image description

Με οδηγό την εμπειρία που  έχει αποκτηθεί και την άψογη συνεργασία που υπήρξε στις προηγούμενες περιόδους, Περιφέρεια, Δήμοι και εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα κινηθούν και τον επερχόμενο Χειμώνα για την  ελαχιστοποίηση των  προβλημάτων που τυχόν προκύψουν από χιονοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια της οποίας  έγινε και σύντομος απολογισμός της λήξασας αντιπυρικής περιόδου.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε  και τον περυσινό χειμώνα,  ως επίσης και σε πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η Περιφέρεια για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων με τον καθαρισμό αποστραγγιστικών τάφρων και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, την έγκαιρη προμήθεια αλατιού κλπ.

Επίσης ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια – παρά το γεγονός ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητας- προβαίνει σε καθαρισμούς των ποταμών Καλαμά, Λούρου και Αράχθου από τα νεκρά πλατάνια, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

«Πέρυσι- είπε- περάσαμε διάφορες καταστάσεις και δεν αφήσαμε κανένα Δήμο χωρίς να τον στηρίξουμε με προμήθεια αλατιού. Επίσης, έχουμε με όλους τους δήμους συνεχή συνεργασία για τους αποχιονισμούς των δρόμων. Δεν κοιτάμε μέχρι που είναι δημοτικός, επαρχιακός ή εθνικός δρόμος. Αν αρχίσουμε τέτοια δεν πρόκειται να ανοίξουμε κανένα δρόμο. Εγώ θέλω να ετοιμαστείτε όλοι, να μας δηλώσετε τις δυνάμεις που έχετε, τι μηχανήματα έχετε».

Στην άριστη και επωφελή για τους πολίτες συνεργασία που υπήρξε αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας/Μεραρχίας, οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι και όσοι τοποθετήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναδείχθηκαν επίσης  δύο  ακόμη θέματα:

Πρώτον,  από τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, ζητήθηκε η συνδρομή των τοπικών αρχών ώστε να ενημερώνονται και να αποτρέπονται μεμονωμένες ορειβατικές διαδρομές κατά την περίοδο έντονων καιρικών φαινομένων.

Δεύτερον,  από τον ταξίαρχο- Διοικητή της 8ης Μεραρχίας, επισημάνθηκε ότι με τις βροχές υπάρχει ενδεχόμενο να  βγαίνουν στην επιφάνεια  εκρηκτικοί μηχανισμοί, τους οποίους οι πολίτες δεν θα πρέπει να πλησιάζουν και να επεξεργάζονται, γιατί ενδέχεται να εκραγούν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μετά την εκκαθάριση έκτασης σε περιοχή της Ελεούσας του Δήμου Ζίτσας το έργο  της αποναρκοθέτησης,  από την επόμενη χρονιά,  θα συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές που κρίνονται επικίνδυνες.

Για την αντιπυρική περίοδο

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν κατά τη θερινή περίοδο με τις πολλές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν. «Ταλαιπωρηθήκαμε – ανέφερε- περισσότερο σε σχέση με άλλες χρονιές. Συνεργαστήκαμε όμως, Περιφέρεια, Δήμοι, Πυροσβεστική, Αστυνομία κλπ. και έχουμε καλά αποτελέσματα».

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης στην τοποθέτησή του και λαμβάνοντας αφορμή από την αναφορά του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, ότι φέτος είχαμε 250% περισσότερες πυρκαγιές από πέρυσι, χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία που υπήρξε για την αντιμετώπισή τους. Υπογράμμισε δε ότι οι περισσότερες ήταν εσκεμμένες και ζήτησε  από τις τοπικές αρχές να δημιουργήσουν δίκτυα, τα οποία να κινούνται συνεχώς τις δύσκολες ημέρες.

ότι πρέπει οι τοπικές αρχές να κάνουν κάποια δίκτυα τις δύσκολες ημέρες, να βρίσκονται παντού

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου παραβρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, ενώ τοποθετήθηκαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ, οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, ΕΜΑΚ, νοσοκομείων, Ιόνιας Οδού Α.Ε., Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.α.

Μεταξύ άλλων παρέστησαν:

Οι Δήμαρχοι Πωγωνίου Κ. Καψάλης, Κόνιτσας Α. Παπασπύρου, Μετσόβου Κ. Τζαφέας, Ζίτσας Μ. Πλιάκος. Οι Αντιδήμαρχοι Ζαγορίου  Αγγελική Ράπτη, Β. Τζουμέρκων Ν. Βαϊτσης, Δωδώνης Β. Μπακόλας.

Ο Διοικητής της Μεραρχίας Ν. Ανδριόπουλος

Ο Διοικητής Πυροσβεστικής Ηπείρου Κων. Σκούπρας

Ο Αν. Διοικητής της 5η ΕΜΑΚ   Ευ. Μπαλατσός

Ο  Β΄ Υποδιευθυντής Δ.Α. Ιωαννίνων Γεώργιος Κιτσαράς

Ο Διοικητής Τροχαίας Γεώργιος Αζέλης

Ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Βασίλης Παπαδιώτης

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης

Ο Διοικητής  Πυροσβεστικής Ν. Ιωαννίνων Απ. Βασδέκης

Εκπρόσωποι από:  Δασαρχείο, Πολιτική Προστασία Αποκεντρωμένης Διοίκησης,  Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και Πανεπιστημιακό,  Εθελοντικούς συλλόγους, Εγνατία Α.Ε. και Νέα Οδός Α.Ε., ΔΕΔΔΗΕ, το Δήμο Ιωαννιτών, Φορείς Διαχείρισης, ΤΟΕΒ, ως επίσης και οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Παναγιώτα Μητροκώστα και Νατάσσα Τύρου- Ούζα.

 

Υποβολή δηλώσεων στο ΟΣΔΕ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει όσους  επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση στην 2η πρόσκληση για το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων γεωργών», η οποία θα εκδοθεί προσεχώς, ότι είναι ανοιχτό το σύστημα ενιαίας δήλωσης 2017 (ΟΣΔΕ 2017) και μπορούν να απευθύνονται στους πιστοποιημένους φορείς υποδοχής για υποβολή δήλωσης.