image description

“Το ψάρι μυρίζει από την κεφαλή” όπως λέει και μία μακρόχρονη παροιμία, και πολλές φορές τείνουμε να ξεχάσουμε όλα αυτά που έγιναν το έτος που μόλις μας πέρασε. Πολλά τα αξιομνημόνευτα αλλά και πολλά τα παραδείγματα προς αποφυγήν, και ως γνωστόν, ενός κακού μύρια έπονται.

Τι κρατάμε
1) Έχουμε τονίσει επανειλημμένα πως σαν το φετινό πρωτάθλημα, όμοιο του έχουμε να δούμε πάνω από 10 χρόνια. Η ποικιλομορφία της βαθμολογικής κατάταξης και η πληθώρα των διεκδικητών του πρωταθλήματος προσδίδει ένα άλλο κύρος, αυτό που σου δίνει το κίνητρο να πας γήπεδο. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται στον δεύτερο γύρο, με την αγωνία στο κατακόρυφο και τον “πιο σκληρό για να πεθάνει” να παίρνει τελικά τον τίτλο, αν θέλετε μία ακόμη άποψη. Και προσέξτε, οι “σφαίρες” που θέλουν προσοχή βρίσκονται στην επαρχία και στους πολλούς χαμένους βαθμούς εκεί και όχι στα ντέρμπι. Γι’ αυτό λοιπόν, ο “πιο σκληρός” θα μείνει όρθιος.

2) Με την αλλαγή της ΕΠΟ το νερό μπήκε στ’ αυλάκι και πλέον οι διαιτησίες θυμίζουν… Αγγλία! Τι θέλω να πω; Επί ίσοις όροις 50-50 και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραπονεθεί. Δεν είναι και υπεράνθρωποι οι διαιτητές, αλλά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η διαφορά είναι ύψος-βάθος. Για τέτοια διαφορά μιλάμε. Δεν χρειάζεται να το ματιάσουμε, αλλά τέτοιες διαιτητικές συμπεριφορές βοηθούν στην ομαλή διεξαγωγή ενός πολύ ποιοτικού, από πλευράς ανατροπών στην βαθμολογία, πρωταθλήματος.

Τι αφήνουμε
1)Υπάρχουν βέβαια και παράπλευρες απώλειες. Και αυτές είναι μεγάλες όταν πρόκειται για μία ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός. Τα χιλιάδες προβλήματα, και μία κατάσταση πρωτόγνωρη για τον σύλλογο, τον έφεραν από νωρίς χαμηλά στην βαθμολογία και φυσικά πλέον είναι ζήτημα αν θα καταφέρει να επιβιώσει μέσα σε τόσες αντιξοότητες. Μετά κόπων και βασάνων προσπαθεί να βγάλει την χρονιά με τις προσθαφαιρέσεις παικτών να είναι αρκετές. Προσφυγές, οφειλές και αγωνιστικά προβλήματα τον ταλανίζουν θανάσιμα και αναζητείται κάποιος μεγαλοεπενδυτής σαν από μηχανής θεός, να σώσει την κατάσταση. Πολύ ενδιαφέρον αναμένεται και για τον Παναθηναϊκό στον δεύτερο γύρο και το κατά πόσο θα καταφέρει να σταθεί όρθιος εν όψει μίας πολύ δύσκολης συνέχειας.

2)Οι διενέξεις προέδρων, και αιχμηρά λόγια που πρέπει να τα βάλουμε “κάτω από το χαλί”, προσπερνώντας τα σαν να μην ειπώθηκαν ή έλαβαν μέρος ποτέ. Είναι κρίμα να “τσαλακώνεται” η τόσο ευθυτενής και όμορφη εικόνα του Ελληνικού πρωταθλήματος. “Killer με γλυκιά φατσούλα” είναι μία από τις φράσεις που έμειναν. Συναντήσεις σε εστιατόρια και συρράξεις, είσοδοι σε αγωνιστικούς χώρους και πάει λέγοντας. Μόνο που αυτά δεν χρειάζονται. Απώτερο σκοπό έχουν να δηλητηριάσουν ένα υγιές κλίμα. Εύχομαι με το νέο έτος να συνετιστούν όλοι και όλα προς καλό όλων μας.

Τα περί του… ΠΑΣ
Που… ΠΑΣ τελικά; Η χρονιά ξεκίνησε εξαιρετικά. Ήταν άκρως εντυπωσιακή η αφετηρία των κυανόλευκων με απανωτές νίκες και σημαντικά αποτελέσματα, αλλά στην πορεία ήρθε μία καθίζηση. Δεν συμφωνώ ότι ο ΠΑΣ θα παίξει στον δεύτερο γύρο με το μυαλό του να βρίσκεται πρώτα στην επιβίωση και στην αποφυγή υποβιβασμού, γιατί υπάρχουν και χειρότερες ομάδες από αυτόν. Με κάποιες προσθήκες και κάποιες αποχωρήσεις, πιστεύω θα βρει τον δρόμο του και θα κάνει καλύτερο γύρο απ’ ότι στην πρώτη στροφή. Αρκεί να υπάρξει συγκέντρωση και σοβαρή δουλειά. Α και να μην ξεχάσω. Να αλλάξει αυτό το πανταχού παρόν “1-1”. Και στην προπόνηση 1-1 θα φέρνουν στο διπλό σε λίγο, με λίγη δόση χιούμορ. Εύχομαι να βρεθεί σε υψηλότερες θέσεις της βαθμολογίας και το ροστερ να δυναμώσει αισθητά.

Το 2018 πέρα από υγεία και χαρά, εύχομαι να φέρει και ένα υγιέστατο πρωτάθλημα, κρατώντας μας σε αγωνία μέχρι το τέλος από την 1η έως και την 16η θέση για το τι μέλλει γενέσθαι!