image description

Αν επελέγη ως … «Σολομώντειος λύση» το να μη μετρήσει το γκολ του Γκάρο στο Αγρίνιο επειδή δεν ήταν σίγουρος ο διαιτητής, ο βοηθός του και κυρίως το VAR, για το αν η μπάλα πέρασε ολόκληρη τη γραμμή στο σουτ του Καρέλη, τότε μιλάμε για ντροπή και για «βαρίστες» που πρέπει να πάνε σπίτι τους κατεπειγόντως. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει κανονισμός για «σολομώντειες λύσεις». Σφυρίζεις ό,τι βλέπεις.

Αν, λοιπόν, στοιχειοθετείται τεχνολογικά γκολ στον Καρέλη, δίνεις γκολ στον Καρέλη. Αν δεν είσαι σίγουρος, τότε δεν μετράς το γκολ και εξετάζεις ανεπηρέαστα τη φάση του Γκάρο βάζοντας τις γραμμές του οφσάιντ εκεί που πρέπει.

Είναι αδιανόητο να βλέπουμε γραμμή που αφήνει ακάλυπτους 2 παίκτες του Παναιτωλικού, για να φαίνεται οφσάιντ ο Γκάρο. Είχαμε παλαιότερα εκείνο το «κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη», τώρα θα έχουμε και το «κάλυπτα κι εγώ τον Γκάρο»…

Επειδή, όμως, είναι νωρίς για να αρχίσουμε… ιστορίες με τη διαιτησία κι επειδή πάνω απ’ όλα θέλουμε να ασχολούμαστε με το άθλημα, θα αφήσουμε τα της διαιτησίας στη διοίκηση της ομάδας που μπορεί να ψάξει περαιτέρω το θέμα.

Στα του αγώνα, λοιπόν, καλός στο α’ ημίχρονο ο ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά κάπου μετά το 60’ η απόδοση έπεσε, αφενός γιατί κουράστηκαν παίκτες του όπως οι Τζίμας και Ριένστρα, αλλά και γιατί ο Σούρερ έφερε από τον πάγκο παίκτες που μπόρεσαν να αλλάξουν τον ρυθμό του παιχνιδιού, όπως ο Χουάνπι και στη συνέχεια και ο Ζοάο Πέδρο. Ευτυχώς ήταν αλλαγές που τις άργησε πολύ.

Σαν γενικό συμπέρασμα θα λέγαμε ότι η απουσία του Καραχάλιου είναι απ’ αυτές που δεν «καμουφλάρονται». Αν λείπει ο Ζήσης, ο ΠΑΣ χάνει πολλή ενέργεια στα χαφ.

Η απουσία του Κόντε επίσης είναι σημαντική, αλλά ίσως και να ξεπερνιέται με τις κινήσεις που έχει στο ρεπερτόριό του ο Γκάρο μέσα στην περιοχή. Ειρήσθω εν παρόδω, ο Αργεντινός δεν είναι γρήγορος για να παίζει στα άκρα ούτε έχει τις επιστροφές για να βοηθάει τον Τσαούση, αλλά παίζοντας δίπλα ή πίσω από τον σέντερ φορ μπορεί να κάνει «παπάδες»!

Ο Τζίμας όσο πάει θα «μεστώνει» και δείχνει ότι μπορεί να πάρει τη θέση του βασικού αριστερού εξτρέμ, για να γίνει η μετατόπιση του Γκάρο σε άλλο ρόλο. Μπουκαδόρος, επικίνδυνος, παίρνει πολλά φάουλ, είναι μαχητικός και απολαμβάνει την παρουσία του στον ΠΑΣ, δεν κάνει αγγαρεία ούτε έχει το μυαλό του στον ΠΑΟΚ τόσο πολύ όσο πέρυσι.

Ο Τσαούσης για μόλις 10 μέρες που είναι στον ΠΑΣ Γιάννινα τα πάει καλά. Παίρνοντας ματς θα γίνεται ολοένα και καλύτερος, αρκεί να ακολουθήσει τα βήματα του Τζίμα που βλέπει την εξέλιξη του μέσα από τον ΠΑΣ και όχι μέσω του ΠΑΟΚ.

Για τον Κλέιμαν είχαμε κάνει την εκτίμηση από τις πρώτες μέρες ότι ο ΠΑΣ αντικατέστησε τον Τσιντώτα με καλύτερο που είναι σίγουρα 1-2 «κλικ» καλύτερος. Τελικά δεν είναι απλά κάποια «κλικ» καλύτερος του Τσιντώτα, αλλά ίσως και καλύτερος του Λοντίγκιν! Πολύ καλές τοποθετήσεις στην εστία, τα κάνει όλα να μοιάζουν απλά, πολύ καλός με τα πόδια, πολύ καλή αντίληψη στις εξόδους, με λίγα λόγια τερματοφύλακας από το πολύ πάνω ράφι.

Τι συνεπάγονται τα παραπάνω; Ότι ο κ. Στάικος πρέπει να δει πως θα χωράνε ταυτόχρονα στην ενδεκάδα Κόντε, Παμλίδης, Τζίμας, Γκάρο, γιατί με αυτούς να πατάνε εύκολα περιοχή, με τα δύο μπακ να ανεβαίνουν, και τους Τζίνο και Καραχάλιο μηχανάκια στο κέντρο να δίνουν αμυντικές «ασφάλειες», να κερδίζουν μπάλες και να πρεσάρουν συνέχεια, επιθετικά η ομάδα μπορεί να «κεντάει»! Βέβαια πρέπει να πιάσει καλύτερο ρυθμό ο Γκάρο και ό,τι γίνεται να γίνεται στα 60-70 λεπτά που ο Κόντε θα αντέχει και δεν θα υπάρχει ρίσκο τραυματισμού. Μετά θα χρειάζονται άλλες «πινελιές» στο σύστημα.

Σε γενικές γραμμές, ο κ. Στάικος φανταζόμαστε ότι θα αξιολογήσει τα πράγματα μετά και το ματς της ερχόμενης Κυριακής (21:45) με τον Παναθηναϊκό, όπου θα έχουμε το πρώτο δείγμα με υψηλού επιπέδου αντίπαλο κι εκεί θα καταλάβουμε καλύτερα το αγωνιστικό επίπεδο της ομάδας και εν δυνάμει πόσο ψηλά θα μπορούσε να φτάσει. Αν τυχόν προστεθεί στο ρόστερ κι ένα δημιουργικό χαφ (Φαντιγκά;), τότε και πάλι κάποιες σκέψεις του καλοκαιριού θα επαναξιολογηθούν, αφού η ομάδα θα μπορεί να αλλάζει πρόσωπα ανάλογα με τον αντίπαλο ή να μην «τρέμει» κάθε φορά που πρέπει να λείψει κάποιος βασικός.

Πάμε και στην ατομική κριτική των παικτών:

Μπόρις Κλέιμαν: Ο MVP του ΠΑΣ Γιάννινα στο Αγρίνιο. Δεν ήταν τόσο εύκολες οι επεμβάσεις του όσο τις έκανε να φαίνονται. Στη φάση του τετ α τετ του Ντιάζ τον «ψαρεύει» υπέροχα. Στη φάση του Καρέλη, πάλι έχει προλάβει να αντιδράσει και από την απόκρουσή του πάει η μπάλα στο δοκάρι και την προλαβαίνει ο Τσαούσης. Μάλιστα στα στατιστικά πρώτη φορά βλέπουμε τερματοφύλακα του ΠΑΣ να πιστώνεται εύστοχο γέμισμα! Επίσης είχε 9 αποκρούσεις (!), 8 κλεψίματα (!), 3 επεμβάσεις και 2 λάθη.

Κάρλες Σόρια: Πιθανόν λόγω της απουσίας του Καραχάλιου οι προωθήσεις του ήταν πιο περιορισμένες για να μη μείνει ακάλυπτη η πλευρά του. Παρ’ όλα αυτά είναι ο παίκτης που αν βγει ψηλά στο γήπεδο και σεντράρει, θα δημιουργήσει μισή φάση για τον ΠΑΣ, ενώ τον είδαμε και τον ίδιο να έχει ένα επικίνδυνο σουτ, αλλά και μία κακή εκτέλεση φάουλ από το ημικύκλιο της περιοχής. Αμυντικά στέκεται πλέον πολύ καλύτερα. Είχε 2 τελικές, 1/4 γεμίσματα, 5 κλεψίματα και 6 λάθη.

Μάριος Τσαούσης: Σωτήρια επέμβαση στο 64’ στη φάση που συζητήθηκε πολύ. Παρότι λίγες μέρες στην ομάδα δείχνει καλά στοιχεία, παίζει μπροστά την μπάλα και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να έχει ανοδική πορεία. Είχε 1/2 γεμίσματα, 4 προωθητικές πάσες, 5 λάθη, 1 απόκρουση και 2 κερδισμένα φάουλ.

Νώντας Παντελάκης: Τα πήγε αρκετά καλά, με έγκαιρες επεμβάσεις και κερδισμένες μονομαχίες και απέφυγε τα λάθη. Είχε 1 εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 3 προωθητικές πάσες, 3 κλεψίματα, 5 επεμβάσεις, έκανε 2 φάουλ και κέρδισε 2.

Ροντρίγκο Εραμούσπε: Σαν ματιασμένος έπαιζε ο Εραμούσπε, είχε πολλά λάθη, λάθος πάσες, λάθος διωξίματα, λάθος εκτιμήσεις, έχασε τον παίκτη που έδωσε την πάσα στον Καρέλη στο 64’ δίπλα από τη γραμμή του άουτ. Γενικώς ήταν εκτός κλίματος σε μεγάλο μέρους του παιχνιδιού. Όλοι δικαιούνται μία κακή μέρα, αρκεί να μην κοστίζει και ευτυχώς δεν κόστισε. Έκανε 4 λάθη και στην υπόλοιπη στατιστική δεν διακρίθηκε ιδιαίτερα.

Άγγελος Λιάσος: Πρέπει σίγουρα να βελτιώσει την ταχύτητα και τις αντιδράσεις του για να φτάνει πρώτος στην μπάλα. Δεν μπόρεσε φυσικά να καλύψει το κενό του Καραχάλιου, όπως δύσκολα θα το κάλυπτε και οποιοσδήποτε άλλος. Ο κ. Στάικος του έχει δώσει το προβάδισμα σε σχέση με τον Μπεγκάλα, αλλά θα πρέπει να πιάνει αυτές τις ευκαιρίες από τα μαλλιά. Έδωσε 2 προωθητικές πάσες, έκανε 3 κλεψίματα και κέρδισε 2 φάουλ.

Ντααν Ριένστρα: Οριακά θετικά έκλινε η ζυγαριά της απόδοσής του. Σαφώς καλύτερος από πέρυσι, αλλά χρειάζεται πιο πολλά απ’ αυτόν ο ΠΑΣ και ανασταλτικά και δημιουργικά. Το πάλεψε πάντως το παιχνίδι. Έδωσε 4 προωθητικές πάσες και έκανε 2 λάθη.

Φεντερίκο Τζίνο: Έχει βάλει φέτος στο ρεπερτόριό του και το επιθετικό κομμάτι, με την έννοια ότι πατάει περιοχή και απειλεί. Το είδαμε σε όλα τα φιλικά, το είδαμε και με την Κηφισιά, το είδαμε και χθες. Κοινός παρανομαστής όμως ότι χάνει τα άχαστα! Ενώ έχει τη διορατικότητα και τη δυνατότητα να βρεθεί στη φάση, σπαταλάει απίθανες ευκαιρίες. Πρέπει να δουλέψει περισσότερο τα τελειώματά του. Αμυντικά, μέχρι να μπει και ο Χουάνπι του Παναιτωλικού, κρατούσε μόνος του το κέντρο. Είχε 2 τελικές, 2 λάθη και έκανε 3 φάουλ. Κανένας δεν κατάλαβε για ποιο λόγο πήρε κίτρινη κάρτα…

Γιώργος Παμλίδης: Φιλότιμος και πολύ μαχητικός ακόμα και σε μία μέρα που δεν μπόρεσε να απειλήσει την αντίπαλη εστία. Έδωσε 2 προωθητικές πάσες, έκανε 4 λάθη, 2 κλεψίματα και παραχώρησε 5 φάουλ.

Παναγιώτης Τζίμας: Μέχρι το 60’ περίπου ήταν από τους κορυφαίους του ΠΑΣ Γιάννινα, έδωσε πολλές μάχες, κέρδιζε φάουλ, απειλούσε, έδινε πάσες και έδειξε ότι μπορεί να αρπάξει την ευκαιρία και να καθιερωθεί ως βασικός. Έδωσε 4 προωθητικές πάσες, έκανε 3 κλεψίματα, 8 λάθη, 2 φάουλ και κέρδισε 5.

Λέο Μπατίστ: Μετά τον Κόντε ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν έχει κανέναν σέντερ φορ που να μπορεί να απειλεί με την ίδια ευχέρεια. Ο Μπάλαν κάτι είχε προσπαθήσει να κάνει πέρυσι και τώρα ο κ. Στάικος δοκιμάζει να δει τι μπορεί να του δώσει ο Λέο. Σε γενικές γραμμές είναι απογοητευτικά τα πράγματα, οπότε το βάρος στο σκοράρισμα –όταν θα λείπει ο Κόντε- θα πέσει σε Γκάρο, Παμλίδη και βλέπουμε και ποιος άλλος μπορεί. Ο Λέο είχε 1 εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, έδωσε 2 προωθητικές πάσες, η μία ήταν πάρε-βάλε στον Τζίνο και έκανε 2 φάουλ.

 

Αλλαγές:

Χουάν Γκάρο: Το γκολ του που ακυρώθηκε ήταν ολόιδιο με το γκολ κόντρα στην Κηφισιά. Κάποιες κινήσεις που έχει κοντά στην περιοχή δείχνουν ότι ξέρει πως να κινείται και να βρίσκεται σε θέση βολής. Δείχνει αργός, πάντως, για να μπορεί να παίξει ως εξτρέμ και να περιμένει κανείς να δίνει και αμυντικές βοήθειες στον μπακ. Για να χωρέσει στην ενδεκάδα πρέπει να έχει άλλον ρόλο.

Κέβιν Ροσέρο: Μπήκε χωρίς συγκέντρωση και υπερβολικά χαλαρός, με λάθη στον χώρο του κέντρου που παραλίγο να τα πληρώσει η ομάδα. Πρέπει να παλέψει πάρα πολύ για να παίζει αλλαγή. Για βασικός δεν το συζητάμε ακόμα.

Κλόντιου Μπάλαν: Ο Μπάλαν είναι στο στυλ που τον είδαμε και πέρυσι, δηλαδή θα φανεί σε μία φάση όλη κι όλη. Φαίνεται ότι αυτό δεν του αρκεί του κ. Στάικου, που προτίμησε τον Λέο και τον έβαλε στο τέλος για καθυστέρηση.

 

Προπονητής

Θανάσης Στάικος: Οι αλλαγές που είχε στη διάθεσή του για να αλλάξει το παιχνίδι και όχι απλά να διαχειριστεί την κούραση κάποιου ή κάποιον απρόοπτο τραυματισμό, δεν τον δικαίωσαν, πλην του Γκάρο φυσικά. Γενικώς το ρόστερ δεν έχει και πολλούς παίκτες που θα αλλάξουν τον ρυθμό της ομάδας, γι’ αυτό και δεν μπορεί να γίνεται κριτική του τύπου «γιατί δεν κάνει και τις 5 αλλαγές;». Αν δεν υπάρχει λόγος να βγουν ο Κλέιμαν, ο Σόρια, ο Εραμούσπε ή ο Παντελάκης, γιατί να κάνει 5 αλλαγές; Πάντως θα μπορούσε να έχει στην αποστολή τον Μπεγκάλα για να φρεσκάρει τουλάχιστον τη μεσαία γραμμή.