image description

Η πολύ καλή πορεία υλοποίησης του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» επιβεβαιώθηκε κατά τη σημερινή, 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης που έγινε στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, «μέχρι σήμερα το ΠΕΠ έχει εξειδικευθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό (81,1%), έχουν εκδοθεί Προσκλήσεις σε ποσοστό 46,6% οι εντάξεις φθάνουν στο 57,8% ενώ οι νομικές δεσμεύσεις στο 22% και οι δαπάνες στο 10,7% και ήδη έχει καλυφθεί ο στόχος ν+3».

Στην Ήπειρο, εκτός από τις δράσεις του Π.Ε.Π. (που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) με ποσό 337.076.000 ευρώ, χρηματοδοτούνται και δράσεις από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Γεωργικό Ταμείο) ύψους 43.800.000 ευρώ και το Πρόγραμμα του Περιβάλλοντος (Ταμείο Συνοχής) ποσού 32.600.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι συνολικοί πόροι στην  Ήπειρο  να ανέρχονται περίπου σε 414.000.000 ευρώ.

«Ζητήσαμε περαιτέρω υπερδέσμευση σε δυο Άξονες του Προγράμματος (Άξονας 3 υποδομές-μεταφορές και Άξονας 4 υγεία/πρόνοια-παιδεία), η οποία εγκρίθηκε από τον Υπουργό κ Χαρίτση, για να προχωρήσουμε σε εντάξεις περισσότερων έργων», ανέφερε σε σημείο της εισήγησής του ο Περιφερειάρχης ο οποίος πρόσθεσε ότι παραταύτα «στην Ήπειρο δεν φθάνουν τα λεφτά».

Οι στόχοι του Προγράμματος

Στόχος του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» είναι να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Περιφέρειας σε πολλούς τομείς, ανέφερε ο Περιφερειάρχης και συγκεκριμένα: «Από την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την έρευνα και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα μέχρι την υποβοήθηση των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων συμπολιτών μας και τη μείωση της ανεργίας».

Μέσα από σειρά δράσεων το Πρόγραμμα ενισχύει:

  • Υποδομές έρευνας, ερευνητική δραστηριότητα επιχειρήσεων, τεχνολογίες πληροφορικής σε επιχειρήσεις και ΟΤΑ, νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις,
  • Ενεργειακή απόδοση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, αντιπλημμυρικά έργα, έργα διαχείρισης λυμάτων, έργα αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και αστικές αναπλάσεις
  • Βελτίωση οδικών δικτύων και έργα οδικής ασφάλειας
  • Υποδομές υγείας, πρόνοιας και παιδείας
  • Απασχόληση και κατάρτιση, προώθηση της ισότητας των ευκαιριών, μαθησιακή στήριξη ΑμεΑ, δομές κοινωνικής μέριμνας και δομές Υγείας

 

Έργα που χρηματοδοτούνται

Μεταξύ άλλων χρηματοδοτούνται :

  • τα έργα των αποχετεύσεων στα παράλια του Ιονίου και του Αμβρακικού κόλπου.
  • τα έργα αποκατάστασης των θεάτρων της Ηπείρου,
  • η σύνδεση της Ιόνιας οδού με τα Τζουμέρκα,
  • το κτίριο νοσηλευτικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου,
  • το Κέντρο αλκοολικών στο Χατζηκώστα,
  • η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης,
  • το Πολυδύναμο κτίριο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
  • τα Κέντρα Κοινότητας,
  • οι Δομές παροχής βασικών αναγκών,
  • τα Κέντρα φροντίδας για ηλικιωμένους και ΑμεΑ.

 

Ισοσκελισμός έργων και χρηματοδοτήσεων

 

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι στο σχεδιασμό του Προγράμματος έγινε προσπάθεια να υπάρχει ισοσκελισμός έργων και χρηματοδοτήσεων προς όλες τις περιοχές και ειδικά προς τα αστικά κέντρα της Ηπείρου.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις δύο  στρατηγικές ανάπτυξης (Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα και Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση) και στη μεγαλύτερη σε έκταση και συνολικό προϋπολογισμό παρέμβαση που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη στην Ήπειρο και αφορά την  κατασκευή αποχετεύσεων και βιολογικών καθαρισμών στα παράλια.

«Έχουν υπογραφεί από τον αρμόδιο Υπουργό οι αποφάσεις έγκρισης των δύο στρατηγικών ανάπτυξης, της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου και του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Δήμου Ιωαννιτών. Είναι δύο μεγάλες παρεμβάσεις που προχωράμε. Τα αρχαία θέατρα δεν τα βλέπουμε μόνο ως αρχαία θέατρα, αλλά σε συνδυασμό με άλλες δράσεις, ώστε να δώσουμε στον πρωτογενή και στον τριτογενή τομέα άλλη διάσταση. Ξεκινώντας από την Άρτα, έχουμε ήδη τελειώσει την παρέμβαση στην Αρχαία Αμβρακία, ώστε να καταστεί επισκέψιμος ο χώρος και τώρα μας μένει το Αρχαίο Θέατρο.  Μια τεράστια παρέμβαση γίνεται στην Αρχαία Νικόπολη (καθώς και στην Αρχαία Κασσώπη), στην οποία βγάζουμε εκτός αρχαιολογικού χώρου το εθνικό δίκτυο. Έχουμε κάνει τη μελέτη και επίκειται η δημοπράτησή του έργου. Είναι μια σπουδαία υποδομή για την Πρέβεζα, που δεν θα είχε γίνει ποτέ, αν δεν είχαμε αυτό το πρόγραμμα. Επίσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το έργο της αναστήλωσης στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, έχουμε  και το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης».  

 Έργα περιβάλλοντος

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών στα παράλια της Ηπείρου. «Έχουμε  δημοπρατήσεις ύψους 150 εκ. ευρώ. Κοιτάξαμε μέσα από το πρόγραμμα να ισοσκελίσουμε προς όλα τα αστικά κέντρα.  Μόνο το έργο Πέρδικα- Πλαταριά – Σύβοτα   που αφορά το Δήμο Ηγουμενίτσας είναι προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ.

 Στο Δήμο Ιωαννιτών που θα υλοποιήσει το Σχέδιο Β.Α.Α., ως πόλη άνω των 70.000 κατοίκων,  για το οποίο συμφώνησαν άπαντες στη διάρκεια της διαβούλευσης που είχε γίνει, δεν δόθηκε η δυνατότητα ένταξης έργων για αποχέτευση- βιολογικό καθαρισμό στο τοπικό πρόγραμμα όπως ζητούσαν, παραπέμποντάς τους στο ΕΠΠΕΡΑΑ, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε όλα τα έργα που αφορούν τον Αμβρακικό κόλπο και τα παράλια Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας. Είναι ένα μεγάλο έργο, γιατί aν τα  παράλια είναι απαλλαγμένα από λύματα, αυτό βοηθάει και τον τουρισμό», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας ότι η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει  για  αποχέτευση στα παράλια της Ηπείρου, είναι στην περιοχή Καναλακίου του Δήμου Πάργας που προχωράνε οι μελέτες, αφού συμφώνησαν όλοι για το ποιος θα είναι ο αποδέκτης.    

Ο Περιφερειάρχης σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι για τους τρεις δήμους- πρωτεύουσες των Π.Ε., (εκτός Δήμου Ιωαννιτών) και παρά το γεγονός ότι είχαν ισοσκελιστεί τα έργα,  έχει προβλεφθεί ένα μικρό ταμείο για μικρές αστικές αναπλάσεις, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για καθυστερήσεις που διαπιστώνονται σε δράσεις του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος πρόσθεσε ότι Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης των κρατικών ενισχύσεων για τον Άξονα 1 επιχειρηματικότητα και καινοτομία, ορίστηκε η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας.

Καταλήγοντας ευχαρίστησε τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου για την αποτελεσματικότητα και την υπευθυνότητα τους στην υλοποίηση του προγράμματος καθώς και για την άριστη συνεργασία που έχουν με όλους τους φορείς και τους δικαιούχους έργων του ΠΕΠ.