image description

To WWF Ελλάς έχει δημιουργήσει την καινοτόμο εφαρμογή WWF GreenSpaces για το πράσινο των ελληνικών πόλεων, μέσω της οποίας οι πολίτες αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη δημιουργία του μεγαλύτερου χάρτη για το πράσινο στις πόλεις και συμβάλλουν στην ανάδειξη όμορφων χώρων αλλά και χώρων που χρήζουν παρέμβασης.

Μέσα από τη δωρεάν εφαρμογή που είναι διαθέσιμη δωρεάν για iOS και Android κάθε πολίτης μπορεί να εντοπίσει, να καταγράψει και να αξιολογήσει πράσινους χώρους σε κάθε ελληνική πόλη.

Ο Δήμος Ιωαννιτών ενθαρρύνει τους δημότες του να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία αυτή προκειμένου να καταγραφούν οι προτάσεις και οι απόψεις τους σχετικά με τους χώρους πρασίνου με στόχο να αναβαθμιστούν οι υπάρχοντες αλλά και να δημιουργηθούν και νέοι.

 

Τι είναι το WWF GreenSpaces

Το WWF GreenSpaces είναι μια εφαρμογή για κινητά όπου όλοι μπορούμε να πάρουμε το πράσινο στα χέρια τους. Να ανακαλύψουμε πράσινες οάσεις, να βρούμε νέα μέρη για βόλτα με τα παιδιά ή τον σκύλο, να αθληθούμε, να χαλαρώσουμε και να συναντηθούμε με φίλους. Όμως, το κυριότερο πλεονέκτημα της εφαρμογής είναι η δυνατότητα που δίνει σε όλους να καταγράψουμε και να αξιολογήσουμε τους χώρους πρασίνου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Μέσα από το WWF GreenSpaces έχουμε τη δυνατότητα να βαθμολογήσουμε την ποιότητα των πράσινων χώρων που βρίσκονται στη γειτονιά ή στην πόλη μας. Η αξιολόγηση των χώρων αφορά στην ποιότητα και ποσότητα πρασίνου, το επίπεδο καθαριότητας και την ποιότητα και είδος των υποδομών που κάθε χώρος διαθέτει και η κλίμακα της βαθμολογίας κυμαίνεται από το 1 (κάκιστη εντύπωση) έως 10 (άριστες εντυπώσεις).

 

Πως χρησιμοποιούμε την εφαρμογή

Με το κινητό ανά χείρας επισκεπτόμαστε (κατά προτίμηση ηλιόλουστες ημέρες) και καταγράφουμε χώρους πρασίνου. Οι χώροι αυτοί μπορεί να είναι πλατείες, πάρκα, άλση και όποιο άλλο πράσινο σημείο υπάρχει στον ιστό της πόλης άνω των 100 τ.μ. και μπορεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης, βόλτας, χαλάρωσης κλπ. Σε αυτούς τους χώρους δεν περιλαμβάνονται νησίδες πρασίνου, τριγωνικά σημεία, δάση και δασικές περιοχές.

Κατά τη διαδικασία της καταγραφής:

  • Φωτογραφίζεις τον χώρο
  • Σημειώνεις τα χαρακτηριστικά του (παγκάκια, σκίαση, περίφραξη κλπ.)
  • Βαθμολογείς την ποιότητα πρασίνου, το επίπεδο καθαριότητας και τις υποδομές που διαθέτει
  • Σχολιάζεις κάτι που έχεις δει και αξίζει να αναφερθεί για το χώρο.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στην βαθμολόγηση ενός χώρου. Δεν μας πειράζει να είναι υποκειμενική. Απεναντίας, αυτό είναι που επιδιώκουμε: να καταγραφεί δηλαδή η πραγματική άποψη των επισκεπτών ενός χώρου πρασίνου.

«Με την εφαρμογή για κινητά WWF GreenSpaces έχουμε στα χέρια μας ένα ακόμη εργαλείο αλληλεπίδρασης με τον πολίτη στον οποίο δίνεται η δυνατότητα άμεσα κι εύκολα να καταγράψει, να αξιολογήσει και να σχολιάσει τα πράσινα σημεία του Δήμου μας.

Με αυτή την εφαρμογή μπορούν να δουν το πράσινο με άλλο μάτι και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Με τη συμμετοχή των πολιτών, των σχολείων και των συλλογικοτήτων, μπορούμε να αλλάξουμε το πράσινο στην πόλη μας», αναφέρει η αντιδήμαρχος Πρασίνου Ελένη Βασιλείου.