image description

Ημέρα γενεθλίων για τον ΠΑΣ Γιάννινα η 8η Ιουλίου. Μία στιγμή περηφάνιας μέσα στον χρόνο για τους απανταχού φιλάθλους του, η οποία δυστυχώς σήμερα συνοδεύεται από αβεβαιότητα για το μέλλον, αφού η ομάδα περνάει μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της.

Κι άλλες φορές ο ΠΑΣ Γιάννινα βρέθηκε σε διαδικασία πώλησης και με χρέη, αλλά η αγάπη του κόσμου και η κινητοποίηση ακόμα και των αρχών της πόλης, απέτρεπαν το αδιέξοδο. Από το 2004, όμως, που ο ΠΑΣ βρέθηκε για τελευταία φορά μέσα σε ωκεανό προβλημάτων, ως σήμερα, πέρασε μία 20ετία. Μέσα σ’ αυτή την εικοσαετία το ποδόσφαιρο άλλαξε κατά πολύ, όχι όμως οι παράγοντές του, κάτι που δείχνει μία γενικότερη αδυναμία ανανέωσης του χώρου. Αλλά αυτή είναι μία άλλη, πολύ μεγάλη συζήτηση. Το ζητούμενο είναι τι μέλλον μπορεί να έχει ο ΠΑΣ Γιάννινα, από τη στιγμή που ντόπιοι επιχειρηματίες απέφυγαν να εμπλακούν σ’ αυτόν τον χώρο για πολλούς και διάφορους λόγους.

Η απουσία ενδιαφερόμενου να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών από τους αδερφούς Χριστοβασίλη, αναγκαστικά αφήνει την ομάδα στα χέρια τους, με τις όποιες αδυναμίες τους. Δυστυχώς στην παρούσα φάση, όμως, δεν υπάρχει κανένα πλάνο και όραμα και κανένας απολύτως στόχος. Άλλωστε το γεγονός ότι παρήλθαν 2 μήνες χωρίς η διοίκηση να κλείσει προπονητή, να κάνει ανανεώσεις και να ανακοινώσει μεταγραφές, καταδεικνύουν ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει σε πόσο τραγικό αδιέξοδο οδηγούνται και οι ίδιοι και η ομάδα, καταδικάζοντάς τη σε πέτρινα χρόνια, αφού η μοναδική ελπίδα για μία ομαλή διοικητική μετάβαση υπάρχει μόνο στη Super League.

Από εκεί και πέρα το παρελθόν δεν διαγράφεται, δεν ξεχνιέται και τους σημαντικότερους σταθμούς του θα θυμηθούμε σήμερα.

Ιστορική αναδρομή

Ο ΠΑΣ Γιάννινα προήλθε από τις διαδοχικές συγχωνεύσεις Ατρομήτου, Αβέρωφ και Ολυμπιακού, με τους παράγοντες της τότε εποχής να παραμερίζουν τις αντιπαλότητές τους, που είχαν και πολιτική αφετηρία, μιας και ο Ατρόμητος ήταν ομάδα που παραδοσιακά εκπροσωπούσε την αριστερά και ο Αβέρωφ τη δεξιά παράταξη.

Όμως στη δεκαετία του ’60 είχε αρχίσει να γίνεται φανερό ότι ο κατακερματισμός δυνάμεων στο γιαννιώτικο ποδόσφαιρο δεν επέτρεπε στις ομάδες να βρεθούν σε υψηλό επίπεδο. Το 1962 με την υπ’ αριθμό 398/27-9-1962 απόφαση του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων επικυρώθηκε η συγχώνευση των ομάδων Ατρόμητος και Ολυμπιακός και η νέα ομάδα είχε την ονομασία «Αθλητικός Όμιλος Ιωαννίνων – Α.Ο.Ι.».

Εκτός συγχώνευσης είχε μείνει η τρίτη μεγάλη ομάδα της πόλης, ο Αβέρωφ, ο οποίος «ενέδωσε» το 1966. Στις 20 Απριλίου 1966 η γενική συνέλευση των μελών του Αβέρωφ που έγινε στην «Όαση» αποφάσισε τη συγχώνευση και το ίδιο έκανε στη συνέχεια και ο ΑΟΙ. Οι δύο ομάδες αγωνίζονταν στη Β’ Εθνική και προκειμένου να μη χρειαστεί να υποβιβαστούν στη Γ’ Εθνική για να ξεκινήσουν από την αρχή την προσπάθεια ανόδου, ο ΑΟΙ μετονομάστηκε σε ΠΑΣ Γιάννινα και ο Αβέρωφ έγινε ΠΑΣ Μπιζάνι με στόχο να αποτελέσει τον «προθάλαμο» για τη μεγάλη ομάδα.

Έτσι στις 30 Ιουνίου 1966 ο αείμνηστος δικηγόρος Πύρρος Ναθαναήλ ως πληρεξούσιος δικηγόρος του «Αθλητικού Ομίλου Ιωαννίνων» κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων την υπ’ αριθμό καταθέσεως 307/66 αίτηση για την έγκριση του νέου τροποποιημένου καταστατικού με την νέα ονομασία «Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ» και ζητήθηκε να εκδοθεί αμέσως απόφαση για να μπει η νέα ομάδα στην κλήρωση του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής.

Η συζήτηση της αίτησης έγινε στις 6 Ιουλίου 1966 και στις 8 Ιουλίου 1966 εκδόθηκε η υπ’ αριθμό 366/8-7-1966 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων που ενέκρινε την τροποποίηση του καταστατικού και τη μετονομασία του Α.Ο.Ι σε ΠΑΣ Γιάννινα. Η απόφαση αυτή καταχωρήθηκε στο βιβλίο σωματείων του Πρωτοδικείου στις 2 Αυγούστου 1966 με αριθμό μητρώου 929/2-8-1966 και το σωματείο έφερε την ονομασία «Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ».

Πρώτος Πρόεδρος της νέας ομάδας ήταν ο Περικλής Γιαννής ενώ η πρώτη εμφάνιση, ήταν εναντίον του Ολυμπιακού Πειραιώς σε ένα φιλικό παιχνίδι, λόγω της μεταγραφής του Γιώργου Σιόντη.

«Το ποδόσφαιρο της Ηπείρου βρήκε στον ΠΑΣ Γιάννινα την άξια εκπροσώπηση του. Για πολλά χρόνια ο Αβέρωφ και ο Ατρόμητος προσπαθούσαν να διακριθούν χωρίς όμως επιτυχία. Αυτό συνέβαινε μέχρι το 1966, γιατί το καλοκαίρι αυτού του χρόνου οι φίλαθλοι που έβλεπαν τις ποδοσφαιρικές δυνάμεις τις περιοχής να χάνονται άδικα, παραμέρισαν τα προσωπικά κι ενώθηκαν δημιουργώντας τον ΠΑΣ, την ομάδα που έμελλε να συγκεντρώσει μέσα σε λίγα χρόνια τον καθολικό θαυμασμό. Από την περίοδο 1966-’67 ο ΠΑΣ άρχισε την μεγάλη του προσπάθεια για την άνοδο του στην Ά Εθνική…» [Γιάννης Διακογιάννης, «100 χρόνια ποδόσφαιρο»]

02.10.1966: Το πρώτο επίσημο παιχνίδι

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα έγινε για τον θεσμό του κυπέλλου Ελλάδος στις 2 Οκτωβρίου 1966 με την Πίνδο Κόνιτσας. Ο νεοσσός τότε ΠΑΣ κέρδισε με 4-0 με γκολ που πέτυχαν οι Τσιούρης (10’), Τσουρλίδας (50’), Οικονομίδης (55’) και Καναρινής (62’).

1966: Η πρώτη συμμετοχή σε πρωτάθλημα

Ο νεογέννητος ΠΑΣ συμμετείχε την περίοδο 1966-’67 στον Ά όμιλο (απ’τους 3) της Β’ Εθνικής παίρνοντας τη θέση του Α.Ο.Ιωαννίνων, ο οποίος το καλοκαίρι του ’66 συγχωνεύτηκε με τον Αβέρωφ. Μια νέα εποχή άρχιζε για το ποδόσφαιρο της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος.

Οι πρώτοι αγώνες του ΠΑΣ Γιάννινα στο ελληνικό πρωτάθλημα είχαν ως απολογισμό:

  • 18 νίκες
  • 5 ισοπαλίες
  • 11 ήττες

Απ’ την πρώτη του κιόλας παρουσία στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο ΠΑΣ Γιάννινα έδειξε ότι μπορεί άξια να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες ομάδες της Β’ κατηγορίας και ότι είναι ικανός για πολλά ακόμα. Όμως απαιτήθηκε λίγος ακόμα χρόνος για να καταφέρει ν’ ανέβει στην Α’ Εθνική.

30.10.1966: Το πρώτο παιχνίδι στο πρωτάθλημα

Ο ΠΑΣ Γιάννινα δίνει το πρώτο επίσημο παιχνίδι πρωταθλήματος της ιστορίας του. Ήταν το ματς με τον Ολυμπιακό Πατρών στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής 1966-1967 και έληξε με 3-0 υπέρ του ΠΑΣ. Ήταν Κυριακή 30 Οκτωβρίου 1966 και στην πρώτη αγωνιστική, άνοιξε την πρώτη σελίδα της ιστορίας του με μια λαμπρή νίκη! Σκόρερ του πρώτου τέρματος ήταν ο Νικήτας Τσίλης και τα άλλα δύο πέτυχαν οι Μαυριδόπουλος και Τσουρλίδας.

Δείτε το ρόστερ της πρώτης ομάδας του ΠΑΣ ΕΔΩ

Η πρώτη συμμετοχή στην Α’ Εθνική

Η περίοδος 1973-1974 καταγράφεται ως μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα, γιατί είναι η χρονιά που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική κατηγορία! Δείτε το ρόστερ εκείνης της ομάδας ΕΔΩ. Μάλιστα τις σεζόν 1975-1976 και 1977-1978 τερμάτισε στις υψηλότερες θέσεις της ιστορίας του, την 5η, κάτι που επανέλαβε και τη σεζόν 2012-2013.

Οι υποβιβασμοί στη Γ’ Εθνική

Την περίοδο 1997-98 ο ΠΑΣ Γιάννινα βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Γ΄ Εθνική, για να ακολουθήσουν άσχημες μέρες και τις σεζόν 2004-2005 και 2005-2006, με τους «κυανόλευκους» να βρίσκονται επί μία διετία στη Γ’ Εθνική. Βέβαια η κατηγορία ουδεμία σχέση έχει με την τωρινή Γ’ Εθνική, αφού τότε έπαιζαν στην κατηγορία αυτή Βέροια, Παναιτωλικός, Καβάλα, Πανθρακικός, Αγροτικός Αστέρας κ.α. Μάλιστα το 2005-2006 είχαμε τον τελευταίο “εμφύλιο” της πόλης, όταν ο ΠΑΣ Γιάννινα αντιμετώπισε την Α.Ε. Γιάννενα, κερδίζοντάς τη και στους δύο γύρους με σκορ 2-0.

Το βαλκανικό κύπελλο

Πριν το Europa League, ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε δύο ακόμα ευρωπαϊκές παρουσίες, αλλά σε μικρότερης εμβέλειας θεσμό, όπως ήταν το βαλκανικό κύπελλο. Αγωνίστηκε εκεί τις σεζόν 1979-1980 και 1993-1994.

To 1979-1980 ο ΠΑΣ Γιάννινα έδωσε τα εξής ματς:

ΠΑΣ Γιάννινα-Παρτιζάν Τιράνων 3-0

Ριέκα-ΠΑΣ Γιάννινα 2-1

Παρτιζάν Τιράνων-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

ΠΑΣ Γιάννινα-Ριέκα 1-3

Το 1993-1994 ο ΠΑΣ Γιάννινα έδωσε τα εξής ματς:

Μπέσα-ΠΑΣ Γιάννινα 1-3

ΠΑΣ Γιάννινα-Μπέσα 2-0

ΠΑΣ Γιάννινα-Σαμσουνσπόρ 0-3

Σαμσουνσπόρ-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

Το σήμα

Ο θρυλικός ταύρος με τη φράση ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ που υπήρχαν σε αρχαίο νόμισμα που βρέθηκε στις ανασκαφές της Δωδώνης, αποτελούν το σήμα του ΠΑΣ Γιάννινα, που περιγράφεται ως εξής στο ιδρυτικό καταστατικό: «Είναι θυρεός ή στρογγυλόν σχήμα, φέρον εντός αυτού όψιν αρχαίου Ηπειρωτικού νομίσματος και συμβόλου ενώσεως και αλληλεγγύης των απανταχού Ηπειρωτών, με απεικόνισιν του ταύρου και τας λέξεις «ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ». Επικεφαλής της απεικονίσεως είναι η φράσις «‘ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ» περιβάλλεται δε το σύνολον υπό φύλλων Ηπειρωτικής δρυός» .

14.7.2016: Το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι

Στα 50 χρόνια του ΠΑΣ Γιάννινα ήρθε και το μεγαλύτερο «δώρο» στους πολυπληθείς φιλάθλους του “Άγιαξ της Ηπείρου”. Η πολυπόθητη έξοδος στην Ευρώπη. Το «Ζωσιμάδες» μετά κόπων και βασάνων εξασφαλίζει άδεια διεξαγωγής για τη β’ προκριματική φάση του Europa League και ο ΠΑΣ υποδέχεται τη νορβηγική Οντ, την οποία νίκησε με 3-0 (Μιχαήλ, Ναδάλες, Ακόστα).

Στο επαναληπτικό ματς, ναι μεν ηττήθηκε με 3-1, αλλά το γκολ του Κούτρη στην παράταση τού έδωσε τελικά την πρόκριση παρατείνοντας την ευρωπαϊκή του παρουσία. Έτσι έπαιξε και στον Γ’ προκριματικό, όπου αντιμετώπισε την ολλανδική Άλκμααρ. Στο πρώτο ματς στην Ολλανδία ηττήθηκε με 1-0 και στο δεύτερο στο Περιστέρι στην Αθήνα με 1-2 (σκόρερ του ΠΑΣ Γιάννινα ο Κόντε). Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος αποθέωσε την ομάδα, κάνοντας τους Ολλανδούς να παραμιλάνε με την ατμόσφαιρα! Θυμηθείτε το ρόστερ της ευρωπαϊκής χρονιάς ΕΔΩ.

Τα ρεκόρ προπονητή και προεδρίας

Στα 58 χρόνια ιστορίας του ΠΑΣ Γιάννινα, η περίοδος προεδρίας του αείμνηστου Γιώργου Χριστοβασίλη κατέχει ξεχωριστή θέση, αφού συνοδεύεται από αρκετά ρεκόρ και ορόσημα (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ). Ο Γιάννης Πετράκης παραμένει ο ρέκορντμαν προπονητής στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα σε χρονική παρουσία (5,5 χρόνια είναι μάλλον ένα ακατάρριπτο ρεκόρ), ενώ ο Γιώργος Χριστοβασίλης έφυγε από τη ζωή λίγο πριν συμπληρώσει 15 χρόνια παρουσίας στην ομάδα, μία παρουσία που σαφώς δύσκολα θα ξεπεραστεί κι αυτή στο μέλλον. Πλέον η ομάδα έχει περάσει από τις 8/5/2023 στα χέρια των Παναγιώτη και Γιάννη Χριστοβασίλη, με πρώτο δείγμα γραφής τον πιο εύκολο υποβιβασμό που είχε ποτέ η ομάδα και δεύτερο την πλήρη διάλυση του ρόστερ.

Τα φετινά γενέθλια βρίσκουν τον ΠΑΣ Γιάννινα με αβέβαιο μέλλον, αλλά με ζωντανή πάντα την ελπίδα για μια αλλαγή πορείας και επιστροφή στις πιο ένδοξες μέρες του παρελθόντος.

 

[Πηγές: Ηπειρωτικός Αγών, Βαγγέλης Γυφτόπουλος, pasgiannina.gr, Γιάννης Διακογιάννης, «100 χρόνια ποδόσφαιρο»]