Με αναφορά στο θέμα που διακινείται το τελευταίο διάστημα  από την Αλβανική κυβέρνηση και που έχει να κάνει με το λεγόμενο «Τσάμικο», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο  πρώην δήμαρχος κ. Νίκος Γκόντας κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της παράταξης  κ. Γκόντας, αναφερόμενος στις επικίνδυνες αλυτρωτικές διαθέσεις  που εκδηλώνονται στη γείτονα χώρα, για το επιλεγόμενο «Τσάμικο»  και τα περί «Τσαμουριάς» τόνισε μεταξύ άλλων   ότι «αποτελεί πατριωτικό μας καθήκον και στοιχειώδη ευαισθησία η έκδοση ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πρωτεύουσας της Ηπείρου,  προκειμένου να δοθεί απάντηση στις απαράδεκτες διαθέσεις των Αλβανών, τις οποίες οφείλουμε να καταδικάσουμε, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν ανεχόμαστε την βεβήλωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων Το  μήνυμα πρέπει οπωσδήποτε να σταλεί από την Πρωτεύουσα της Ηπείρου , ενόψει και των επικείμενων παρεμβάσεων στον ενεργειακό τομέα και της διεθνούς συγκυρίας. Ακόμη βρίσκονται εν ζωή  Ηπειρώτες, που βίωσαν τα εγκλήματα πολέμου συνεργατών των ΝΑΖΙ. Η παράταξή μας εκφράζει την βαθειά λύπη και απογοήτευση από την άρνηση του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής  στην έκδοση ενός πατριωτικού ψηφίσματος, αντάξιο της ιστορίας της Ηπείρου κατά την    στιγμήν μάλιστα που για ήσσονος σημασίας θέματα, εκδίδονται με μεγάλη ευκολία ψηφίσματα. Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων» κατηγόρησε την δημοτική αρχή ο κ. Γκόντας.

Για κενό στην διαχείριση της λυματολάσπης του βιολογοκού καθαρισμού, έκανε λόγο ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ  κ. Θωμάς Μπέγκας, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση   του επικεφαλής της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ κ. Νικ. Γκόντα. Μάλιστα ο κ. Μπέγκας επέρριψε τις ευθύνες αποκλειστικά  στους υπηρεσιακούς  παράγοντες,  οι οποίοι ολιγόρησαν ή δεν επέδειξαν την ανάλογη διορατικότητα  και την ανάλογη ετοιμότητα που επιβάλλουν  οι καταστάσεις,  με αποτέλεσμα να προκύψει το πρόβλημα  που υπάρχει με την διάθεσή της. Ο κ. Δήμαρχος παραδέχθηκε  μάλιστα, ότι διέφυγαν ποσότητες λυματολάσπης  και θα καταβληθούν όλες οι ενέργειες για να αποφευχθεί  η μεγαλύτερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο κ. Γκόντας  κατήγγειλε  για μια ακόμη φορά την δημοτική αρχή για καθυστέρηση ολοκλήρωσης των μελετών, για το έργο σύνδεσης Βογιάννου- Πανηπειρωτικού  Σταδίου, επισημαίνοντας τις αστοχίες  που παρατηρούνται κατά τον σχεδιασμό. ενώ επανέλαβε την πρόταση της παράταξης του για την σύνδεση Γεννηματά με την ΕΓΝΑΤΙΑ  στον κόμβο Κουτσελιού , λέγοντας πως τα οφέλη θα είναι πολλαπλά από μια τέτοια σύνδεση.

«Σχετικά με την πρόταση της μελέτης  της οδού Βογιάννου  η παράταξή μας για άλλη μια φορά δηλώνει  την αντίθεσή της στην ανατροπή του σχεδιασμού  για συνέχεια της Γεννηματά μέχρι την  ΕΓΝΑΤΙΑ, Ως τόσο η πομπώδης αναφορά περί πραγματοποίησης  δήθεν του μεγαλύτερου έργου της Δημοτικής Αρχής, δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Δυστυχώς η παρούσα Δημοτική Αρχή, ευρισκόμενη για 8η χρονιά στη διοίκηση του δήμου, θα ολοκληρώσει την θητεία της χωρίς να συνδέσει το όνομά της έστω και με ένα έργο πνοής.

Για να γνωρίζουν οι πολίτες την ανωριμότητα της πρότασης και την αλήθεια, μέχρι σήμερα  καμιά κίνηση διαδικασίας για απαλλοτριώσεις, που απαιτούν τουλάχιστον μια πενταετία,  δεν έχει κινηθεί. Δυστυχώς για άλλη μια φορά λόγια-λόγια, ταξίματα για «λαγούς με πετραχίλια»  και κανένα έργο πνοής σε ένα Δήμο, που επί των ημερών μας καταδείχθηκε πρωταθλητής σε έργα σε ολόκληρη τη χώρα» είπε ο πρώην δήμαρχος.

«Η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να επιβάλει πρόστιμο στην νομίμως λειτουργούσα εταιρία ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ,  από την οποία εισπράττει επί σειρά ετών τα αναλογούντα τέλη, έπεσε στο κενό παρά την αλλοπρόσαλλη τοποθέτηση δημοτικών συμβούλων  της. Είχε, εν ολίγοις,  την ίδια τύχη με την προηγηθείσα απόπειρα επιβολής  προστίμου  στην άλλη μεγάλη εταιρία ΒΙΚΟΣ  ΑΕ. Πρόστιμα επιβάλλονται σε παρανόμως λειτουργούσες επιχειρήσεις και όχι σε συνεπείς και νομίμως λειτουργούσες, όταν μάλιστα αυτές αποτελούν κυριολεκτικά «διαμάντια»  της περιοχής μας και έχουν κατακτήσει όχι μόνο την Ελληνική αγορά, αλλά  και την  διεθνή και διακρίνονται για τις επιδόσεις τους και την προσφορά τους στον τόπο μας, σε χαλεπούς μάλιστα καιρούς.» σημείωσε ο κ, Γκόντας. Για το ίδιο ζήτημα διχασμένη παρουσιάστηκε η δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η πρόταση του αρμόδιου αντιδημάρχου οικονομικών του δήμου και άλλων μελών της οικονομικής επιτροπής, με την οποία ζητούσαν την επιβολή προστίμου στην συγκεκριμένη επιχείρηση ,κάτι που έγινε προ μηνών και στην εταιρεία ΒΙΚΟΣ  ΑΕ.

Τέλος  ο κ. Γκόντας κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή για την πλήρη εγκατάλειψη της πόλης και των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου, σε ότι αφορά την επισκευή οδοστρωμάτων ή δημιουργία άλλων σχετικών υποδομών, έτσι ώστε να γίνεται απρόσκοπτη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.