image description

Δύο σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, προωθούνται προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα αφορούν τη  «Διαμόρφωση χειμάρρων Καρυδά-Παντοκράτορα» και την «Κατασκευή έργων διευθέτησης ρέματος στο Δήμο Πάργας (Α΄ φάση)», για τα οποία το Περιφερειακό Συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίασή του ενέκρινε την υποβολή πρότασης ένταξης στο «Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020». Ο συνολικός τους προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στα 2,8 εκ. ευρώ, χωρίς το κόστος των απαλλοτριώσεων.

Στην εξέλιξη αυτή αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης λέγοντας πως:

«Είναι δύο έργα που τα περίμενε ο κόσμος να γίνουν,  γιατί δημιουργούνται προβλήματα. Εμείς τα ξεκινάμε. Όπως και μια σειρά άλλων μικρότερων έργων που αφορούν τα παράλια της Ηπείρου, εκτός από τους βιολογικούς καθαρισμούς που πλέον έχουν πάρει το δρόμο τους και εκτελούνται. Θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση όταν μιλάμε για ποιοτικό τουρισμό να έχουμε λύσει όλες αυτές τις υποδομές που δίνουν ποιότητα σε κάθε περιοχή».

 

Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Πρέσβη των ΗΠΑ

Τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, που επισκέπτεται τα Ιωάννινα, συνάντησε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

«Είναι τιμή  η επίσκεψή του στην Ήπειρο. Συζητήσαμε για ζητήματα ανάπτυξης στον τόπο μας καθώς και για θέματα που αφορούν την περιφέρειά μας ως σημείο της Βαλκανικής και της Ενωμένης Ευρώπης», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης.

 

Ανοικτή πρόσκληση Περιφερειάρχη για την αυριανή εκδήλωση για τη φέτα

Ανοικτή πρόσκληση προς τους κτηνοτρόφους, αλλά και προς όλους τους πολίτες να προσέλθουν στην  ημερίδα για τη φέτα που διοργανώνεται αύριο Σάββατο  στα Ιωάννινα (ξενοδοχείο Du lac, ώρα 10.30 π.μ.) με τη συνεργασία του «Ομίλου Φίλων Φέτας», απηύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Είναι μια εκδήλωση, που μεταξύ των ομιλητών,  είναι και ο  ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Ανυφαντάκης, που- όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης-  συνετέλεσε τα μέγιστα ώστε να καθιερωθεί η φέτα ως Π.Ο.Π.

Πρόκειται- τόνισε μεταξύ άλλων- για εθνικό θέμα. Για  ένα προϊόν, που έχει μεγάλη αξία για την Ελλάδα και ειδικά για την Ήπειρο, του οποίου όμως η υπεραξία δεν φαίνεται γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν το όνομά της χωρίς όμως να παράγουν πραγματική φέτα, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι κτηνοτρόφοι και οι υγιείς επιχειρήσεις.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι ως Περιφερειάρχης δεν μπορεί να στηρίζει κερδοσκόπους, αλλά  τους κτηνοτρόφους και τις Ηπειρωτικές επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ στο σύνολό τους δεν εισάγουν γάλα από το εξωτερικό.

Αναφερόμενος στη Διεπαγγελματική Οργάνωση φέτας, ανέφερε ότι ήταν και είναι υπέρ της δημιουργίας της, προσθέτοντας ότι αυτή ορίζεται από τον Υπουργό, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της λειτουργίας μιας και ενιαίας.

«Πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, να γίνει η συζήτηση για να μπουν παράμετροι, ώστε να μη επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ο κωδικός για τη φέτα που έχουν οι επιχειρήσεις και για τυχόν διακίνηση λευκών τυριών στο εξωτερικό. Και ακόμη να μην επιτρέπεται η παραγωγή απομίμησης φέτας με τη χρήση της τεχνικής της συμπύκνωσης»,  υπογράμμισε  σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, καταθέτοντας ως πρόταση και την  εφαρμογή  ισοζυγίου εκτός από τα προϊόντα ΠΟΠ και για τα άλλα είδη που παράγονται και ειδικά για τα λευκά τυριά.

 

Εκδόθηκε «Οδηγός Επισκέπτη Γεωπάρκου Βίκου- Αώου»

Ο Περιφερειάρχης  κ. Αλεξ. Καχριμάνης ανακοίνωσε την έκδοση του «Οδηγού Επισκέπτη Γεωπάρκου Βίκου – Αώου», που διαμορφώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ήπειρος Α.Ε., στο πλαίσιο του Δικτύου Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

Ο Οδηγός περιλαμβάνει πληροφορίες για το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου (βιοποικιλότητα, γεωλογική εξέλιξη, υδρογεωλογικές συνθήκες, γεώτοποι), καθώς και για γεωδιαδρομές.

«Θέλω να ευχαριστήσω αυτούς που συνετέλεσαν τα μέγιστα για να έχουμε σήμερα έναν Οδηγό Επισκέπτη, τον οποίο τον παραδίνουμε. Είναι αποτέλεσμα της εργασίας του κ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου και των άλλων συνεργατών στην Ήπειρος Α.Ε…   Ο  Οδηγός  θα δίνεται σε όλους που θα έχουν σχέση με την περιοχή μας και ειδικά με το Γεωπάρκο. Εκτός της σήμανσης έχουμε αναλάβει κι άλλες πρωτοβουλίες για τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων κλπ

 

Οδηγίες στις Υπηρεσίες για σωστή ενημέρωση των Υποψήφιων  για ένταξη στο Πρόγραμμα «Νέων Γεωργών»

Την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση στη συμπληρωματική προκήρυξη του προγράμματος των «Νέων Γεωργών» εξέφρασε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο μεγάλο αγώνα που έγινε το περασμένο καλοκαίρι από την Περιφέρεια, τους συλλόγους των κτηνοτρόφων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να ενημερωθούν έγκαιρα και έγκυρα οι νέοι για τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις του προγράμματος, το οποίο για την Ήπειρο ανέρχεται σε 8.196.000 ευρώ.

«Δεχόμαστε πλέον αιτήσεις, μέχρι τις 15 Απριλίου.  Έχει δοθεί εντολή στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων να βοηθήσουν τα μέγιστα όλους  ώστε να υποβάλλουν σωστά   τις αιτήσεις. Επειδή παρατηρήθηκαν λάθη στο παρελθόν αλλά και στην πρώτη φάση του προγράμματος στην Ήπειρο, θα πρέπει  να προσέχουν πάρα πολύ. Και καλά θα είναι προτού  καταθέσουν ηλεκτρονικά την πρόταση, να έχουν μια επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες», υπογράμμισε.

 

Σύμφωνη γνώμη Ε.Υ.Δ. για δημοπρατήσεις έργων  στο ΤΕΙ Ηπείρου και τους Δήμους Αρταίων – Ιωαννιτών

Με έγγραφο τις Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 προς το ΤΕΙ Ηπείρου (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας) διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και την ανοικτή διαδικασία ηλεκτρονικού διαγωνισμού σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί το έργο «Εκπαιδευτικός Εργαστηριακός Εξοπλισμός ΤΕΙ Ηπείρου», προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.

Επίσης, προς δημοπράτηση οδεύει η ανέγερση νηπιαγωγείου στη θέση “Παλαιά Στρατιωτικά Αρτοποιεία” (Δήμος Ιωαννιτών), προϋπολογισμού 1.780.000 ευρώ, μετά τη διατύπωση της θετικής γνώμης της υπηρεσίας για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και την ανοικτή διαδικασία ηλεκτρονικού διαγωνισμού προκήρυξης του έργου.

Με σχετικό έγγραφο προς το Δήμο Αρταίων διατυπώνεται η θετική γνώμη της υπηρεσίας για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης της Μελέτης Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο Αρταίων, με προϋπολογισμό 59.184 ευρώ.