Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της λειτουργίας των διοδίων της Εγνατίας στο Δροσοχώρι αποφάσισε και ο Δήμος Ζαγορίου, ενισχύοντας το «μέτωπο» που δημιουργήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Μετσόβου, φορείς οι οποίοι ήδη προχώρησαν σε αυτή τη διαδικασία.

Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 3ης Οκτωβρίου έλαβε σχετική απόφαση εγκρίνοντας τη δαπάνη για την  νομική εκπροσώπηση του Δήμου στην κατάθεση αίτησης ακύρωσης κατά της υπ’ αρίθμ. ΔΝΣγ/οικ.35897/ΦΝ 393 κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Υποδομών & Μεταφορών και Οικονομικών (Β΄ 1867/29-5-2017), καθώς  και για την σύνταξη – κατάθεση- κοινοποίηση στον Υπουργό Μεταφορών και Δικτύων, την Εγνατία Οδό και στο ΤΑΙΠΕΔ (στο οποίο έχει περιέλθει η εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού) αίτησης αναστολής κατά της ίδιας απόφασης με αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής και συζήτηση της αναστολής.

Στο Δήμο Ζαγορίου και ιδιαίτερα όσοι διαμένουν ή κινούνται από και προς το Ανατολικό Ζαγόρι θα επιβαρυνθούν οικονομικά από τη λειτουργία των νέων διοδίων και με την προσφυγή στο ΣτΕ επιδιώκεται να μην τεθούν σε λειτουργία τα διόδια Δροσοχωρίου, ή να διατεθούν κάρτες ελεύθερης διέλευσης στους μόνιμους κατοίκους, ή  να εφαρμοστεί η αναλογική χρέωση, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση χωρίς όμως να προσδιορίζει χρονικά την εφαρμογή του συστήματος.

-Το Σώμα μετά από εισήγηση του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου αποφάσισε ομόφωνα να μην μεταφέρει ο Δήμος τα ταμειακά του διαθέσιμα του στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως ζητά η κυβέρνηση ενεργοποιώντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015. Ήδη με αφορμή έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με θέμα «Μεταφορά διαθεσίμων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης»,το Δ.Σ της ΚΕΔΕ στις 20 Σεπτεμβρίου τάχθηκε κατά της απόφασης αυτής και ζητά την κατάργηση της Π.Ν.Π.

Ανάλογη απόφαση είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου και το 2015, ωστόσο τότε άνοιξε λογαριασμό στην ΤτΕ τον οποίο ποτέ δεν χρησιμοποίησε. «Δεν θεωρούμε ότι συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι εθνικής ανάγκης, οι οικονομικές συνθήκες στην χώρα δεν είναι ίδιες με εκείνες του 2015 που η χώρα βρίσκονταν στο χείλος του γκρεμού και έπρεπε να συνεισφέρουν όλοι στην προσπάθεια», σημείωσε ο Δήμαρχος στην εισήγηση του, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού μιλούν για έξοδο από τα μνημόνια και βελτίωση των οικονομικών δεικτών, μείωση της ανεργίας.

Υπέρ της εισήγησης τάχθηκαν και οι παρατάξεις της μειοψηφίας με ορισμένες παρατηρήσεις.

Σε ότι αφορά τα… βουητά που ακούνε κάτοικοι στο Μεσοβούνι, η αντιδήμαρχος Αγγελική Ράπτη ενημέρωσε το Σώμα ότι το ΙΓΜΕ, η Πολιτική Προστασία και ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας  στους οποίους απευθύνθηκε ο Δήμος για να επιληφθούν, απάντησαν ότι, εφόσον δεν υπάρχουν κατολισθήσεις ή ρωγμές στην περιοχή, δεν μπορεί να γίνει κάποια παρέμβαση.

Για τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν προ μηνών στην αρχή του μονοπατιού της χαράδρας του Βίκου, στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι, κατόπιν ερωτήματος του Γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου Βασίλη Ζαρκάδα, ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου  ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει γίνει παρέμβαση από τους έχοντες την αρμοδιότητα. Σημείωσε ότι  ο Δήμος θα επιχειρήσει να δώσει λύση με την απομάκρυνση των βράχων που έπεσαν στο σημείο, παρόλο που πρόκειται για έκταση ευθύνης του Δασαρχείου, ιδιοκτησίας της Μονής και εμπλέκονται το Εθνικό Πάρκο και άλλοι φορείς.

 

Τουρισμός, συνέδρια και εκδηλώσεις

Τη συμμετοχή του Δήμου Ζαγορίου στην 2η Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού «Nostos 2017» από 13-16 Οκτωβρίου στη Ναύπακτο, αποφάσισε μεταξύ των άλλων θεμάτων το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμος και επαγγελματίες του τουρισμού θα φιλοξενηθούν στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου μέσω του οποίου θα προβάλλουν την περιοχή που έχει αναπτύξει σε σημαντικό βαθμό τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ο Δήμος συμμετείχε και στην περσινή πρώτη διοργάνωση.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και για άλλες εκδηλώσεις που αφορούν τον τουρισμό.

Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στις 5 μ.μ στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου στα Άνω Πεδινά οργανώνεται από την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων ενημερωτική συνάντηση με τους ξενοδόχους και ασχολούμενους με την εστίαση στο Ζαγόρι.

Μια σημαντική διοργάνωση για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος ακολουθεί το τριήμερο 13-15 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και φορέων που δραστηριοποιούνται στο Ζαγόρι και όχι μόνο.

Με τίτλο «Χτίζοντας γέφυρες» οργανώνεται στη Βίτσα σεμινάριο με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών μεταξύ των επαγγελματιών του τουρισμού στο Ζαγόρι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά εισηγήσεων και παρουσιάσεων για το πώς μπορεί να αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα η ενασχόληση με τον τουρισμό σε μια ορεινή περιοχή, όπως είναι το Ζαγόρι.

Ο Δήμος Ζαγορίου, όπως ενημέρωσε το Σώμα ο Δήμαρχος, κατέθεσε προτάσεις για έργα και παρεμβάσεις που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, ενόψει  του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ηπείρου στις 23 και 24 Οκτωβρίου στα Γιάννινα, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πολλών υπουργών της κυβέρνησης. Βασικό αίτημα η σύνδεση του κεντρικού Ζαγορίου με την Εγνατία στον κόμβο Αράχθου(Ζαγορίου), από τους Μηλιωτάδες μέχρι τους Κήπους.

Τέλος, η εκδήλωση για τη Μάχη της Γκραμπάλας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, ενώ την ίδια μέρα στους Ασπραγγέλους η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία οργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης των κατοίκων και δωρεάν εξέταση.