image description

Τους αναπτυξιακούς πυλώνες και την παραγωγική δομή της Ηπείρου, ανέπτυξε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συνάντηση που είχε στο γραφείο του με την Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα κ. Κέιτ Σμίθ.  Επιδίωξή μας, τόνισε, είναι ο συνδυασμός τουρισμού και παραγωγής τοπικών αγροτικών προϊόντων, με θετικά ως σήμερα αποτελέσματα.

Ο Περιφερειάρχης και η Πρέσβης συζήτησαν εκτεταμένα τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν μετά την οριστική αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με επίκεντρο τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, της εκπαίδευσης και στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε τις δυνατότητες που υπάρχουν στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, όπως γαλακτοκομικά (φέτα- γιαούρτι),  ιχθυηρά,  λάδι, ελιές,  αυγά, κοτόπουλα, εσπεριδοειδή κ.ά., καθώς επίσης και το σημαντικό μερίδιο που κατέχουν στον κλάδο τους οι Ηπειρωτικές βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού.

Εκτεταμένη συζήτηση έγινε επίσης για τις δράσεις τουρισμού, πολιτισμού και προστασίας του περιβάλλοντος που υλοποιεί η Περιφέρεια για τα Αρχαία Θέατρα, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την κατασκευή των αποχετευτικών δικτύων και των βιολογικών καθαρισμών στα παράλια της Ηπείρου. «Θα είμαστε η μόνη Περιφέρεια της Ελλάδος, που τα παράλιά της θα καλύπτονται πλήρως με βιολογικούς καθαρισμούς, γεγονός που θα αναβαθμίσει τον τουρισμό μας», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, με την Βρετανίδα πρέσβη να χαρακτηρίζει «μεγάλο πλούτο της Ηπείρου τις παραλίες».

 

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη σε Ανέζα- Καλογερικό και Αλιευτικό Συνεταιρισμό Λογαρού

Τις εργασίες που εκτελούνται για το δίκτυο αποχέτευσης Ανέζα- Καλογερικό- Ψαθοτόπι, επισκέφτηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η επιτόπου εξέταση των συμπληρωματικών παρεμβάσεων που απαιτούνται για την αποκατάσταση και τη βελτίωση της επαρχιακής οδού Ανέζα – Καλογερικό.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης, συνοδευόμενος από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. και Περιφερειακούς Συμβούλους της Άρτας, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λογαρού, όπου συζητήθηκε ο προγραμματισμός νέων εργασιών που απαιτούνται και σε συνέχεια των όσων ήδη  έχουν υλοποιηθεί από την Περιφέρεια.

«Πρότυπο συνεταιριστικής οργάνωσης», χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης τον Αλιευτικό συνεταιρισμό, τονίζοντας ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένας από τους δυναμικούς κλάδους της Ηπείρου, που έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφερειακής Αρχής, ώστε να ενισχύσουν περαιτέρω τα εξαγωγικά τους χαρακτηριστικά.

 

Εξοπλισμό Πληροφορικής για σχολικές μονάδες της Ηπείρου χρηματοδοτεί το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»

Εξοπλισμό Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) θα   αποκτήσουν 488 σχολικές μονάδες (νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια) της Ηπείρου, μέσω της πράξης   «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού Τ.Π.Ε. Σχολικών Μονάδων Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ηπείρου», που χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Ήπειρος» 2014-2020 πράξης

Η απόφαση ένταξης υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνηι, με συνολική δημόσια δαπάνη 2.744.614 ευρώ.

Σκοπός της πράξης είναι η ενίσχυση της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας κατά τη διδακτική πράξη στην Προσχολική, Α/θμια και Β/θμια Γενική Εκπαίδευση. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει προμήθεια, θέση σε λειτουργία και σχετική επίδειξη λειτουργίας του εξοπλισμού ΤΠΕ (σταθερών και φορητών ΗΥ, επιτραπέζιων βιντεοπροβολέων, έγχρωμων και ασπρόμαυρων εκτυπωτών, διαδικτυακών καμερών, εξωτερικών σκληρών δίσκων, ασύρματων σημείων πρόσβασης, εξυπηρετητών, ακουστικών, μεταγωγέων, σετ ρομποτικής, διαδραστικών συστημάτων, μονάδων αδιάλειπτης παροχής ρεύματος) για την αξιοποίηση των ΤΠΕ και εφαρμογών πληροφορικής σε 488 σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Ηπείρου. Οι ακριβείς ποσότητες των υπό προμήθεια ειδών εξοπλισμού ΤΠΕ ανά σχολική μονάδα αναγράφονται στο πίνακα εξοπλισμού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου.

Φορέας υλοποίησης της πράξης είναι η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων – Τομέας Παιδείας.

 

Μίσθωση ανυψωτικών μηχανημάτων για  εργασίας στο Ιερό Δωδώνης

Με έγγραφο προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων διατυπώνεται η θετική γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας  Ηπείρου για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί το υποέργο «Μίσθωση ανυψωτικών τροχοφόρων μηχανημάτων» της πράξης «Συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης- Φάση Α». Ο προϋπολογισμός του υποέργου ανέρχεται σε 125.000 ευρώ.

 

Ανακοίνωση για την καθυστέρηση της αξιολόγησης των αιτήσεων για «Ενίσχυση Επιχειρήσεων»

Από την Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται πως η καθυστέρηση στην αξιολόγηση των αιτήσεων για την πρόσκληση “Ενίσχυση Επιχειρήσεων για ερευνητικά έργα στους τομείς αγροδιατροφής, δημιουργικής βιομηχανίας, ΤΠΕ, υγείας και βιοτεχνολογίας” (Πρόσκληση 44/2017) δεν οφείλεται σε δική της υπαιτιότητα.

Το Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΜΟΔ), μέσω του οποίου και θα προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου διαστήματος.