδιά που έμειναν στην ομάδα ήταν τιτάνια. Σωθήκαμε λόγω του κλίματος που υπήρχε μέσα στα αποδυτήρια και το ότι είχαμε γίνει μια οικογένεια μέσα από τις δυσκολίες, όλοι μαζί. Νομίζω οτι αυτό θα είναι το ατού μας και φέτος, επειδή έχει μείνει ένας μεγάλος κορμός από πέρυσι, έχει διατηρηθεί αυτό το κλίμα. Και έχουμε καλωσορίσει τα καινούρια παιδιά, τα οποία θα τα χαρακτήριζα ποιοτικές προσθήκες. Ο καθένας από αυτούς θα βοηθήσει, ακόμα και ο Ρικάρντο Πιρές, που έχει περίπου δυο εβδομάδες, θα βοηθήσει αρκετά πιστεύω την ομάδα. Από εκεί και πέρα, πρέπει να το αποδείξουμε και μέσα στο γήπεδο αυτό. Θεωρώ θα γίνει. Η ομάδα χτίζεται για να κερδίζει κάθε παιχνίδι και να κάνει τον κόσμο να θέλει να έρχεται στο γήπεδο. Πρέπει να επιστρέψει η χαμένη αίγλη στην ομάδα, αν συσπειρωθεί και ο κόσμος, πιστεύω μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα. Το ταμείο βέβαια θα γίνει στο τέλος”.

Για το αν η περσινή χρoνιά έγινε μάθημα στους “Μαυραετούς”, παρότι δεν έγινε ολοκληρωτικό… πάθημα, αφού γλίτωσαν τα χειρότερα στο φινάλε: “Πιστεύω οτι για να αναγεννηθεί μια ομάδα, πρέπει να περάσει και μια δύσκολη στιγμή. Ευελπιστώ οτι αυτή η στιγμή ήταν η περσινή για τη Δόξα και οτι σιγά σιγά η αίγλη θα επιστρέψει. Πρέπει να την ανακτήσουμε εμείς τη χαμένη αίγλη αυτού του συλλόγου”.

Για το αν το φετινό ρόστερ είναι αναβαθμισμένο σε σχέση με πέρυσι: “Δε θέλω να πω καλύτερο ή όχι, γιατί θα μείωνε την προσπάθεια που έκανα πέρυσι με όλους τους προηγούμενους συμπαίκτες μου. Οπότε, θα πω οτι οι προσθήκες των παιδιών που έχουν έρθει, έχουν κάνει το ρόστερ πιο ποιοτικό. Δε θέλω να μειώσω κανενός την προσπάθεια την περσινή, ήταν πραγματικά κάτω από αντίξοες συνθήκες. Και είμαι χαρούμενος που ήμουν μέλος της ομάδας πέρυσι και φέτος”.

Για το αν αλλάζει ταχύτητα η Δόξα και ανεβαίνει ο πήχης, με στόχο τον πρωταθλητισμό, με δέλεαρ οτι οι πρωταθλητές ανεβαίνουν απευθείας, χωρίς μπαράζ: “Είναι ένα δέλεαρ αυτό, για αυτό και εμείς θα προσπαθούμε, δίνοντάς τα όλα σε κάθε παιχνίδι, να φέρνουμε το αποτέλεσμα που χρειάζεται, για να κάνουμε χαρούμενο τον κόσμο. Καλύτερα πολλές φορές να μη λες μεγάλα λόγια και να πράττεις. Και να σου πω θα πάρουμε πρωτάθλημα και να πηγαίνουμε μέσα στο γήπεδο και να μην είμαστε αυτοί που πρέπει, δε θα στο πω. Προτιμώ να κρατάω χαμηλά τη μπάλα και να αποδείξω μέσα στο γήπεδο ποιος είμαι εγώ και ποιοι είναι οι συμπαίκτες μου”.

Για το αν θεωρεί οτι η Δόξα θα είναι στα βασικά φαβορί για να πρωταγωνιστήσει: “Προφανώς, είσαι η Δόξα Δράμας. Δε μπορείς να πεις οτι δεν είσαι έτοιμος να πρωταγωνιστήσεις στη Γ΄ Εθνική, μην τρελαθούμε κιόλας. Πιστεύω οτι το πρωτάθλημα θα κριθεί στη σταθερότητα, εκεί που θα πάρεις βαθμό ή βαθμούς στην κακή σου μέρα. Εκεί είναι το μυστικό”.

Για το ποιο είναι το ατού για να πετύχει φέτος η ομάδα:
“Έχουμε φτιάξει όλοι μαζί ένα ωραίο κλίμα και στις δύσκολες στιγμές, γιατί θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αυτό θα βγει προς τα έξω και θα μας βοηθήσει να ανακάμψουμε και να το ξεπεράσουμε, ό,
tι δύσκολο προκύψει”.

Για το ότι ένας Γιαννιώτης μένει δεύτερη σεζόν στη Δόξα, μαρτυρά αυτόματα οτι είναι ευχαριστημένος: “Σημαίνει οτι μου άρεσε εδώ πέρα, μου αρέσει και ελπίζω να συνεχίσει να μου αρέσει. Οι στόχοι προφανώς και είναι υψηλοί, αν δεν ήταν υψηλοί θα καθόμουν σπίτι μου. Κάθε χρόνο είναι προσωπικός μου στόχος να κάνω ένα μικρό… βηματάκι και να ανεβάσω επίπεδο τον εαυτό μου και αν γίνεται να κάνω και καλύτερους τους συμπαίκτες μου”.

Για το μήνυμα που στέλνει στον κόσμο των “Μαυραετών”: “Από μένα προσωπικά θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη στήριξη την περσινή χρονιά. Και να το πω στον κόσμο, γιατί περνά δύσκολα, με την ακρίβεια στην ενέργεια και τον πληθωρισμό. Θα τους πω να έρχονται στο γήπεδο και να στηρίζουν την ομάδα, όπως στο περσινό τελευταίο παιχνίδι στο Σοχό. Όσοι ήταν εκεί, θα καταλάβουν τι εννοώ. Πραγματικά σε αυτό το τελευταίο παιχνίδι νιώσαμε απίστευτη στήριξη από όλους όσοι ήρθανε. Με τη σειρά μας φέτος θα θέλαμε να είμαστε ευχάριστη νότα, σε αυτή τη δύσκολη εποχή για τον καθένα και ο λόγος που θα σκάει ένα χαμόγελο κάθε Κυριακή, για αυτό είναι ο αθλητισμός εξάλλου. Και εμείς είμαστε μέρος της κοινωνίας, δε ζούμε στα σύννεφα. Δε μπορώ να πω στον κόσμο ελάτε, στηρίξτε, κάντε, όταν δεν μπορεί να έχει τα βασικά αγαθά και δυσκολεύεται για το παραμικρό”.

Για τη συνεργασία που έχει με τους άλλους τερματοφύλακες, τους Καράδαη, Μπεζυρτζή και το γυμναστή γκολκίπερ, Κυριάκο Καρίπη: “Η χημεία μας είναι ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο και το μυστικό είναι οτι κανείς δεν έχει μέσα του κακία για τον άλλο, που αυτό είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη θέση. Σε αυτό βοηθά και ο κόουτς των τερματοφυλάκων, μας έχει σε καλό επίπεδο μέσω των προπονήσεων και πραγματικά χαίρομαι που είναι συμπαίκτες μου και οι δυο. Ανεβάζουν το επίπεδο και με κάνουν και μένα να γίνω καλύτερος, μέσω των προπονήσεων”.

Για το επίπεδο ανταγωνισμού στον όμιλο, τις κινήσεις άλλων ομάδων σε Μακεδονία και Θράκη και το αν ξεχωρίζει κάποια βάσει μεταγραφών: “Έχω διαβάσει για τον Θερμαϊκό ότι κάνει καλή ομάδα. Για τον Πανδραμαϊκό, που παίξαμε, είναι πολύ αξιόλογη ομάδα. Ο Καμπανιακός διάβασα πήρε κάποιους παίκτες. Ειλικρινά, με όλο το σεβασμό στους άλλους, δε με ενδιαφέρουν οι αντίπαλοι. Θα ήθελα απλά να κοιτάω τη δική μου ομάδα και να έχουμε ένα καλό πρωτάθλημα όλοι. Όσο πιο καλό είναι το πρωτάθλημα και το επίπεδο, τόσο πιο καλό θα είναι για όλα τα παιδιά το να ανέβουν λέβελ. Δεν ξεχωρίζω κανέναν, εγώ κοιτάω την ομάδα μου. Εξάλλου είναι προετοιμασία, δε ξέρεις πως γίνεται. Και το Παραλίμνιο έχει καλή ομάδα. Γενικά θα είναι ένας καλός όμιλος, με ονόματα. Εδώ λένε μπορεί να παίξει η Ξάνθη, ακόμα δε ξέρουμε ποιες ομάδες θα παίξουν. Τι μπορώ να πω, μπορεί να ξεκινήσει το πρωτάθλημα σε δυο μήνες και να έχουν αλλάξει τα πάντα. Δε ξέρεις τι γίνεται, είναι… χάος!”.