image description

Μία ακόμη απόδειξη ότι τα Γιάννενα είναι πια ένας τουριστικός προορισμός πρώτος επιλογής για πολλούς Έλληνες αλλά και ξένους ήταν το τριήμερο που μας πέρασε.

Η πληρότητα των ξενοδοχείων μέσα στην πόλη αλλά και σε όλο σχεδόν το νομό έφτασε το 100% κάτι που αποτελεί πλέον συνήθεια όταν υπάρχουν διαθέσιμα τριήμερα.

Η τουριστική προβολή της περιοχής από το Δήμο Ιωαννιτών σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως η Περιφέρεια, η Ένωση Ξενοδόχων και το Επιμελητήριο αποδίδουν καρπούς, κάνοντας τα Γιάννενα ίσως τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της χώρας.

Γεμάτα τα χιονοδρομικά κέντρα στον Προφήτη Ηλία και στο Ανήλιο. Μικροί και μεγάλοι έκαναν απόκριες στα χιόνια και είναι έτοιμοι να περάσουν και τα Κούλουμα σε ένα τοπίο εντελώς χειμερινό!

Οι χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών έδωσαν την ευκαιρία στους λάτρεις του σκι και των άλλων σπορ να απολαύσουν μοναδικές στιγμές σε μία εποχή που θα μπορούσε να μυρίζει και λίγο τουλάχιστον… άνοιξη!

Οι Τζαμάλες

Κάθε γειτονιά με την δική της φωτιά και χιλιάδες ντόπιοι κι επισκέπτες σε έναν περίπατο από συνοικία σε συνοικία κι από τζαμάλα σε τζαμάλα.. Μεζέδες, άφθονο κρασί και πολύ κέφι, συμπλήρωναν το αποκριάτικο παζλ.

Τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων με την συνδρομή του Πνευματικού Κέντρου έδωσαν και φέτος τον καλύτερό τους εαυτό τους.

Το έθιμο έρχεται από τα βάθη των αιώνων και σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, στηρίζεται στην αρχέγονη πίστη της δύναμης που έχει η φωτιά να «ξορκίζει» το κακό.

Φέτος οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές και επέτρεψαν το απρόσκοπτο άναμμα της φωτιάς και το ξεφάντωμα με ατελείωτα αποκριάτικα πειράγματα.

Τα Κούλουμα

Την Καθαρά Δευτέρα ο ουρανός γέμισε χαρταετούς, με μικρούς και μεγάλους να παίρνουν μέρος σε ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα.

Ο καιρός στάθηκε σύμμαχος και παρότι το αεράκι δεν ήταν παντού ευνοϊκό, τελικά οι περισσότεροι πέτυχαν να δουν τους αετούς τους να ανεμίζουν στους αιθέρες.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Ιωαννιτών και του Πνευματικού Κέντρου την Καθαρά Δευτέρα, με τα Κούλουμα στα Λιθαρίτσια.

Χιλιάδες πολίτες των Ιωαννίνων, αλλά και επισκέπτες της πόλης μας από όλη την Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία να γιορτάσουν μαζί σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης μας.

Από νωρίς το πρωί το γλέντι ξεκίνησε και το πάρκο γέμισε από μικρούς και μεγάλους, που με σύμμαχο τον καλό καιρό γιόρτασαν τα Κούλουμα.

Λαγάνες, χαλβάς, φασολάδα και άλλα σαρακοστιανά, μαζί με άφθονο κρασί για όλους, ήταν το μενού της ημέρας, ενώ παραδοσιακή ορχήστρα παρέσυρε όλους στο χορό της γιορτής.

Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, κ. Κωνσταντίνος Γκόγκος, ευχαρίστησε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες που αγκάλιασαν το σύνολο των εκδηλώσεων της πόλης και συνέβαλαν στην επιτυχία τους και ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την υλοποίησή τους.

Τέλος μετέφερε πολλές ευχές για Καλή Σαρακοστή.

[Πηγή: neoiagones.gr]