image description

Αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών για την κήρυξη των περιοχών της Ηπείρου που επλήγησαν από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπέβαλλε σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά τη συγκέντρωση των πρώτων στοιχείων και ενώ η καταμέτρηση των ζημιών συνεχίζεται από κλιμάκιο μηχανικών της, αλλά και των Δήμων.

Σε σημερινές δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία, υπογραμμίζοντας  πώς με τη συνεργασία των Περιφερειακών Ενοτήτων και  Δήμων δόθηκαν αρκετές προσωρινές και μόνιμες λύσεις.  «Συνεχίζουμε- πρόσθεσε– να έχουμε συνεργασία σε πάρα πολλά θέματα που πρέπει όχι μόνο τις προσωρινές αποκαταστάσεις να κάνουμε, αλλά να είμαστε έτοιμοι όπου μπορούμε για να μη δημιουργηθούν πάλι προβλήματα από  τα φερτά υλικά που κατέκλυσαν το εθνικό,  επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό δίκτυο».

Ο Περιφερειάρχης, πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν υπερχειλίσεις σε αρκετούς ποταμούς, επισημαίνοντας πως τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στις εργασίες που είχαν προηγηθεί για τον καθαρισμό των τάφρων και για την απομάκρυνση των πλατάνων από συνεργεία της Περιφέρειας, στο πλαίσιο προετοιμασίας ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Ειδικότερα για τον Λούρο, εξήγησε ότι δεν υπερχείλισε ο ποταμός, αλλά τα πλημμυρικά φαινόμενα στην κωμόπολη, προκλήθηκαν από φερτά υλικά που μεταφέρθηκαν από το παρακείμενο βουνό.

 «Ζητήσαμε τη συνδρομή του Υπουργείου για να κάνουμε αποκαταστάσεις και λόγω  χειμώνα, σε  αρκετές περιοχές, όπου χρειάζονται για παράδειγμα σαρζανέτ», ανέφερε σε άλλες δηλώσεις του, ενώ εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του προς την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και όλους τους Δήμους για τη συνεργασία που υπήρξε τη δύσκολη περίοδο που πέρασε η Ήπειρος.

Ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά σχέδια ο Περιφερειάρχης σημείωσε «Έχω ειδοποιήσει εδώ και 4-5 μήνες τους Δημάρχους να τα έχουν έτοιμα γιατί προσεχώς θα “βγουν” στον αέρα. Δεν ξέρω πόση δουλειά έχει κάνει ο καθένας. Πολλά από αυτά (τα έργα) είναι εντός σχεδίου. Όπου μπορούμε και μας ζητήσουν τη συνδρομή μας, θα την έχουν».

Οι περιοχές που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές και οι οποίες περιλαμβάνονται στο αίτημα για την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (κι ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι) είναι οι εξής

 

Στην Π.Ε. Πρέβεζας καθολικά οι  Δήμοι Πρέβεζας, Ζηρού, Πάργας

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων:

  • Δήμος Κόνιτσας στο σύνολό του.
  • Δήμος Ιωαννιτών (Τ.Κ. Ανατολικής και Κράψης)
  • Δήμος Δωδώνης (Δ.Ε. Αγίου Δημητρίου: Τ.Κ. Επισκοπικό , Σερβιανά, Αβγό, Κρυφοβός, Θεριακήσι, Βουλιάστα, Μουσιωτίτσα, Τέροβο, Κουκλέσι, Δ.Ε. Σελλών: Τ.Κ. Παρδαλίτσα, Βαλανιδιά, Κερασέα, Καταμάχη, Ζωτικό, Άγιος Ανδρέας, Σενίκο, Δ.Ε. Λάκκας Σουλίου: Τ.Κ. Μπεστιά, Άρδοση, Έλαφος, Σιστρούνι, Ρωμανός Δ.Ε Δωδώνης: Τ.Κ. Μελιγγοί),
  • Δήμος Βορείων Τζουμέρκων (Τ.Κ Βαθυπέδου, Παλαιοχωρίου Συράκου, Μιχαλιτσίου Ραφταναίων, Πλατανούσας, Ελληνικού, Πλαισίων, Μονολιθίου και Δ.Ε. Τζουμέρκων),
  • Δήμος Μετσόβου (Τ.Κ Μικρής και Μεγάλης Γότιστας, Ανθοχωρίου, Μεγάλου Περιστερίου)
  • Δήμος Ζαγορίου (Τ.Κ. Γρεβενιτίου, Βρυσοχωρίου, Σκαμνελίου, Δίκορφου, Καλουτάς, Βοβούσας, Ελατοχωρίου),
  • Δήμος Πωγωνίου: Γέφυρα στην περιοχή Κακαβιάς (κάμπος Μαυροπούλου)
  • Δήμος Ζίτσας: (Τ.Κ. Δοβλά, Φτέρη, Κάτω Ζάλογγο, Βερενίκη)
  • Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Κοζάνης

 

Στην Π.Ε. Άρτας,

  • Δήμος Αρταίων: Δημοτική Ενότητα Ξηροβουνίου στις περιοχές Κορφοβούνι- Πιστιανά- Ροδαυγή- Σκούπα- Δαφνωτή –και προς γέφυρα Τζαρή κατά μήκος της 4ης επαρχιακής οδού.
  • Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων Α) Δημοτική Ενότητα Αγνάντων στις θέσεις Ράμια – Λεπιανά –Μικροσπηλιά- Σκοτωμένο-Ζγάρα –Καταρράκτης –Άγναντα κατά μήκος της 16ης και 22ης  επαρχιακής οδού Β) Λεπιανά-  Μακρύκαμπος –Γέφυρα Τζαρή Γ) Άνω Γραικικό – Κουκούλια –Γουριανά- Ρωμανό –Μακρύκαμπος Δ) Γέφυρα Γιακουβάκη- Δίστρατο – Βαθύκαμπος –Κρυονέρι –Μακρύκαμπος της 18ης  επαρχιακής οδού Ε) Παλαιοκάτουνο –Βουργαρέλι της Εθνικής οδού Άρτας –Τρικάλων.
  • Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Α) περιοχές Αστροχώρι- Μεγαλόχαρη- Μεσόπυργος της 12ης επαρχιακής οδού  Β) περιοχές Άνω Καλεντίνη –Ξηρόκαμπος –Γέφυρα Κοράκου της επαρχιακής οδού  Άρτας –Καρδίτσας.

 

Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

  • Δήμος Σουλίου (Δ.Κ. Παραμυθιάς, Τ.Κ. Κρυσταλοπηγής, Γκρίγκας, ψάκας, Καλλιθέας, Πετροβίτσας, Παγκρατίου, Νεοχωρίου, Πετουσίου, Σαλονίκης, Ελαταριάς, Πλακωτής, Πέντε Εκκλησιές.
  • Δήμος Φιλιατών (Τ.Κ Βρυσέλλας, Άετού, Κυπαρίσσος, Πλαίσιου (συνοικισμός Κότσικας).
  • Δήμος Ηγουμενίτσας (Δ.Ε. Παραπόταμου: Τ.Κ Παραποτάμου, Τ.Κ. Κορύτιανη.

 

Απαλλαγή των μόνιμων κατοίκων Π.Ε. Ιωαννίνων και Πρέβεζας από την καταβολή διοδίων ζητά ο Περιφερειάρχης

Την έκδοση συμπληρωματικής απόφασης με την οποία να απαλλάσσονται της καταβολής διοδίων στους σταθμούς διοδίων Παμβώτιδας και Τύριας οι μόνιμοι κάτοικοι της Π.Ε. Ιωαννίνων, ως και την εφαρμογή ειδικής τιμολογιακής πολιτικής για τους μόνιμους κατοίκους της Π.Ε. Πρέβεζας για τις διελεύσεις τους από την υποθαλάσσια σήραγγα Άκτιου, ζητά με σημερινό του έγγραφο προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Το αίτημα του Περιφερειάρχη διατυπώνεται μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Υπουργού με την οποία απαλλάσσονται από την καταβολή διοδίων οι μόνιμοι κάτοικοι της Π.Ε. Θεσπρωτίας όταν διέρχονται από το Σταθμό Τύριας και του Δήμου Μετσόβου, όταν διέρχονται από τους Σταθμούς Παμβώτιδος και Μαλακασίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα διόδια της Εγνατίας ο Περιφερειάρχης ανέφερε πώς:

«Ο κ. Υπουργός ξέρει πολύ καλά,  γιατί του έχουμε στείλει εξώδικο,  τις θέσεις μας που αφορούν το ΣτΕ. Έπρεπε να σκεφτούν ότι επειδή δεν υπάρχει πρόεδρος στο Ειδικό τμήμα του ΣτΕ και  δεν έγιναν τα ασφαλιστικά μέτρα, ότι πρέπει να περιμένουμε όλοι  την απόφαση του Συμβουλίου ή  να ληφθεί  απόφαση για όλη την Π.Ε. Ιωαννίνων, όπως το έχουμε ζητήσει.

Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες μέσω του ΣτΕ και ζητάμε από τον Υπουργό άμεσα να τελειώνει και για το νομό Ιωαννίνων το θέμα που αφορά τα διόδια Παμβώτιδας, αλλά και για αυτούς που έχουν διαπιστωμένα εργασίες από Πρέβεζα απέναντι στην περιοχή του Ακτίου.  Πιστεύω ότι στο ΣτΕ θα δικαιωθούμε πλήρως για ότι αφορά τον κόμβο Παμβώτιδας».

 

 Πρόσκληση του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»  για Υποδομές αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης ενηλίκων

Την αναβάθμιση εξοπλισμού σε δομές αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης ενηλίκων αφορά η νέα πρόσκληση που δημοσιεύθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ήπειρος» 2014-2020. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 2.970.340 ευρώ.

Η προκηρυσσόμενη πράξη αφορά τη χρηματοδότηση των δικαιούχων για την:

  • Αναβάθμιση Εξοπλισμού (ΤΠΕ και Εργαστηριακού) Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΑΛ & ΕΚ)
    • Αναβάθμιση Εξοπλισμού (ΤΠΕ και Εργαστηριακού) σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
    • Αναβάθμιση Εξοπλισμού (ΤΠΕ και Εργαστηριακού) σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης – Ι.Ε.Κ.
    • Προμήθειας νέων λογισμικών εφαρμογών εκπαίδευσης ή αναβάθμισης εγκατεστημένων
    • Προμήθειας ειδικού εξοπλισμού ΤΠΕ – λογισμικού υποστηρικτικών τεχνολογιών για βελτίωση της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας παιδιών ΑμεΑ.

Οι προτάσεις θα υποβληθούν το διάστημα από 10/12/2017 έως 26/01/2018. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και οι εποπτευόμενοι από αυτό φορείς.

 

Εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη στην Περιφέρεια

Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Σύλλογος Εργαζομένων της σε συνεργασία με το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» διοργανώνουν την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, εθελοντική αιμοδοσία. Η αιμοληψία θα γίνει στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου από τις 9 π.μ.