Αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού έστειλε ο Σταύρος Κοντονής, προαναγγέλλοντας σημαντικά έργα για την ανάπτυξή του.

Ο υφυπουργός αθλητισμού παραβρέθηκε στην συνέντευξη Τύπου για τον Μαραθώνιο της Αθήνας, όμως στις δηλώσεις του έκανε σημαντικές αποκαλύψεις που αφορούν γενικότερα τον αθλητισμό.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η συζήτηση με τις ομοσπονδίες και τους αρμόδιους φορείς, με αποτέλεσμα να κατατεθεί άμεσα για διαβούλευση ο νέος αθλητικός νόμος. Η διαβούλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 30 ή 40 ημέρες.

Πέρα απ’ αυτό, το Υπουργείο εξασφάλισε 3 εκατ. ευρώ επιπλέον για το 2016. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν αποκλειστικά στη συντήρηση και την ανακατασκευή σταδίων σε όλη τη χώρα, για να εξαλειφθούν τραγικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι αθλητές καθημερινά.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά γραφείο ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τον αθλητισμό. Από αυτό μπορούν να διεκδικηθούν έως και 16 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διατεθούν στις ανάγκες του αθλητισμού. Μάλιστα, ο Σταύρος Κοντονής ανέφερε πως μέχρι σήμερα υπήρχαν αντίστοιχα κονδύλια που έμεναν στο «ράφι», προαναγγέλλοντας έργα υποδομής που θα αποτελέσουν βάσεις για το «αύριο».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κοντονή

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω, ότι την έκτακτη ενίσχυση, ύψους 3.000.000 € για το 2016 που πετύχαμε θα τη διοχετεύσουμε αποκλειστικά και κύρια στα στάδια της χώρας. Τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο, καταφέραμε να βάλλουμε ένα φραγμό στην κατρακύλα των προηγούμενων έξι χρόνων, η οποία μας άφησε στάδια ακατάλληλα κι όπως έχω πει πολλές φορές και επικίνδυνα για άθληση. Σήμερα λοιπόν μπορούμε να σας πούμε ότι 3.000.000 € θα πάνε στη συντήρηση και στην αποκατάσταση των σταδίων, αποκατάσταση η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος όχι μόνο των πρωταθλητών μας αλλά και ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Και πλάι σ’ αυτή την οικονομική ενίσχυση, θα έχουμε και την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό διότι η κυβέρνηση φρόντισε αυτούς τους εργαζόμενους που πέταγε στο δρόμο η προηγούμενη κυβέρνηση, τους εργαζομένους του ΟΔΙΕ ΝΑ τους απορροφήσει και να τους  κατευθύνει σε στάδια και σε άλλες υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού και αθλητισμού που υπάρχει ανάγκη.

Έτσι γίνονται δύο καλά: αφετέρου δεν θα μείνουν άνθρωποι σε καθεστώς απόγνωσης μετά από πολυετή εργασία και αφετέρου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου υπάρχουν κενά σε προσωπικό για να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σας ανακοινώνω σήμερα επίσης ότι μετά από εργώδη προσπάθεια καταφέραμε και συστήσαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το γραφείο ΕΣΠΑ για τον αθλητισμό,  κάτι το οποίο κανείς δεν έχει φροντίσει να δημιουργήσει. Στόχος μας είναι να απορροφώνται αποτελεσματικά τα κονδύλια, τα οποία υπάρχουν και υπήρχαν, αλλά δυστυχώς έμεναν στο ράφι. Την επόμενη 5ετία είναι στο χέρι μας να απορροφηθούν 16 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον αθλητισμό αποκλειστικά. Θεωρούμε ότι αυτή είναι ουσιαστική πολιτική παρέμβαση και αυτό είναι που τιμά τις Κυβερνήσεις να δημιουργούν έργα υποδομής, φροντίδας και αποκατάστασης.

Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες για την αγωνιστικότητά τους και τις διακρίσεις τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο. Αυτά είναι καθαρά μετάλλια και αυτό περιποιεί τιμή και για την ΕΟΕ αλλά και για την Κυβέρνηση που πήρε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για να θωρακίσει το νομοθετικό πλαίσιο για αυτό που λέμε «καθαροί Αγώνες», «καθαρά μετάλλια»

Για πρώτη φορά η εκταμίευση του εγκριθέντος προϋπολογισμού κάθε ομοσπονδίας έγινε στην ώρα της. Έτσι πέτυχαν όλες οι Ομοσπονδίες ένα προγραμματισμό βάσει των πραγματικών δεδομένων και των πραγματικών ποσών. Αυτή η προσπάθεια για τάξη, διαφάνεια και εξοικονόμηση πόρων θα συνεχιστεί. Είναι εξαγγελία του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης και θα υλοποιηθεί μέχρι τέλους.

Θέλω τέλος να αναφέρω ότι εντός των επομένων ημερών και μετά τη διαβούλευση με τις Ελληνικές ομοσπονδίες, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, και εδώ θέλω ιδιαιτέρα να ευχαριστήσω, την ΕΟΕ και τον ΣΕΓΑΣ για τις εποικοδομητικές τους προτάσεις. Πιστεύω ότι εντός ενός περίπου μηνός θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση για να οριστεί η τελική μορφή του.

Μέσα σε αυτόν τον αθλητικό νόμο θα περιγράφονται και τα αντικειμενικά κριτήρια χρηματοδότησης των επιχορηγήσεων, ώστε να φύγουμε εντελώς από ένα καθεστώς ευνοιοκρατίας, που συντηρήθηκε επί χρόνια, και ορισμένες φορές έπαιρνε και διαστάσεις ρουσφετολογίας. Τα κριτήρια θα είναι αντικειμενικά δίκαια και θα ανταποκρίνονται στον αριθμό των αθλουμένων, στον αριθμό  των εργαζομένων και στον αριθμό των διακρίσεων. Αυτά για εμάς είναι ισονομία, είναι διαφάνεια και εκδημοκρατισμός και θα ολοκληρωθούν μέχρι κεραίας στην τετραετία αυτή που διανύουμε και που ο ελληνικός λαός έδωσε στην Κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της».