image description

Να τιμήσει την προσφορά του Γεωργίου Μυλώνα, πρώην βουλευτή Ιωαννίνων και υπουργού, αποφάσισε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Μετά από εισήγηση του Δημάρχου, Θωμά Μπέγκα, το Σώμα ενέκρινε την φιλοτέχνηση της προτομής του Γεωργίου Μυλωνά, προκειμένου να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης, ως οφειλόμενο ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης στον πολιτικό, ο οποίος ως μέλος της κυβέρνησης το 1964 πρωτοστάτησε στη ίδρυση της φιλοσοφικής σχολής στην πόλης μας και ουσιαστικά στη δημιουργία του τρίτου πανεπιστημίου της χώρας και ως αρμόδιος υπουργός τον επόμενο χρόνο, προώθησε τον προγραμματισμό και την ίδρυση πανεπιστημιούπολης στην περιοχή της μονής Δουρούτης.

Το έργο θα φιλοτεχνήσει ο ηπειρώτης γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης, ενώ ως καταλληλότερη θέση για την τοποθέτηση της προτομής του Γεωργίου Μυλωνά, προτάθηκε η είσοδος του παλαιού πανεπιστημίου.

Όπως εξήγησε όμως ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, επειδή, μέχρι σήμερα, δεν έχει δρομολογηθεί από την πολιτεία – στην οποία ανήκει το παλιό πανεπιστήμιο – κάποιος προγραμματισμός για την ολοκλήρωση της ανακατασκευής των παλιών κτιριακών εγκαταστάσεων και το κεντρικό κτίριο βρίσκεται σε εγκατάλειψη, η προτομή πρέπει να τοποθετηθεί, προσωρινά, σε κεντρικό σημείο της πόλης, σε θέση που θα προταθεί από τον καλλιτέχνη και την εικαστική επιτροπή, από κοινού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη την παραγωγή από το δήμο ενός αντιγράφου του έργου, για να τοποθετηθεί, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, σε περίοπτη θέση στο νέο Πανεπιστήμιο.

 

Συμπόσιο γλυπτικής

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε και η φιλοξενία ενός σημαντικού εικαστικού γεγονότος, του πρώτου μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια, στα Γιάννενα.

Πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο ο Δήμος μας θα φιλοξενήσει το συμπόσιο γλυπτικής το οποίο μέσα από το έργο των προσκεκλημένων καλλιτεχνών, θα αποτυπώσει τις σύγχρονες εκφραστικές τάσεις και τις εξελίξεις στη γλυπτική και θα κοσμήσει τον επιλεγμένο αστικό δημόσιο χώρο με δημιουργίες υψηλής αισθητικής αξίας.

Για το λόγο αυτό θα συγκροτηθεί καλλιτεχνική επιτροπή για την επεξεργασία των προδιαγραφών και την αξιολόγηση όλων των καλλιτεχνικών παραμέτρων της διοργάνωσης, στην οποία θα συμμετέχουν αναγνωρισμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες του τόπου μας και της σχολής καλών τεχνών του πανεπιστημίου.

Επίσης θα συγκροτηθεί οργανωτική επιτροπή, η οποία θα αναλάβει την ευθύνη για τη συνολική οργάνωση και ολοκλήρωση του συμποσίου.

 

Δωρεά στο μουσείο ιατρικής ιστορίας

Τέλος, αποφασίστηκε ο δήμος να δωρίσει στο νέο μουσείο ιατρικής ιστορίας, που ιδρύθηκε σε χώρο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόκειται να εγκαινιαστεί σύντομα, ένα γλυπτό  καλλιτεχνικό έργο, για να τοποθετηθεί στον αίθριο χώρο, μπροστά από την είσοδο.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του στο Σώμα ο Δήμαρχος, “δεδομένου ότι τα οικονομικά πλαίσια της νομοθεσίας για αγορά ενός σημαντικού καλλιτεχνικού έργου με απευθείας ανάθεση είναι ασφυκτικά, προτείνουμε να δωριστεί για τοποθέτηση στο χώρο του νέου μουσείου, ένα πιστό αντίγραφο από τα πολλά αξιόλογα γλυπτικά έργα που διαθέτει στην πινακοθήκη του ο Δήμος, το οποίο θα επιλεχθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τη Διοίκηση του νέου μουσείου. Ο Δήμος θα αξιολογήσει προτάσεις του μουσείου για αγορά με απευθείας ανάθεση ενός αυθεντικού εικαστικού έργου, κάποιου νέου ή παλαιότερου καλλιτέχνη, μόνο εφόσον αυτοί αποδέχονται να δώσουν στο Δήμο το έργο που θα επιλεγεί, με τους οικονομικούς όρους που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. ”.