image description

Την αναγκαιότητα να προωθηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την διασφάλιση της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα «μετονομασίας» λευκού τυριού σε φέτα.

Όπως εξήγησε σήμερα σε δηλώσεις του, υπάρχουν περιπτώσεις εισαγωγής πρόβειου γάλακτος- που δεν απαγορεύεται- από το εξωτερικό. Αυτό τυροκομείται σε τυροκομεία της Ελλάδος, εξάγεται ως «λευκό τυρί», αλλά στη συνέχεια έχοντας προδιαγραφές «φέτας» πωλείται τελικά ως φέτα.

« Αυτό – ανέφερε ο Περιφερειάρχης– έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται μια απάτη σε βάρος και της χώρας μας, της οποίας  η φέτα είναι προϊόν ΠΟΠ και απαιτεί οπωσδήποτε ελληνικό γάλα από τις περιοχές μας, που έχουν μοναδικό φυτικό βασίλειο. Όλες  αυτές οι πράξεις  είναι σε βάρος των παραγωγών του πρόβειου γάλακτος, συμπιέζουν τις τιμές με αποτέλεσμα να μη καλύπτεται το κόστος παραγωγής, ενώ εξαπατώνται τελικά και οι καταναλωτές εκτός Ελλάδος, οι οποίοι νομίζουν ότι αγοράζουν φέτα, αλλά  αγοράζουν λευκό τυρί που δεν  έχει σχέση με το ΠΟΠ προϊόν της χώρας μας».

Η πρόταση που κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Περιφερειάρχης, συνίσταται στην αφαίρεση του δικαιώματος να παράγει προϊόντα ΠΟΠ  οποιαδήποτε επιχείρηση εισάγει γάλα από το εξωτερικό.

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό  και ως Περιφερειάρχης Ηπείρου που με ενδιαφέρει η σωστή αντιμετώπιση των κτηνοτρόφων αλλά και η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα», κατέληξε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.

 

Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

Με αποφάσεις της η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τους αναδόχους των παρακάτω έργων:

  1. Βελτίωση δρόμου από θέση “Ζάβατο” μέχρι θέση “Μορσί” στην ΤΚ Πιστιανών ΠΕ Άρτας, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Ανάδοχος: Σωτ. Σφήκας.
  2. Κατασκευή πλακοσκεπούς οχετού Τ.Κ Βαθυπέδου Ιωαννίνων (θέση Γκούρα Μάρε), προϋπολογισμού 45.000 ευρώ. Ανάδοχος: Σ. Πουλιάνος και ΣΙΑ Ε.Ε.
  3. Άμεση αποκατάσταση κατολισθητικών φαινομένων στην Τ.Κ. Χαροκοπίου Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Ανάδοχος: Γεώργιος Μάγκος.
  4. Αποκατάσταση Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου Καλογερικού, προϋπολογισμού 8.000 ευρώ. Ανάδοχος: Γεώργιος Κιτσοπάνος.
  5. Τοποθέτηση ραντάρ ανίχνευσης ταχύτητας στον Αρχάγγελο Π.Ε. Πρέβεζας προϋπολογισμού 13.000 ευρώ. Ανάδοχος: Γεώργιος Μυριούνης.

Επίσης αναδείχθηκε ο ανάδοχος (ΜΑΡΝΕΤ Α.Τ.Ε.) του ηλεκτρονικού ανοικτού δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την  «Παροχή Υπηρεσιών για την Αναβάθμιση της Λιμναίας Συγκοινωνίας στη Λίμνη Παμβώτιδα» στο πλαίσιο του έργου «Αποδοτικά και Φιλικά προς το Περιβάλλον Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δημόσιος Οδοφωτισμός και Κτίρια στην Περιφέρεια Ηπείρου» που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το Μηχανισμό ELENA (ΕΕ-ΕΤΕπ)», με προϋπολογισμό 196.800 ευρώ.

 

Δημοπρατείται ο Σ.Μ.Α. Άρτας

Με απόφαση που έλαβε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή, εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου για την  «Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Άρτας», προϋπολογισμού 531.500 ευρώ.

 

Αναρτήθηκε η πρόσκληση για τα «Σχέδια Βελτίωσης» με προϋπολογισμό 16,292 εκ. ευρώ για την Περιφέρεια Ηπείρου

 

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνει ότι αναρτήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η πρόσκληση των «Σχεδίων Βελτίωσης», δηλαδή των Δράσεων 4.1.1«Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με ΑΔΑ: ΩΔΓΗ4653ΠΓ-45Ν.

Ο προϋπολογισμός των δράσεων για την Περιφέρεια Ηπείρου ανέρχεται σε 16.292.351 ευρώ.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων είναι από 21.12.2017 έως και 2.4.2018. Η αίτηση στήριξης υποβάλλεται μέσω του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (https://www.ependyseis.gr) και στη συνέχεια ο φυσικός φάκελος κατατίθεται στην οικεία Δ.Α.Ο.Κ.

Δικαιούχοι μπορεί να είναι ενεργοί γεωργοί (φυσικά πρόσωπα, ενήλικες έως 61 ετών και νομικά πρόσωπα), οι οποίοι έχουν υποβάλει ΟΣΔΕ κατά το έτος 2017. Δικαιούχοι μπορεί να είναι και συλλογικά πρόσωπα αγροτών.

Για τη δράση  4.1.1, οι υποψήφιοι φυσικά πρόσωπα πρέπει να είναι επαγγελματίες γεωργοί ή να έχουν ενταχθεί στο υπομέτρο 6.1 των νέων γεωργών.

Τις Επιλέξιμες Επενδύσεις, καθώς και τα Ποσά και την Ένταση Ενίσχυσης μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στον ιστότοπο της Περιφέρειας Ηπείρου στην «Ενημέρωση Αγροτών» και συγκεκριμένα ΕΔΩ

Η πρόσκληση είναι διαθέσιμη και στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ (www.minagric.gr).

 

Επίσκεψη στον Περιφερειάρχη των σπουδαστών του ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.

Τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη επισκέφτηκαν σήμερα, συνοδευόμενοι από τον Πρύτανη κ. Γεώργιο Καψάλη, οι σπουδαστές του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) του   Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στον οποίο και έψαλαν Χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Ο Περιφερειάρχης καλωσορίζοντας τους ξένους σπουδαστές, τους ευχαρίστησε για την επιλογή τους να επιλέξουν την Ήπειρο για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού μας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι Ηπειρώτες ήταν εκείνοι που σε δύσκολες εποχές ταξίδευαν σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.