image description

Με ρεκόρ συμμετοχών και με κατάρριψη του ρεκόρ διαδρομής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες ολοκληρώθηκε ο Γύρος Λίμνης των 30 χλμ. του Ioannina Lake Run 2023, σε μία διοργάνωση που βάζει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά για τα επόμενα χρόνια.

Νικητής στους άνδρες ο «συνήθης ύποπτος» Κώστας Σταμούλης, που τερμάτισε πρώτος για πέμπτη συνεχή χρονιά και με χρόνο 1.36.40 συνέτριψε το ρεκόρ διαδρομής, που είχε ο ίδιος από το 2022 με 1.38.01.Και μάλιστα χωρίς να έχει ιδιαίτερη πίεση στο τελευταίο τρίτο της διαδρομής, όπου διατηρούσε ένα σταθερό προβάδισμα.

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Παναγιώτης Καραΐσκος με 1.39.01, στην πρώτη του συμμετοχή στον αγώνα των Ιωαννίνων, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα είναι παρών και την επόμενη χρονιά. Τρίτος πέρασε τη γραμμή του τερματισμού ο Χαράλαμπος Πιτσώλης, ο περσινός νικητής του Μαραθωνίου της Αθήνας, ο οποίος σημείωσε χρόνο 1.39.49, βελτιώνοντας το 1.40.56, που τον είχε φέρει στη δεύτερη θέση στον Ioannina Lake Run του 2022.

Για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου κατέρριψε η Γκλόρια Πριβιλέτζιο το ρεκόρ διαδρομής στις γυναίκες, κόβοντας την κορδέλα του τερματισμού σε χρόνο 1.54.26. Ρεκόρ που κρατούσε με 1.54.27 η Ελευθερία Πετρουλάκη από τον 13ο Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων το 2019. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Κατρίν Ασημακοπούλου σε 1.55.50 και τρίτη πέρασε από τη γραμμή του τερματισμού η Ματίνα Νούλα σε 1.56.35.

Συνολικά τερμάτισαν 1551 δρομείς στον αγώνα των 30 χλμ., αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από καταβολής διοργάνωσης και δείχνει ότι υπάρχει δυναμική για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή τα επόμενα χρόνια, αν βέβαια και οι υποδομές της πόλης μπορούν να το υποστηρίξουν. Επίσης συμμετείχαν και 78 στο Δυναμικό Βάδην των 30 χλμ.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στον Γύρο Λίμνης ήταν και τρεις αθλητές με προβλήματα αναπηρίας. Ο Διογένης Τσώνης, που, μετά από 19 χειρουργεία στη σπονδυλική στήλη και τα πόδια, συνεχίζει να δίνει τον αγώνα του για αποκατάσταση, έτρεξε με χειρήλατο ποδήλατο, ο Χάρης Ασλανίδης, ο οποίος διαγνώστηκε στα δύο του χρόνια με νωτιαία μυϊκή ατροφία, έτρεξε με αμαξίδιο το οποίο κινούσαν δύο συνοδοί του, ενώ ο Γεώργιος Παρίσσης, άτομο με προβλήματα όρασης, συμμετείχε με τον Οδυσσέα Κουκέση να τον καθοδηγεί.

Τις απονομές στους νικητές του Γύρου Λίμνης των 30 χλμ. έκαναν η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα και ο αντιπεριφερειάρχης ειδικών μορφών τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου Ηλίας Γκαρτζονίκας. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, δια του προέδρου της Κωνσταντίνου Ζωνίδη και του εντεταλμένου εκτελεστικού συμβούλου Βασίλη Τσουκανέλη, έδωσε δωροεπιταγές 600, 300 και 150 ευρώ στους τρεις πρώτους νικητές και νικήτριες, ενώ μια δεύτερη δωροεπιταγή 300 ευρώ δόθηκε στους Κώστα Σταμούλη και Γκλόρια Πριβιλέτζιο για την κατάρριψη του ρεκόρ. Επίσης, οι πρώτοι σε άνδρες και γυναίκες κέρδισαν και μια δωροεπιταγή 200 ευρώ από την Puma.

 

Σερί Νίκου Σταμούλη στα 10 χλμ.

Τη δική του παράδοση στον αγώνα των 10 χλμ. του Ioannina Lake Run συνεχίζει ο Νίκος Σταμούλης, αδερφός του νικητή του Γύρου Λίμνης των 30 χλμ. Κώστα Σταμούλη.

Μετά τις νίκες του το 2019, το 2021 και το 2022 (το 2020 ο αγώνας των 10 χλμ. δεν πραγματοποιήθηκε), ο αθλητής του ΓΑΣ Αγρινίου τερμάτισε σε χρόνο 30.43, βελτιώνοντας την περσινή του επίδοση και ακολούθησαν ο Ιάσων Ιωαννίδης σε 32.04 και ο Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου σε 32.09.

Στις γυναίκες την κορδέλα του τερματισμού έκοψε η Ισαβέλλα Κοτσαχείλη με χρόνο 36.33, δεύτερη τερμάτισε η Ισμήνη Παναγιωτοπούλου με 37.14 και τρίτη η Αικατερίνη Κούτλη με 37.52.

Στον αγώνα των 10 χλμ. τερμάτισαν 585 αθλητές. Τις απονομές έκαναν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου και η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου.

Δωροεπιταγές αξίας 100 ευρώ απένειμε στον πρώτο άνδρα και στην πρώτη γυναίκα η Puma.

 

Απονομές και ειδικές βραβεύσεις

Ακολούθησαν βραβεύσεις ανά ηλικιακή κατηγορία για τον Γύρο Λίμνης 30 χλμ. και τον αγώνα των 10 χλμ., καθώς και ειδικές βραβεύσεις στον Διογένη Τσώνη, τον Νίκο Μίχο ως εκ των πρωτεργατών του Γύρου Λίμνης και τους συνταξιούχους πυροσβέστες για την εθελοντική τους προσφορά στη διοργάνωση.

Η αυλαία του Ioannina Lake Run έπεσε με τη βράβευση της πολυπληθέστερης ομάδας, που ήταν για μια ακόμη φορά ο ΑΠΣ Αθηναίοι Δρομείς, με 102 αθλητές του να ταξιδεύουν στα Γιάννενα, καθώς και την ομαδική φωτογραφία των εθελοντών.