image description

Ένας ακόμα από τους προέδρους του ΠΑΣ Γιάννινα της παλιάς γενιάς που έκανε και πολιτική καριέρα ως βουλευτής Ιωαννίνων, ο Ελευθέριος Καλογιάννης (φώτο με τον σπουδαίο Αντώνη Γεωργιάδη που τον είχε και προπονητή στην ομάδα), έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Ο Ελευθέριος Καλογιάννης είχε διατελέσει πρόεδρος τη σεζόν 1974-1975, στην πρώτη παρουσία του ΠΑΣ Γιάννινα στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Τότε το να είσαι πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα ισοδυναμούσε και με “διαβατήριο” για ενασχόληση με την πολιτική, με τον Καλογιάννη να εκλέγεται βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία στις πρώτες μεταδικτατορικές εκλογές τον Νοέμβριο του 1974. Επανεξελέγη επίσης στις κοινοβουλετικές θητείες 1981-1985, 1985-1989, στην οικουμενική κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα στις δεύτερες εκλογές του 1989 (1989-1990) και ο κοινοβουλευτικός του βίος ολοκληρώθηκε στη θητεία 1990-1993.

Όπως αναφέρεται σε αφιέρωμα του Βαγγέλη Γυφτόπουλου σε διατελέσαντες προέδρους του ΠΑΣ Γιάννινα: “Η διοίκηση Καλογιάννη πάλεψε πολύ για να κρατήσει τους Αργεντινούς παίκτες που είχαν έρθει τότε, με τη σημαντική βοήθεια και του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αβέρωφ. Με τροπολογία δόθηκε παράταση δύο ετών στους υπάρχοντες ξένους των ομάδων και ο περιορισμός των δύο ξένων παικτών στην κάθε ομάδα ήταν για τον εφεξής χρόνο που θα ακολουθούσε”.

Ήταν γνωστός και με το προσωνύμιο “καλπογιάννης”, καθώς στις προεδρικές εκλογές του 1985 στις οποίες εξελέγη ο Σαρτζετάκης είχε αντιδράσει για τα χρωματιστά ψηφοδέλτια που διακρίνονταν μέσα από τον φάκελο, αρπάζοντας την κάλπη από την Βουλή.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης Ιωαννίνων.

Τα συλλυπητήρια του προέδρου της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έκανε την ακόλουθη δήλωση μόλις πληροφορήθηκε την εκδημία του πρώην βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ, Ελευθέριου Καλογιάννη:

«Ένα ιδιαίτερα θλιβερό για τα Γιάννενα και την Ήπειρο νέο μάθαμε σήμερα. Ήσυχα και πλήρης ημερών απεβίωσε ο Ελευθέριος Καλογιάννης του Σταύρου πρώην βουλευτής Ιωαννίνων, αυτοδημιούργητος και επιτυχημένος επιχειρηματίας και πολλά άλλα ακόμη που τα ξέρει και τα αναγνώρισε η Γιαννιώτικη κοινωνία κατά τη διάρκεια της πολυετούς και δυναμικής δημόσιας παρουσίας του όπως η γόνιμη συμμετοχή του στα αθλητικά και αυτοδιοικητικά δρώμενα του τόπου μας.

Ξεκινώντας από τους Χουλιαράδες των Τζουμέρκων και την σκληραγωγία του πατρικού καρβουνιάρικου ακολούθησε, μετά τη Ζωσιμαία, ανώτερες τεχνικές σπουδές στην Αθήνα που τον έκαναν έναν πολύ πετυχημένο αλλά και γενναιόδωρο σε προσφορά ιδίως στα μακρινά χωριά του Νομού μας εργολάβο δημοσίων έργων.
Πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής Ιωαννίνων στις πρώτες Μεταπολιτευτικές εκλογές του 1974 και ακολούθησαν άλλες τέσσερις εκλογές του μέχρι το 1993 αφήνοντας ένα δημιουργικό αποτύπωμα για τον τόπο. Δυναμικός, πείσμων όσο και τεκμηριωμένος διεκδικητής για τα Γιάννινα χειρίστηκε με επιτυχία τα Ηπειρωτικά ζητήματα.
Το τελευταίο ίσως από τα γραπτά του, που ήταν πολλά, έχει τον τίτλο «Η Οδύσσεια μου».
Εδώ λοιπόν σήμερα η «Οδύσσειά» του ολοκληρώνεται έπειτα από μια πολυκύμαντη, δραστήρια αλλά και στοχαστική ζωή. Το παράδειγμα του θα μας θυμίζει πως η ζωή κατακτιέται και δικαιώνεται συγχρόνως όταν η προσπάθεια για προκοπή και προσφορά είναι συνεχής και γνήσια.
Στην σύζυγό του Ευτυχία, στα παιδιά του Σταύρο, Ειρήνη και Τατιάνα στα εγγόνια και τα δισέγγονά του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Σταύρος Καλογιάννης: Στα χνάρια του πατέρα του και το επεισόδιο του 1985 με το οποίο ονομάστηκε και «Καλπογιάννης»