Τη σύμφωνη γνώμη της προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διατυπώνει η Περιφέρεια Ηπείρου, με σχετικό έγγραφο του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, για την προώθηση του αιτήματος του Δήμου Ζαγορίου που αφορά  στη χρηματοδότηση της μελέτης και την κατασκευή του δρόμου σύνδεσης με την Εγνατία οδό.

Η θετική στάση και προώθηση μέσω  Περιφέρειας αποτελεί, όπως προέκυψε από τις διαδοχικές συναντήσεις και συζητήσεις του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου  με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, απαραίτητη προϋπόθεση για να χρηματοδοτηθεί η μελέτη αρχικά και το έργο στην πορεία. Πολλά ήταν το τελευταίο διάστημα και τα υπομνήματα και έγγραφα του Δημάρχου προς τα συναρμόδια Υπουργεία μέχρι να βρεθεί ο τρόπος για να δρομολογηθεί η διαδικασία.

Η ανταπόκριση του Περιφερειάρχη ήταν άμεση σε σχετικό έγγραφο-αίτημα του Δήμου Ζαγορίου ο οποίος έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα αυτό το σημαντικό έργο υποδομής για την ανάπτυξη του Ζαγορίου.

Ειδικότερα στο έγγραφο του κ. Καχριμάνη, με ημερομηνία 12-12-2017 προς τον Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και τον Γεν, Γραμματέα Υποδομών Γ. Δέδε αναφέρονται τα εξής:

«Στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σας αποστέλλουμε το υπ’ αρίθμ. 10860/11-12-2017 έγγραφο του δήμου Ζαγορίου περί χρηματοδότησης της μελέτης σύνδεσης του Ζαγορίου με την Εγνατία Οδό.

Η Περιφέρεια Ηπείρου συμφωνεί με το συγκεκριμένο αίτημα θεωρώντας την μελέτη και κατ’ επέκταση την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου υψίστης σημασίας δεδομένου ότι θα συμβάλει στην άρση της απομόνωσης της περιοχής του Ζαγορίου με όλα τα ευεργετικά συνεπακόλουθα αυτής.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση της ανωτέρω μελέτης».

Πρέπει να τονισθεί ότι το έργο αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης, φορέων και πολιτών του Ζαγορίου, δεδομένου ότι θα συμβάλλει η υλοποίησή του τα μέγιστα, τόσο στην τουριστική ανάπτυξη, συνδέοντας με καλύτερο δρόμο το κεντρικό Ζαγόρι με την Εγνατία στον κόμβο Αράχθου, όσο και στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Με το έργο που ζητά ο Δήμος Ζαγορίου επιδιώκεται η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του υπάρχοντος απαρχαιωμένου και προβληματικού  επαρχιακού οδικού δικτύου και νέα χάραξη σε ορισμένα «δύσκολα» σημεία κυρίως για τη σύνδεση της 42ης με την  45η  επαρχιακή οδό μέχρι να φτάσει, σε πρώτη φάση στη διασταύρωση Κήπων προς Τσεπέλοβο και την Δ.Ε Τύμφης και προς τη Δ.Ε Κεντρικού Ζαγορίου. Το συνολικό μήκος της παρέμβασης αφορά περίπου 30 χιλιόμετρα.

Επαφίεται, πλέον, στην ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και στα συναρμόδια Υπουργεία να χρηματοδοτήσουν τη μελέτη του έργου για να φτάσει και στην υλοποίηση. Ο Δήμος θα παρακολουθεί και θα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.