PEAKI

Ο Χρ. Μερούσης στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM

0

Ο, για 4η συνεχόμενη χρονιά, Έλληνας νικητής του κλασικού μαραθώνιου της Αθήνας, Χριστόφορος Μερούσης, μίλησε στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM και την εκπομπή «Πέρα από τα Όρια» με τον Δημήτρη Καννή, και αναφέρθηκε στον δύσκολο τερματισμό του, τις συνθήκες που υπάρχουν για να μπορέσει κάποιος να αθληθεί σε αυτό το επίπεδο στην Ελλάδα, αλλά και τους επόμενους στόχους του.

Δ. Φαινόσουνα μετά το 30ο χλμ σαν να πονούσες στην διάρκεια της κούρσας, ήταν τόσο δύσκολο όσο φαινόταν από μακριά;

Μ. Ναι δυσκολευόμουνα πάρα πολύ,  είχα κουραστεί πάρα πολύ και σωματικά και πνευματικά αλλά το χαρακτηριστικό μου είναι «πάω σε έναν αγώνα και ποτέ δεν παρατάω την προσπάθεια μου». Με βοήθησε και ο γιος μου ψυχολογικά που είναι δύο χρονών και με περίμενε στον τερματισμό.

Δ.To ότι αγωνίζεσαι για τον τόπο σου για την Χίο και δεν προτίμησες να γραφτείς σε κάποιον  σύλλογο, αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλεις να περάσεις και σε άλλους αθλητές;

Μ. Πρώτα απ’ όλα εγώ αγαπώ τον τόπο μου και τον επαρχιακό αθλητισμό. Άλλωστε  20 χρόνια αθλούμαι σε επίπεδο πρωταθλητισμού, δεν έχω φύγει ποτέ από την Χίο για να προπονηθώ κάπου αλλού.

Δ. Φέτος είδα πολλούς δρομείς. Αυτό πιστεύεις θα φέρει και καλύτερες επιδόσεις;

Μ. Σίγουρα. Όσο περισσότερος κόσμος μαζεύεται, έρχονται νέοι άνθρωποι και όλο και περισσότεροι κοντά στον αθλητισμό. Από εκεί και πέρα όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός και αυξάνεται σίγουρα μέσα από αυτούς όλους τους ανθρώπους κάποια στιγμή θα προκύψουν και οι άνθρωποι που θα έχουν το ταλέντο να κάνουν κάτι παραπάνω να ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό και σε επίπεδο υψηλών επιδόσεων.

Δ. Εσύ κάνεις πολλά χρόνια πρωταθλητισμό υψηλού επιπέδου και βλέπεις  σε διεθνές αγώνες ανταγωνιστές. Τι πιστεύεις είναι αυτό που δεν έχουμε ακόμα  Έλληνες, οι οποίοι θα κάνουν χρόνους κάτω από 2:15;

Μ. Όσο ο Έλληνας  εκσυγχρονίζεται όλο και πιο δύσκολα ίσως θα έρθει να γυμναστεί για μεγάλες αποστάσεις σε υψηλό επίπεδο, αλλά από εκεί και πέρα οι δρομείς του εξωτερικού ή οι καλοί γείτονές μας (οι Ισπανοί) έχουν μεγάλες σχόλες τα έχουν όλα έτοιμα. Αν βάλετε τους δρομείς του Πανελληνίου πρωταθλήματος έναν προς έναν θα καταλάβετε, ότι ο ένας γυμνάζεται μόνος του. Δηλαδή είναι όλοι σκορπισμένοι και προσπαθούνε μόνοι τους χωρίς συναθλητές.

Δ. Θα ήταν καλύτερα δηλαδή να κάνατε προπόνηση με κάποιους αθλητές;

Μ. Ναι, ή να ερχόταν η ομοσπονδία και να έλεγε «ελάτε εσείς οι 5-6 αθλητές που πιστεύω σε εσάς που μπορείτε να πάτε σε μια ολυμπιάδα να κάνετε μια μεγάλη επίδοση να σας στείλω μια προπόνηση όλοι μαζί και θα είναι όλα ταχτοποιημένα ό,τι χρειάζεται για την προπόνησή σας» είναι πράγματα ίσως αυτονόητα που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν.

Δ. Υπήρξες αθλητής και άλλων αθλημάτων και κατέληξε στον Μαραθώνιο ή από μικρός ασχολήθηκες με μεγάλες αποστάσεις;

Μ. Εμένα το αγώνισμα που έκανα και με καθιέρωσε στις αποστάσεις ήταν τα 3.000 μ. με φυσικά εμπόδια.

Δ. Επόμενος στόχος για το 2017;

Μ. Τώρα έχει ένα μήνα ξεκούραση, γιατί έκανα ήδη τρεις Μαραθωνίους πέρυσι και άλλους δύο φέτος. Επομένως τώρα έχει ξεκούραση μετά από τόσους Μαραθωνίους και μετά θα σκεφτούμε άμα θα μπούμε σε κάποιον αγώνα την άνοιξη.

Δ. Ένα τελευταίο μήνυμα που θες να πεις στους Γιαννιώτες;

Μ. Εμείς με την προσπάθεια μας, με την συμπεριφορά μας, προσπαθούμε να εμπνέουμε όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους και νέα παιδιά να έρχονται κοντά στον αθλητισμό. Ο αθλητισμός  μας κάνει καλύτερους σαν ανθρώπους και σαν προσωπικότητες επομένως να αγαπάμε και να είμαστε κοντά στον αθλητισμό.

Δ. Εμείς έχουμε μόνο έναν γύρο λίμνης και έχουμε και κάποιους ορεινούς. Να πούμε κάποιο νέο για το 2017;

Μ. Σας χρωστάω να έρθω κάποια στιγμή στον γύρο λίμνης σίγουρα.  

Απόδοση: Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης

Σχόλια

Comments are closed.