image description

Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιες πόλεις για τα βραβεία της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2017 – EUROPEANMOBILITYWEEK, όπου συμμετείχαν περισσότερες από 2.500 πόλεις. Η επιλογή έγινε από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα κινητικότητας και μεταφορών .

Φέτος, για πρώτη φορά, δημιουργήθηκε κατηγορία βραβείου για πόλεις με λιγότερους από 50.000 κατοίκους στην EUROPEANMOBILITYWEEK, αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα των μικρότερων πόλεων στην Ευρώπη για τη βιώσιμη κινητικότητα. Το εν λόγω βραβείο απονέμεται στις τοπικές αρχές που επιδεικνύουν σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2017 για πόλεις κάτω των 50.000 κατοίκων είναι:

  • Ηγουμενίτσα (Ελλάδα)
  • Lindau (Γερμανία)
  • Tivat (Μαυροβούνιο)

Σύμφωνα με την απόφαση των Μελών της Κριτικής Επιτροπής, η Ηγουμενίτσα σημείωσε μεγάλη επιτυχία χάρη στις έντονες προσπάθειές της να γνωστοποιήσει τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας στους κατοίκους της και τους κατοίκους των κοντινών οικισμών. Η πόλη Lindau υλοποίησε εντυπωσιακά μόνιμα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των χώρων στάθμευσης, ενώ οι κριτές επαίνεσαν και την πόλη του Tivat για την συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις.

Η βράβευση της νικήτριας πόλης θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) στις 21 Μαρτίου 2018 από την κυρία Violeta Bulc, Αρμόδια Επίτροπο σε θέματα Μεταφορών και τον κύριο Daniel Calleja, Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος.

Ιστορικό

Η εκστρατεία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, δίνοντας στις πόλεις την ευκαιρία να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις βιώσιμων μεταφορών. Ενθαρρύνοντας τους πολίτες να επιλέξουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, μπορούμε να συμβάλουμε στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα και να καταστήσουμε τις αστικά κέντρα σε ευχάριστες περιοχές για όλους.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας συμμετείχε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2017 στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και πολίτες, ανέλαβε δράσεις που είναι συναφείς με την ”καθαρή” και ”ισότιμη” αστική κινητικότητα και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να στραφούμε στη βιώσιμη ανάπτυξη και να επιδιώξουμε καθαρότερο περιβάλλον και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους.

Επικεντρώθηκε, επίσης, στο να επισημάνει τα πλεονεκτήματα των καθαρότερων τρόπων μεταφοράς, στο να προωθήσει μέτρα βιώσιμης μετακίνησης και να προσκαλέσει τους ανθρώπους να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης αφήνοντας εκτός πόλης το αυτοκίνητο.

Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας ο Δήμος Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με πολίτες και φορείς (Δημοτικός  Ναυταθλητικός  Όμιλος Ηγουμενίτσας, Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας, Εφορία Αρχαιοτήτων Νομού Θεσπρωτίας, Σκακιστικός  Όμιλος Ηγουμενίτσας, Σχολική  Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηγουμενίτσας, Α.Σ.ΠΕ ”ΕΡΜΗΣ”, Γ.Σ. ”ΠΡΩΤΕΑΣ”, ΚΑΕ ”ΠΡΩΤΕΑΣ”, Ο.Α. ”ΤΙΤΑΝΗ”, ΚΔΑΠ ΔΙΑΥΛΟΣ & ΑΡΙΩΝ Δήμου Ηγουμενίτσας, ΚΔΑΠ μεΑ «το εργαστήρι» Δήμου Ηγουμενίτσας, Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO Ν. Θεσπρωτίας, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Καλλιτεχνικό εργαστήρι ”Το Αβγό”, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο Δημοτικά Σχολεία Ηγ/τσας, Ενεργοί ποδηλάτες Ηγουμενίτσας, Σύλλογος Γονέων, Φίλων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία «Η Στοργή», Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης «Ομόνοια», ΚΤΕΛ  Ν. Θεσπρωτίας, Ερυθρός Σταυρός παράρτημα Ηγουμενίτσας και το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας), πρόβαλε εκείνες τις πολιτικές και πρωτοβουλίες που μπορούν να αναπτυχθούν για να ωφεληθούμε από ένα καλό σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας και ένα διευρυμένο δίκτυο ποδηλάτων και πεζών. Ανέδειξε τα μόνιμα μέτρα που υλοποιήθηκαν, επικεντρωμένα κυρίως στη διαχείριση της κινητικότητας, στην προσβασιμότητα και στη δημιουργία νέων και τη βελτίωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων για ποδήλατα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνώρισε τις προσπάθειες της πόλης μας για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και δραστηριοποίηση των τοπικών αρχών, των φορέων και των πολιτών στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας. Επισήμανε δε ότι:

“Η Ηγουμενίτσα επιδιώκει την αύξηση της βιώσιμης κινητικότητας στο κέντρο της πόλης και τα προάστια, συμπεριλαμβανομένων και των γύρω οικισμών. Με νέα δρομολογία αστικών λεωφορείων και τη δημιουργία ενός εύκολα προσβάσιμου συστήματος ανταλλαγής ποδηλάτων, στοχεύει στην αλλαγή συμπεριφοράς υπέρ της ποδηλασίας και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

 Για τους μετακινούμενους, η ημέρα χωρίς αυτοκίνητο συμπληρώθηκε από δωρεάν μετακίνηση εντός και εκτός του κέντρου της πόλης με λεωφορεία, καθώς και επέκταση του δικτύου των πεζοδρομίων και ποδηλατόδρομων.

 Οι μαθητές των σχολείων συμμετείχαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής και φωτογραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενθάρρυνση μετακίνησης στο σχολείο χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Υπήρχε, τέλος, ένα περίπτερο ενημέρωσης για το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για τους κατοίκους της περιοχής, στο οποίο παρουσιάστηκαν οι νέοι χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας κατά μήκος του παραλιακού μετώπου που σχεδιάζονται”.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος με αφορμή την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων δήλωσε τα ακόλουθα:

«Είμαστε ικανοποιημένοι και χαρούμενοι που η πρώτη προσπάθεια μας έθεσε την πόλη μας ως υποψήφια για Ευρωπαϊκό βραβείο. Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας αποτέλεσε μια πρόκληση για όλους μας. Η ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών αλλά και των φορέων, τους οποίους και ευχαριστούμε, καταδεικνύει την πρόθεση όλων να συμβάλουν στην αλλαγή που έχει ανάγκη η πόλη μας. Μια αλλαγή που ως Δημοτική Αρχή κάνουμε πράξη, εκπονώντας το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) προκειμένου οι όποιες αλλαγές να βασίζονται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στον οποίο οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά. Στα έργα που προωθούνται μέσω του ΣΒΑΚ συμπεριλαμβάνονται η κατασκευή ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, η βελτίωση της προσβασιμότητας σε όλα τα σημεία της πόλης, η λειτουργία της ελεγχόμενης στάθμευσης και η καθιέρωση της δημόσιας συγκοινωνίας, που θα βελτιώσουν πραγματικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Περισσότερες πληροφορίες:

https://mobilityweek.eu/press-releases/2018-award-nominees