Στο “Περί ποιητικής”, ο Αριστοτέλης υπαινίσσεται ότι ο ήρωας μιας τραγωδίας πρέπει να προκαλεί στο κοινό λύπη ή φόβο, λέγοντας, “η αλλαγή της τύχης που παρουσιάζεται δεν πρέπει να είναι το θέαμα ενός ενάρετου ανθρώπου που έφερε από την ευημερία στις αντιξοότητες”. Με άλλα λόγια, το επίκεντρο του τραγικού ήρωα δεν πρέπει να είναι στην απώλεια της ευημερίας του. Ορίζει την ιδέα ότι το συναίσθημα της λύπης δεν πηγάζει από το άτομο που γίνεται όλο και καλύτερο, αλλά όταν το άτομο λαμβάνει αμέριστη ατυχία και ο φόβος έρχεται όταν η ατυχία πλήττει έναν άνθρωπο σαν εμάς. Γι’ αυτό ο Αριστοτέλης επισημαίνει το απλό γεγονός ότι, “Η αλλαγή της μοίρας πρέπει να είναι από το κακό στο καλό”. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο τραγικός ήρωας θεωρείται ένας άνθρωπος του οποίου η ατυχία τον πλήττει, “όχι μέσω της ανηθικότητας ή της διαφθοράς, αλλά από κάποιο λάθος κρίσης. Ένας τέτοιος ήρωας μπορεί να είναι και ο Αντελίνο Βιειρίνια που προσπάθησε μάταια να βάλει στην θέση τους τα πράγματα, αλλάζοντας μία ήδη καθορισμένη μοίρα του “πιο κάτω δεν έχει” Ελληνικού πρωταθλήματος.

ΕΑΛΩ ΟΛΑ!
Είναι η πρώτη φορά που δεν χρήζει και ιδιαίτερης σημασίας να μιλήσουμε για μπάλα. Άλλωστε δεν παίχτηκε. Βαθμολογία φυσιολογική δεν έχουμε, αφού εκκρεμούν πόσες υποθέσεις, και ο ΠΑΣ με τον Απόλλων δεν αγωνίστηκαν, άρα όταν σταθεροποιηθεί αυτή η κατάσταση των «κελσίου», τότε θα την γράψουμε. Τα μισά ματς δεν έγιναν, και τα άλλα μισά που «πρόλαβαν» να γίνουν, απλά πέρασαν σαν μία ρουτίνα χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Άλλα κέντρισαν το ενδιαφέρον και είναι οικτρά.

ΕΛΛΑΔΑ… ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΟΥ!

Δεν θέλω να μιλήσω για μπάλα. Έτσι και αλλιώς μπάλα ΔΕΝ βλέπουμε! Θα πω λίγα πράγματα μόνο. Στο ντέρμπι της Λεωφόρου, λίγο καιρό δηλαδή μετά τα έκτροπα “Ουγκάντας” στο Πανθεσσαλικό και στο αλληλοσφάξιμο οπαδών στην πεζογέφυρα, ο τραυματισμός του Ίβιτς οδήγησε τους τακτικούς δικαστές, πρωτόδικα και στην εφέσεων, στην τιμωρία του Παναθηναϊκού βάσει των κανονισμών και του Πειθαρχικού Κώδικα. Ότι προβλεπόταν εφαρμόστηκε, όπως έπρεπε να εφαρμοστεί. Το ματς διακόπηκε με υπαιτιότητα του Παναθηναϊκού, ο ΠΑΟΚ πήρε το ματς στα χαρτιά και ο Παναθηναϊκός εκτός από τον μηδενισμό, πήρε και το -3. Στο ντέρμπι της Λεωφόρου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό με τη φωτοβολίδα ευθείας βολής στον Φιμπόγκανσον εφαρμόστηκαν ξανά οι κανονισμοί και ο Πειθαρχικός κώδικας. Το ντέρμπι δεν ξεκίνησε καν, καλή ώρα όπως και αυτό της Τούμπας, και ο Παναθηναϊκός και τότε τιμωρήθηκε πρωτόδικα και στην εφέσεων με μηδενισμό και -3. Ηθικό δίδαγμα; Ο Παναθηναϊκός του Αλαφούζου, ως μέλος της… εξυγίανσης του Ιβάν Σαββίδη και του Μελισσανίδη τιμωρήθηκε ως όφειλε βάσει του Πειθαρχικού κώδικα. Στην Τούμπα τι διαφορετικό έγινε από τα δύο παραπάνω περιστατικά; Τίποτα διαφορετικό. Και οι δύο περιπτώσεις, ματς που ξεκίνησε και διακόπηκε, ματς που δεν ξεκίνησε καθόλου, οδήγησαν στην ίδια τιμωρία γιατί απλά αυτά προέβλεπε ο Πειθαρχικός Κώδικας και οι κανονισμοί. Η Επιτροπή Εφέσεων με πρόεδρο τον κ. Σκουτέρη που είχε τη απορία για το σκουτεράκι στην Τούμπα με τον Γκαγκάτση να κάνει πλακίτσα, ξέροντας προφανώς τι έρχεται, αποφάσισε πως επειδή το ματς δεν ξεκίνησε μπορεί να καταργήσει τον Πειθαρχικό Κώδικα και μόνο βάσει του ΚΑΠ να τιμωρήσει τον ΠΑΟΚ απλά με μηδενισμό αφαιρώντας το -3 και το κεκλεισμένων των Θυρών. Έφτιαξε τον δικό του Πειθαρχικό κώδικα και βρήκε την άκρη για να πετύχει αυτό που έπρεπε να πετύχει. Να δώσει στον ΠΑΟΚ την δυνατότητα να πάρει το πρωτάθλημα. Ξημερώματα δίνεις δικαιώμα που λέει και το άσμα…

ΣΚΗΝΕΣ… ΕΛ ΠΑΣΟ!
Οι παίκτες του ΠΑΟΚ τα είχαν όλα στρωμένα με ροδοπέταλα ΚΑΙ αυτή την φορά. Τι άλλο να κάνει και ο “πιστολέρο” Ιβαν άλλωστε; Να μπει μέσα με όπλο και να πάρει το ματς; Ε το έκανε και αυτό ρε παιδιά. Τι άλλο θέλετε πια! Τι έμενε στους ίδιους τους παίκτες των ασπρόμαυρων; Να μπουν και να πάρουν το μεγαλύτερο φετινό παιχνίδι στα ίσια με μία εμφατική νίκη. Πέρασαν 89 λεπτά και πάλι δεν το είδαμε σ’ ένα ομολογουμένως πολύ κακό παιχνίδι! Και δεν λέω κάτι το αντίθετο; Έγινε και μία πολύ κακή διαχείριση από τους διαιτητές στην συγκεκριμένη φάση. Ή δίνεις offside ή γκολ κατευθείαν ή υπεκφεύγεις στην έσχατη λύση του να πας κατευθείαν στον βοηθό και να τον συμβουλευτείς, αλλά όταν και ο ίδιος κάνει να πάει προς την σέντρα και μετά γυρίζει πίσω καταλαβαίνουμε όλοι τι χάος επικρατούσε στην Τούμπα. Κάνοντας κάτι από τα προαναφερθέντα και παράλληλα αυτονόητα σε ότι αφορά μία διαιτητική απόφαση, γλιτώνεις το όλο μπάχαλο που θύμισε σκηνικά Κολομβίας και βάλε… Τι έγινε λοιπόν; Ίντριγκες, «γκανγκστεριλίκι», μπράβοι και όπλα για να γίνει κυριολεκτικά με το “πιστόλι στον κρόταφο” στα αποδυτήρια το 1-0 με το «έτσι θέλω». Πάλι εξωγενής δύναμη μεσολάβησε για να έρθει αυτή η νίκη, η οποία θα συνεχιστεί στα δικαστήρια. Και δεν βαυκαλίζομαι! Το εντελώς αντίθετο! Καλά να πάθουμε για να μας προσγειώσουν τέτοια σκηνικά στην Ελληνική πραγματικότητα και να μας δώσουν μία γερή σφαλιάρα του τι τιμωρία πρέπει να φάμε για να συνέλθουμε. «Ξέφραγο αμπέλι και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει» για τα καλά. Και έρχεται και η ΟΥΕΦΑ τώρα να επιληφθεί του θέματος. Εάλω όλα και επίσημα λοιπόν. Το κλείσαμε το μαγαζάκι! Δεν θα έχουμε πρωτάθλημα για πολύ καιρό. Αν θέλετε πιστολίδια βάλτε καμιά ταινία far west, καουμπόικες συλλήβδην. Μέχρι νεοτέρας και όταν φυσικά αποφασίσουν οι αρμόδιοι να δούμε μπάλα και να μιλάμε μόνο γι’ αυτήν, εμείς θα πάμε καμιά βόλτα στην λίμνη βρε αδερφέ. Το ίδιο σας συνιστώ να κάνετε και σεις και αφήστε τους να κόψουν τον λαιμό τους εν τέλει…

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΠΗΚΕ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΟΛΩΝ ΕΝΑΣ ΚΟΝΤΟΣ… ΓΙΓΑΝΤΑΣ!
Οξύμωρο, αλλά πικρή αλήθεια! Δεν ξέρω ποια τύχη θα έχει ο Βιεϊρίνια. Ο Σαββίδης, ξέρω ότι είναι άνθρωπος που δεν ανέχεται να του αμφισβητεί κάποιος τη δύναμή του. Και ο Πορτογάλος παίκτης, ο υπάλληλός του, ακριβώς αυτό έκανε. Και μάλιστα ενώπιον όλων. Από εκείνη τη στιγμή, ο Βιεϊρίνια έχει μπει στις καρδιές πολλών, ως «γίγαντας». Και σκεφθείτε ότι έχει ύψος μόλις 1 και 72 εκατοστά. Στη δικιά μου, σίγουρα. Δεν θυμάμαι άλλον ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα, που σε ανάλογες περιπτώσεις “μπουκαρίσματος” του αφεντικού τους μέσα σε αγωνιστικούς χώρους, οπλισμένος ή μη, να τον έβαλε έτσι στη θέση του. Θυμίζοντάς του ότι, στα ποδοσφαιρικά πρακτικά παγκοσμίως, μέσα στον αγωνιστικό χώρο αφεντικό της ομάδας είναι ο αρχηγός της και όχι ο ιδιοκτήτης της. Και τι κακό έκανε; Απλά κούνησε το δάχτυλο στον άνθρωπο που εκείνη την ώρα του στερούσε πολλά πράγματα. Έβαζε ταφόπλακα στον τίτλο και παράλληλα του απαγόρευε να συνεχίσει να κάνει αυτό που έμαθε από μικρός. Να παίζει μπάλα δηλαδή και να κάνει επάγγελμα αυτό που αγάπησε και διακρίθηκε σε μεγάλα Ευρωπαϊκά κλαμπ! Τι να του πεις; Ότι στην Γερμανία θα γινόταν το ίδιο; Σε αυτόν άραγε θα πείτε ένα συγνώμη, που με λίγα λόγια φώναζε “αφεντικό όχι άσε με να παίξω μπάλα!” ; Πολύ συγκινητικός στην φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται στο εξώφυλλο ο Αντελίνο, όσο φορτισμένος και αν είναι κάποιος, την κοιτάει και ηρεμεί. Συγκλονιστικός!

Διότι είναι πραγματικά “ανατριχιαστικό” να γίνεται ο κακός χαμός πίσω του και αυτός να έχει βάλει την μπλούζα στο κεφάλι του, προχωρώντας περίλυπος και σκεπτικός για το τι ακριβώς συμβαίνει πίσω του. Εκείνη την στιγμή δεν τον νοιάζει το γκολ που μέτρησε, ακυρώθηκε, ξαναμέτρησε στα αποδυτήρια, αλλά το γεγονός πως του στερούν το δικαίωμα να αγωνιστεί στο γήπεδο γι’ αυτό που θέλει να κάνει πάντα. Να κερδίζει!

Σε ποια χώρα στον πλανήτη Γη θα μπει πρόεδρος ομάδας μέσα οπλοφορώντας σαν καμικάζι και δεν θα πέσει η συγκεκριμένη ομάδα αυτομάτως Β’ Εθνική; Πες τε μου σε ποια; Όταν ο ίδιος ο “ηγέτης” “λερώνει” και τσαλακώνει έτσι την εικόνα της ομάδας του. Ενώ είναι τόσα πολλά αυτά που μπορώ να γράψω, δεν θα το κάνω γιατί όλος ο κόσμος είδε και πλέον ξέρει. Είχαμε φτάσει 85′ και κυλούσαν όλα ομαλά. Δεν ήταν δυνατόν να τελειώσει έτσι αυτό το παιχνίδι. Εγώ αφήνω την φωτογραφία της χρονιάς εδώ και παράλληλα μια εικόνα που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις!