image description

Δέκα ματς χωρίς νίκη, τρίτη σερί ήττα, αλλά αυτό που προβληματίζει πάρα πολύ είναι η εικόνα του ΠΑΣ Γιάννινα που δεν είναι αυτή που έπρεπε για ομάδα που έπαιζε τον πρώτο της «τελικό» στα πλέι άουτ. Χωρίς πάθος, νεύρο, ένταση, ψυχολογία, η «κυανόλευκη» ομάδα έπαιξε ένα ανούσιο και νερόβραστο παιχνίδι κατοχής και δεν εκμεταλλεύτηκε σε καμία περίπτωση την ανόητη αποβολή του Ντε Βινσέντι στο 52’ για να μπορέσει να επανέλθει στο ματς, το οποίο τελικά το έχασε από το ημίχρονο με κατεβασμένα χέρια!

Υπάρχει μία προφανής δικαιολογία κι αυτή έχει να κάνει με την απουσία του Καραχάλιου, που κοστίζει περισσότερο απ’ ο,τιδήποτε άλλο σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία. Όμως από εκεί και πέρα, δεν μπορεί η ομάδα να έχει αυτήν την εικόνα σ’ ένα ολόκληρο παιχνίδι και να μην μπορεί να βρει τρόπο να απειλήσει, τη στιγμή μάλιστα που έχει κλείσει τον αντίπαλο στο 1/3 του γηπέδου από το 52’ ως το 96’.

Δυστυχώς ο ΠΑΣ από τον Βόλο και μετά δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα που βλέπαμε ως τότε, που ήταν ικανή μέσα σε λίγα λεπτά να γυρίσει τούμπα τις εντυπώσεις και τα αποτελέσματα, να διεκδικεί, να βγάζει πάθος και να πείθει ότι δεν θα κινδυνεύσει με τίποτα.

Η διακοπή πραγματικά έρχεται σ’ ένα πολύ κομβικό σημείο, προκειμένου η ομάδα να ανασυνταχθεί, να ηρεμήσει, να δει αν θα γυρίσουν παίκτες-ηγέτες των αποδυτηρίων και του αγωνιστικού πλάνου και ας ελπίσουμε η εικόνα να μεταβληθεί άμεσα προς το καλύτερο. Ακόμα ο ΠΑΣ δεν έφτασε στην… κόλαση, αλλά σήμερα είδε πόσο πλησιάζει σ’ αυτήν. Το +6, έγινε +5 πλέον από Λεβαδειακό και Ιωνικό και +3 από την Λαμία, με το… καμπανάκι να γίνεται… καμπαναριό και να καλεί τους πάντες σε επαγρύπνηση… Άλλωστε το λέμε εδώ και πολύ καιρό, ότι στα πλέι άουτ όλα μπορούν να αλλάξουν, αν δεν τα αντιμετωπίσεις σαν τελικούς.

Ειλικρινά δεν θέλουμε να κάνουμε σήμερα επιμερισμό ευθυνών, αλλά τουλάχιστον ας παραθέσουμε την κατάσταση, μήπως ο καθένας προσπαθήσει να βρει μία εξήγηση για το σημερινό αποτέλεσμα. Έχουμε, λοιπόν, να κάνουμε με μία ομάδα που ξεκίνησε να παίζει με 5 νεαρά παιδιά κάτω των 23 ετών, τους Μπακαδήμα, Τσάβο, Πήλιο, Λιάσο και Τζίμα, είχε δυστυχώς ανέτοιμους στον πάγκο και μόνο για λίγα λεπτά διαθέσιμους τους Παμλίδη, Ροσέρο και Λέο, έναν Μπιλμπάο που μετά από 4μηνη αποχή προσπαθεί να βρει τον ρόλο του κι έναν Λώλη που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι μπορεί να δώσει πράγματα, όταν η ομάδα είναι με την πλάτη στον τοίχο. Και από εκεί και πέρα υπάρχουν οι βασικοί Μορέιρα, Ριένστρα, Μπάλαν που δεν βρίσκονται στο τοπ της απόδοσής τους και οι Τζίνο και Εραμούσπε που μοιάζουν να παλεύουν μόνοι τους. Αν θυμηθούμε τι άλλαξε την εικόνα του ΠΑΣ Γιάννινα τον Δεκέμβριο, θα καταλάβουμε και γιατί δεν “τραβάει” τώρα. Απλά θα προσθέσουμε και το επιπλέον άγχος που κουβαλάει η ομάδα, για το οποίο δεν είναι προετοιμασμένη λόγω απειρίας!

Το μόνο που θα συστήσουμε είναι ηρεμία, καθαρό μυαλό, δουλειά με συγκέντρωση και καθημερινή προσπάθεια, ώστε να πάρει η ομάδα την πρώτη της νίκη, αρχής γενομένης από το ματς με τον ΟΦΗ σε 2 εβδομάδες (σ.σ. ακολουθεί διακοπή λόγω εθνικών ομάδων) και από εκεί και πέρα θα υπάρξουν ευκαιρίες να διορθωθεί το σημερινό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, αν υπάρξει κι άλλη απώλεια με τον ΟΦΗ, ο δρόμος θα γίνει απότομα ανηφορικός…

Για το αγωνιστικό μέρος δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Η Λαμία ευτύχησε να προηγηθεί μ’ ένα γκολ που είχε και δόση τύχης, αφού ένα ακίνδυνο μακρινό σουτ του Μαρτίνεθ άλλαξε πορεία στο πόδι του Μπακαδήμα, ξεγέλασε τον Τσιντώτα που δεν έδιωξε καλά και ο Βέργος από κοντά έκανε το 1-0 στο 12ο λεπτό.

Ο ΠΑΣ μετά το 30′ άρχισε κάπως να πατάει καλύτερα στο γήπεδο, δοκίμασε κάποια σουτ, αλλά αυτά ήταν για προθέρμανση του Γκαραβέλη.

Και χωρίς να έχει κινδυνεύσει ξανά, στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, μία υποδειγματική εκτέλεση φάουλ του Ντε Βινσέντι και μια κεφαλιά του Βέργου ουσιαστικά “καθάρισαν” το ματς.

Στην επανάληψη, η ανόητη αποβολή του Ντε Βινσέντι στο 52′ με 2η κίτρινη, έφερε όλη την Λαμία στο μισό γήπεδο στο οποίο αμυνόταν, ο ΠΑΣ ρίσκαρε, ο Στάικος είχε στη γραμμή κρούσης κάποια στιγμή Μπάλαν, Λέο, Ροσέρο και Εραμούσπε, ο οποίος στο τελευταίο 20λεπτο περίπου είχε εγκατασταθεί μονίμως στην επίθεση, αλλά πέρα από μία ευκαιρία του Ροσέρο και μία του Μορέιρα, ο ΠΑΣ δεν έκανε τίποτα άλλο για σχεδόν 40 λεπτά.

Στο φινάλε η Λαμία έμεινε και με 9 παίκτες, λόγω 2ης κίτρινης κάρτας και στον Μανούσο, ο οποίος κατάφερε να μπει στο 82′ και να αποβληθεί στο 96′, αλλά δευτερόλεπτα μετά ο διαιτητής Τσαγκαράκης σφύριξε τη λήξη, με τον ΠΑΣ Γιάννινα να μην προλαβαίνει να εκμεταλλευτεί αυτό το νέο πλεονέκτημα.

Ο πρώτος “τελικός” δυστυχώς βρήκε ηττημένο τον ΠΑΣ Γιάννινα και μάλιστα με την Λαμία δεν θα έχει πλέον το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας, αφού έχει ήττα και δύο ισοπαλίες. Από εδώ και πέρα τελειώνουν τα ψέματα και πρέπει η ομάδα πάση θυσία να βρει τρόπο να επιστρέψει στις νίκες, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Την επόμενη αγωνιστική, οι 4 της ουράς παίζουν με τους 4 “αδιάφορους” στις έδρες τους, πλην Λαμίας που παίζει στο Αγρίνιο.

Super League: Η βαθμολογία των playouts

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Λαμία (Λεωνίδας Βόκολος): Γκαραβέλης, Αμπάντα (70′ Σαραμαντάς), Σιμόν, Τζανετόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Τσιλούλης (82′ Καραμάνος), Τζανδάρης, Νούνιες (70′ Μπεχαράνο), Ντε Βινσέντι, Μαρτίνεθ (71′ Σλίβκα), Βέργος (82′ Μανούσος).

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Τσιντώτας, Πήλιος, Μέντες, Εραμούσπε, Τζίμας (66′ Λέο), Τσάβος (83′ Α. Λώλης), Ριένστρα (58′ Ροσέρο), Τζίνο, Μπακαδήμας, Λιάσος (46′ Μπιλμπάο), Μπάλαν.