image description

Το 4ο ΓΕΛ Ιωαννίνων ανακοίνωσε τις σημαντικές διακρίσεις μαθητών/τριών του σχολείου σε πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς υψηλού κύρους.

Ο μαθητής του σχολείου Χρήστος Μπίρμπος κατέκτησε τη 2η θέση στην Α’ Φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής, επιτυγχάνοντας το απόλυτο σκορ 400/400, επίδοση που αποδεικνύει άριστη κατανόηση και άψογη εκτέλεση σε όλα τα θέματα του διαγωνισμού. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός συγκαταλέγεται στους πιο απαιτητικούς, με έμφαση στην αλγοριθμική σκέψη, τη δομημένη επίλυση προβλημάτων και τον προγραμματισμό. Η επιτυχία του Χρήστου αναδεικνύει τη μεθοδική προετοιμασία, την επιμονή και το υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων του στον τομέα της Πληροφορικής.

Παράλληλα, η μαθήτρια του σχολείου Εβελίνα Τσιαγκαβέλη προκρίθηκε με επιτυχία στον Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό «Θαλής», που διοργανώνεται από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Ο διαγωνισμός «Θαλής» αποτελεί έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους και απαιτητικούς μαθητικούς διαγωνισμούς, δοκιμάζοντας σε βάθος τη μαθηματική σκέψη, τη λογική και την ικανότητα επίλυσης σύνθετων προβλημάτων. Η διάκρισή της αποδεικνύει τη συστηματική προσπάθεια, την αγάπη της για τα Μαθηματικά και το υψηλό επίπεδο γνώσεών της.

Οι επιτυχίες αυτές ανοίγουν τον δρόμο για τη συνέχεια των διαγωνισμών και αποτελούν ισχυρό κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις και επιτεύγματα. Παράλληλα, επιβεβαιώνουν τη σημασία της στήριξης των μαθητών που ξεχωρίζουν στις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία.

 

Οι Junior Ambassadors του 4ου ΓΕΛ Ιωαννίνων  συνομιλούν με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων & Υποδομών Κ. Γκόγκο 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – EPAS 2025-2026» οι Junior Ambassadors του 4ου ΓΕΛ Ιωαννίνων – «Ακαδημία», συνοδευόμενοι από τους Senior Ambassadors κ. Γεώργιο Κατωγιάννη και κ. Ιωάννα Βούλγαρη, επισκέφθηκαν τα Γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών για να ενημερωθούν από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων & Υποδομών κ. Κωνσταντίνο Γκόγκο σχετικά με τις τεχνικές παρεμβάσεις που υλοποιεί ο Δήμος Ιωαννιτών με στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία. Η συνέντευξη – podcast πραγματοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα φιλόξενο και θετικό κλίμα, με τον Αντιδήμαρχο να αναπτύσσει με σαφήνεια τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, τις προκλήσεις αλλά και το όραμα του Δήμου για μια πόλη πραγματικά φιλική προς όλους.

Αρχικά, ο κ. Γκόγκος ανέπτυξε το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο Δήμος σχεδιάζει και υλοποιεί τα τεχνικά του έργα, υπογραμμίζοντας ότι η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία αποτελεί βασική και αδιαπραγμάτευτη παράμετρο. Όπως σημείωσε, τόσο ο σχεδιασμός όσο και η κατασκευή των έργων ακολουθούν τις θεσμοθετημένες προδιαγραφές, όπως αυτές αποτυπώνονται στον κανονισμό «Σχεδιάζοντας για Όλους» και στις κατά καιρούς υπουργικές αποφάσεις που τον εξειδικεύουν. Όλα τα έργα που κατασκευάζει ο Δήμος Ιωαννιτών ενσωματώνουν προδιαγραφές ΑμεΑ και έχουν ως γνώμονα την εξασφάλιση της βέλτιστης προσβασιμότητας για όλους τους πολίτες, είτε αυτοί είναι αρτιμελείς, εμποδιζόμενοι ή ΑμεΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα νέα ή τα ανακατασκευαζόμενα πεζοδρόμια, που έχουν οδεύσεις ατόμων με πρόβλημα όρασης και των ραμπών στις οδικές διαβάσεις. Επίσης έχουν εγκατασταθεί τα πρώτα συστήματα ηχητικών διαβάσεων στο κέντρο της πόλης καθώς και εξοπλισμός απτικής αναγνώρισης σε αυτές.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των έργων, ο κ. Αντιδήμαρχος επισήμανε ότι όλες οι πηγές χρηματοδότησης έχουν ως ένα βασικό γνώμονα την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των πολιτών. Ενδεικτικά ανέφερε μερικά από τα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως οι Υποδομές προσβασιμότητας βορειοανατολικής Ακρόπολης Κάστρου Ιωαννίνων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο αστικό οδικό δίκτυο Δήμου Ιωαννιτών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τα σχολικά κτίρια. Στα περισσότερα σχολεία της πόλης μας τα προηγούμενα δυόμισι έτη έγιναν παρεμβάσεις – εργασίες ύψους 4,5 – 5 εκατομμύριων ευρώ. Τα έργα αυτά περιλάμβαναν την προσβασιμότητα σε αυτά, κατασκευή WC ΑμεΑ και άλλες παρόμοιες ενέργειες. Σημαντική ήταν και η προσπάθεια των σχολικών επιτροπών στην επίλυση προβλημάτων των σχολικών συγκροτημάτων. Όπως σημείωσε, με νέα έργα που ήδη έχουν δημοπρατηθεί, η προσπάθεια για τη βελτίωση των υποδομών όλων των σχολείων συνεχίζεται.

Σε ό,τι αφορά την ιεράρχηση των παρεμβάσεων και τον έλεγχο της υλοποίησης, ο κ. Γκόγκος διευκρίνισε ότι τόσο τα κριτήρια όσο και οι διαδικασίες που ακολουθούνται από τον Δήμο περιγράφονται από την ισχύουσα νομοθεσία εκτέλεσης των δημοσίων έργων καθώς και τις προδιαγραφές των κανονισμών που έχουν συνταχθεί από το κεντρικό κράτος. Η μεθοδολογία αυτή διασφαλίζει ότι τα δημόσια έργα εκτελούνται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και τις προδιαγραφές.

Σχετικά με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών, ο αντιδήμαρχος υπενθύμισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει αξιοποιήσει συμμετοχικές διαδικασίες σχεδιασμού στο πρόσφατο παρελθόν. Το 2017 αποτέλεσε το χρονικό σημείο έναρξης για την εφαρμογή ενός μοντέλου συμμετοχικού προϋπολογισμού στο Δήμο. Με την με αριθμό 378/2017 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών, αποφασίστηκε ομόφωνα, η έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση του «Συμμετοχικού Προϋπολογισμού», ενός βασικού εργαλείου του συμμετοχικού σχεδιασμού. Πολλές φορές ο Δήμος Ιωαννιτών έρχεται σε απευθείας επαφή με φορείς και συλλόγους ΑμεΑ για την κατάλληλη προσαρμογή των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα στην τοποθέτηση ηχητικών διαβάσεων και εξοπλισμού απτικής αναγνώρισης, όπως και σε σχολεία της πόλης μας σχετικά με πεζοδρομήσεις των γύρω δρόμων.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος στην υλοποίηση των έργων προσβασιμότητας, ο κ. Γκόγκος τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που επηρεάζει την υλοποίηση των έργων προσβασιμότητας του Δήμου Ιωαννιτών τόσο στον σχεδιασμό όσο και στη λειτουργία τους, είναι αφενός μεν ο αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος σε ένα πυκνό οδικό δίκτυο στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, αφετέρου η ελλιπής χρηματοδότηση. Το πρόβλημα αυτό γίνεται εντονότερο στο ιστορικό κέντρο και στην παραλίμνια ζώνη όπου τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των οδών (πλάτος δρόμων, πεζοδρομίων) δεν επιτρέπουν τη βέλτιστη εξασφάλιση τήρησης των προδιαγραφών προσβασιμότητας, ενώ η εκτεταμένη παράνομη στάθμευση οχημάτων δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στις πεζές μετακίνησης όλων των πολιτών.

Παράλληλα, ο κ. Αντιδήμαρχος σημείωσε ότι όλα τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη ή έχουν κατατεθεί για έγκριση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ΗΠΕΙΡΟΣ 2021-2027 καθώς και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, περιλαμβάνουν στο σχεδιασμό τους τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται και ανωτέρω σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία π. χ. οδεύσεις ΑμεΑ, κατάλληλη σήμανση, διαγραμμίσεις, κτλ. Κλείνοντας, υπενθύμισε ότι η πόλη μας είναι ενταγμένη στην ευρωπαϊκή αποστολή «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030». Στο πρόγραμμα αυτό και στις ενέργειες και έργα που θα ακολουθήσουν δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ.

Ευχαριστούμε θερμά τον Αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Γκόγκο για την εξαιρετική συνεργασία και την ουσιαστική ενημέρωσηΗ προσβασιμότητα αποτελεί κεντρική προτεραιότητα στον σχεδιασμό των τεχνικών έργων του Δήμου Ιωαννιτών, με στόχο τη δημιουργία μιας πόλης προσβάσιμης και λειτουργικής για όλους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία ενώ η αξιοποίηση πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση αυτών των παρεμβάσεων με ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυποΗ προσβασιμότητα είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο!